Страници

Дъждовна Виена и Австрийска супа с палачинки


Виена е сред най-красивите големи градове, които съм виждала. Истината е, че трудно се впечатлявам от огромни градове, големи булеварди и много народ:).
Но Виена е различна... Архитектурата, подредеността, атмосферата, културата, дворците, парковете, реката, храната, музиката, църквите... всички тези неща и още безброй други определят столицата на Австрия като едни от най-добрите градове за живеене, както и желана туристическа дестинация. Виена - град на изкуство, музика и град на мечти. Окъпана в дъжд и още по-величествена я видях този път.



Супата с палачинки е една от традиционните, които се предлагат по ресторантите тук. Идеята е, че в бульон се добавят нарязани палачинки. Може да е зеленчуков, телешки и т.н. Също така палачинките може да са класически, с добавени подправки и зеленчуци. Страхотна е на вкус, а и е чудесен избор за разнообразяване на сервирането.
Ето моето предложение:


Продукти:
3 бр шайби телешка опашка
връзка корени за супа: морков, целина, праз, пащърнак
сол
черен пипер
олио

за палачинките:
4 яйца
1/2 ч.л. сол
250 гр брашно
500 мл прясно мляко
масло, за намазване на тигана


Приготвяне:
Месото се измива и подсушава. В тенджерата се налива малко олио, загрява се на котлон и парчетата се запечатват от всички страни. Налива се вода и опашките се варят до готовност. Изваждат се. Бульонът се посолява, поръсва с черен пипер и към него се добавят цели обелените зеленчуци. Варят се до готовност, за още около 20 минути. Зеленчуците се изваждат и по желание бульонът може да се прецеди.

За палачинките:
Яйцата се разбиват със солта и към тях се добавя брашното. Разбива се добре с миксер и сместа се разрежда с прясното млякото. Разбърква се добре.
В нагорещен намаслен тиган за палачинки се изсипва по 1 черпак от сместа и палачинките се пекат от двете страни. След като се охладят се навиват на плътни рула и се нарязват на тънки филийки. Като се развият се получават "палачинкови спагети".
Бульонът се поднася с палачинките, по желание може да се добавят и зеленчуци и месо.


6 коментара:

  1. Еее, Кате, за първи път чувам за супа с палачинки и много ме заинтригува :)
    Трябва да я пробвам.
    Снимките ти от Виена са уникални!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Ауу, Кате, страхотна е! Благодаря ти, че писа за тази супа! Опитвала съм някъде назад във времето такава, хареса ми много и нямаше да се сетя за нея, ако не беше ти. Интересно, но и не съм попадала на меню в Австрия, в което да присъства, със сигурност щях да си поръчам. Какво е оригиналното и име? Може би в него не присъства пфанкухен или не посещавам правилното място? ;))
    А за Виена... обикаляла съм доста из нея, та познавам и не толкова красивите ѝ страни - има ги за съжаление, но това е тема за друг разговор, на друго място. :)
    Прегръдка и пожелание за хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, да, много вкусна е тази супа, макар на снимките ми да не е особено впечатляваща:))). В менютата я има като палачинкен супе, друг вариант е като си поръчваш бульон да поискаш вместо кнедли палачинки, ако ги има като опция. Нямам представа дали я има по всички ресторанти, но в тези, които предлагат традиционна австрийска кухня би трябвало да я има. Весело лято и на теб!

      Изтриване
  3. Бонобн, Виена е кралица! За мен!Очарователна и бих се застояла там някой ден.
    Иначе, кАжи честно: верно ли похаби палачинките за супа? :)
    Не бих го позволила на никой;) Дори и солено трудно давам да им се сложи:) Палачинките са класика в неделя сутрин със сладко от боровинки. Да знайш:) Прегръдка!

    П.П. Супата е доста интересна между другото

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, подсети ме за тази супа на майка ми! Трябва да я кача в блога си. В къщи я наричаме като "Месен бульон с палачинки". Лесна за приготвяне, много вкусна, особено сега, в започващите студове, поднесена гореща.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно я качи, Тили. Ето и Ирма я е опитвала, а аз за пръв път я видях тук. Интересна е, ще чакам да видя и твоята. Поздрави!

      Изтриване