Страници

Сирни Заговезни днес!


Сирници, Сирни поклади, Сирница, Рия, Прошка, Неделя сиропустна... по краищата на България го наричат по различен начин, но Сирни Заговезни се отбелязва винаги в неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни.
Празникът е свързан с различни поверия и традиции, като основното от тях е Прошката - искане и даване. Същата е символ на благородство и човечност, като смисълът е наистина да е от сърце, иначе е чиста загуба на думи:).
Не се имам за безгрешна, но пък съм сигурна, че умишлено никому не съм причинила зло. Прощавам на всички, които волно или неволно са сгрешили спрямо мен, надявам се на същото и аз:).
И дано бъдем по-добри със себе си и с другите!




На трапезата на Сирни Заговезни традиционно присъстват ястия със сирене, яйца и мляко: Баници, пити, варени яйца, халва, мляко и риба.
На нашата имаше баница със сирене, фаршировани варени яйца и карамелена грис халва с орехи и портокал.


Баница със сирене и сусам


Продукти:
1 пакет кори за баница
2 яйца
около 200 гр сирене
1 непълна чаша кисело мляко
1/2 ч.л. бакпулвер

олио

за заливка 1 яйце
за поръсване сусам

В купа се разбъркват яйцата, сиренето, киселото мляко, предварително разбъркано с бакпулвера.
Взимат се 1 или 2 кори наведнъж- поръсва се около 1-2 с.л. олио- разнася се от плънката и се навива на руло.
В намаслена тавичка рулата се завиват като охлюв. В купата, в която е била плънката се разбърква 1 яйце с малко олио и се залива върху баницата. Поръсва се сусам.
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30-40 минути. Изважда се и се покрива с кърпа за десетина минути.


Карамелена грис халва с портокал


Продукти:
8 с.л. бяла захар
5 с.л. кафява захар
1/2 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
1/2 ч.л. канела
100 гр краве масло
200 гр грис
500 мл прясно мляко
натрошени ядки от 5 ореха

За сервиране:
сладко от портокал
орехови ядки

Приготвяне:
В касерола се изсипва бялата захар и се загрява на котлон докато се карамелизира. (Внимава се да не прегори! В началото на силна степен на котлона, след което на по-слаба.)
Отстранява се от котлона и към нея се налива млякото. Връща се на котлона и се разбърква внимателно докато карамела се втечни.
(Тъй като захарта отдолу образува един твърд слой аз първоначално наливам малко от млякото, разбърквам внимателно на котлона докато карамела започне да се втечнява и след това добавям останалото мляко.)
Добавят се канелата, кафявата захар и ванилената захар и се разбърква добре. Вари се на котлона на слаба степен, докато всичко се хомогенизира.
Отстранява се от котлона.

В друга касерола се изсипва маслото и се поставя на котлон да се разтопи /с 1. с.л. от него се намаслява тава/. Добавят се грисът и ореховите ядки и се запичат до златисто, на средна степен на котлона.
Отстранява се от котлона и към грисът се налива млечната смес. Разбърква се и се връща на котлона. Вари се около 5 минути на ниска степен, като се разбърква.
В намазаната с масло тавичка се изсипва сместа и се заглажда. ( Размерът на тавата единствено определя височината на халвата.)
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник за няколко часа.
Нарязва се на ромбове или други форми и се декорира със сладко от портокал и орехова ядка.

* Тази смес е много подходяща за моделиране и от нея могат да се оформят докато е топла различни бонбони. Скоро време и това ще направя:))).


Фаршировани яйца

Това всъщност са пълнени яйца. Може да се правят с различни смеси. В случая направих нещо като любимата ни яйчна салата, но използвах само жълтъците на яйцата.

Сварени яйца се разрязват на две по дължина. Жълтъците се пасират заедно с майонеза, малко сирене и чесън. Сместа не трябва да е рядка, за да може да се оформи със щприц и да се напълнят белтъчените гнезда. Поръсва се с черен пипер.



Яйцето, завързано с червен конец е за обичая Хамкане - да уловиш яйцето с уста, без да хитруваш и без да си помагаш с ръце е трудна работа, майсторска дори:). Може да се направи и с бяла халва.
Казват, че дори и само да се допре яйцето до зъбите, ще се радва детето на здраве през цялата година, желая му го от сърце, на него, на батко му, желая го и на всичките си близки и приятели - от здраве да не се оттървете!




"Най-голямата от всички победи е прошката! "
Йохан Шилер

"Да простиш не значи да кажеш "прощавам ти", а да изтръгнеш от сърцето си болката и яда към обидилият те!"
Лев Толстой

"Да се греши е човешко, да се прощава божествено!"
Александър Поуп


Прощавайте и бъдете простени!

2 коментара:

  1. Прощавай-прости! Чудесна трапеза, Кате! Да позная ли кой хамна яйцето:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесна е трапезата.Типично нашенска, българска.Не съм пробвала този плод - драконов плод, но личи пробвах, макар,че не останах очарована.Аспержи пробвах сурови веднъж, и те не ми допаднаха много.Но е много добре,че ги представяш, за да свикнем с техният вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване