Страници

Рецептите на мама: Пуканки в тенджера

Една от рецептите, с които свързвам детството си е за пуканки в тенджера. За нея се използваха пуканките на кочан, от които се отронваха зрънцата. Мама загряваше тенджера на котлона, намазваше леко с олио и изсипваше зърната. Капака е задължителен, иначе ефекта ще е като на конфети из стаята:))). След това започваше едно друсане по котлона на тенджерата:))), а пуканките "гърмяха" вътре и ние с нетърпение чакахме да видим резултата. Из стаята се носеше вълшебен аромат, а нетърпеливите ни ръчички пълнеха шепи с топлите бели пуканки.
Ммм да... днешната рецепта е с аромат на детство, в ролята на мама съм аз, а Ицко с любопитство наблюдаваше какво се случва:). Тенджерата ми е с прозрачен стъклен капак, което превърна представлението в още по-атрактивно.
Ако се чудите защо в тез модерни времена съм се върнала назад във времето - отговорът е, че в момента нямаме микровълнова. Пуканките, които използвам са именно за микровълнова, в пакетчета. Така, че всеки от вас би могъл да си ги приготви по този начин. Изключително лесно и забавно.
Тенджерата не съм намазвала с масло, тъй като в пуканките има.
И така, вижте какви ги свършихме:




Продукти:
1 пакет пуканки с масло за микровълнова

Приготвяне:
По-висока тенджера се поставя на котлон и се загрява на висока степен на котлона. Аз работя на макс, но ако пък ви е прекалено силен котлона, може и на предпоследна степен.
Пуканките се отварят и зрънцата с маслото се изсипват в тенджерата. Затваря се с капак. От време на време се разклаща. Когато пуканките започнат да пукат тенджерата се разклаща по-често. Когато звукът от пукането спре - са готови.
* Ако се използват пуканки от кочан, е необходимо тенджерата да се намаже с малко олио.

Скоро мисля да врътна и едни "яйца на книжка(вестник)":)))



4 коментара:

  1. Аз въпреки, че имам микровълнова често правя на децата пуканки в тенжера ;) Определено е по забавно и весело! Зарадва ме, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, аз ги правя само че с масло и зрънца от пакет. Тук в България ги предлагат по веригите, но за Австрия не знам.
    Имам дори един отворен пакет у дома, тъкмо ме подсети да си направя.
    Хубав ден!

    ПП: Честит 8-ми март! Бъди щастлива и обичана от мъжете си!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Кате! Само такива пуканки правим у дома - от кочан и в тенджера. Не признаваме нещо другите, май защото няма "циганчета":) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хе, изобщо не съм се сетила, че и тези за МВ могат да станат в тенджера. Иначе наскоро търсих по пазара царевица за пукане, но не и е сега времето явно. Иначе вкуса на детството и мириса, и очакването да се напълни тенджерата...несравнимо.

    ОтговорИзтриване