Страници

Пудинг с чиa


Едно от може би най-срещаните предложения с чиa е за пудинг, но не просто за един пудинг а богато разнообразие от съчетания на продукти. Известно е свойството на чиaта да се желира и точно по тази причина направата на този десерт е лесна и към каквато и течност да добавите зрънцата - мляко, вода или сок, след това ще получите истински пудинг. За моя пудинг използвах ядково мляко от кашу, отново популярна комбинация, но може да го замените с кокосово мляко, или мляко от други ядки. Ще използвам публикацията, за да напиша и как се прави ядково мляко, което все повече набира популярност и в което няма нищо сложно. Подсладител може да са мед, фурми, или кафява захар, аз използвам Мусковадо, която предаде и един хубав цвят и аромат на пудинга.
След като пудинга е готов може да се поднесе с различни плодове и ядки, плодови пюрета и т.н.
Ако се чудите какъв вкус има пудинга от чиa и мляко, според мен наподобява мляко с кускус, но има и нещо друго на което ми прилича и не мога да се сетя:).






Как да си направим ядково мляко?

Всички ядки се нуждаят от предварително накисване във вода за определени часове, най-често се накисват за около 8 ч. или 1 нощ. Кашуто се нуждае от по-малко време, аз го накисвам за около 1 час. На много места в интернет има таблички с времето, необходимо за накисване или покълване на ядките. След накисване ядките се измиват и заливат с чиста вода, като съотношението ядки - вода може да е различно, зависимост от желаната плътност на млякото. Та съотношението ядки:вода варира от 1:1 до 1: 6. След като се блиндира сместа се подслажда по избор с мед, фурми, кафява захар, кленов сироп и др. И по желание се ароматизира с канела, какао, ванилия. Ядковото мляко може да използвате за всичко, за което използвате и другото прясно мляко. Най-често се консумира в суров вариант, в напитки, десерти и т.н.

И така, ето и рецептата:


Поставете в купа 1 ч.ч. сурови ядки и ги залейте с чиста вода над тяхното ниво. Може да използвате бадеми, кашу, орехи или др.
След определеният престой ги изцедете, измийте и залейте с чиста вода в съотношение 1 ч. ядки към 4 ч. вода.
Блиндират се до хомогенност. След което прецедете течността и вече имате хубаво ядково мляко, а остатъка може да използвате за направа на някакви сладкиши например.
В тази рецепта ще използваме млякото:)




Чиa пудинг с мляко от кашу

*За всеки 100 мл мляко са нужни 1 1/2 - 2 с.л. чиa семенца.

Продукти:
200 мл мляко от кашу
4 с.л. чиa
2 ч.л. кафява захар Мусковадо
ванилия шушулка
стафиди и коктейлни череши, за поднасяне



Приготвяне:
Разпределете млякото в две купички за пудинг по 100 мл.
Във всяка купичка изсипете по 1 ч.л. кафява захар, ароматизирайте с ванилията и добавете по 2 с.л. чиa.
Разбъркайте добре и оставете така да престоят за около 15 минути.



Чиaта започва да набъбва. Разбъркайте отново и приберете купичките в хладилник. Оставете ги да престоят между 4 и 8 часа в хладилника.



Поднесете ги със стафидите и коктейлните череши или по желание с плодове, плодови пюрета, ядки.


*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.



12 коментара:

  1. Чудесна рецепта, Кате точно по моя вкус.Правя ядкови млека от дълго време и са много приятни на вкус.Чията освен накисната чудесно покълва и могат да се използват и кълновете.Да ти е сладко ! Млека могат да се приготвят и от кълнове - напр. жито.Също става много вкусно млякото, особено за малки деца.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда,Кате, макар аз лично да не съм опитвала чия:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, страхотно! Аз също приготвям пудинг с чия, но си хапвам всеки ден поне по една лъжичка с млякото за закуска. Невероятно полезен продукт! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива публикация, Кате!
    И ние у дома приготвяме често.
    ОтговорИзтриване

    ОтговорИзтриване
  6. Аз пък не съм опитвала никога и определено останах заинтригувана. Още повече за вкуса, за който не се сещаш, Кате... :)
    А чашките ти са така вкусно напълнени, сигурна съм!
    Да ти е сладко и полезно, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Боже, Бонбон! Ако хапвам това всеки ден, сигурно ще удължа живота си поне с пет години;)
    Отдавна се каня да видя какъв вкус има този пудинг, с ядково мляко- съвсем се зарибих;) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,опитвала съм чия в десерти много ми харесва,затова без съмнение и твоят пудинг би ми се усладил.До сега не бях се зачитала подробно как се прави ядково мляко,ето,че ти ми привлече вниманието и благодаря за споделеното!Сърдечна прегръдка от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Много често чета за чия и е крайно време да се пробва....
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, много голяма полезнотия, точно по мой вкус! У дома уважаваме чията, но виж такова мляко не съм нито правила, нито опитвала...
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, не съм опитвала чия, интересно изглежда, ядковото мляко също.

    ОтговорИзтриване