Страници

Голямото спускане / The need for speed


От няколко години насам, тази зима се оказа най-студена и с много сняг. Да, беше студено, но и красиво в града и в планината... Беше и топло, вкусно и уютно у дома. Имаше моменти на радост, на лека досада, на мокри чорапи и червени носове:), разхождахме се, криехме се от студа, наблягахме на етажното обличане:) и не ни пукаше за дрескода.
Всеки сезон носи своята красота. Ето зимата си отива, идва пролетта и сякаш само най-прекрасните моменти ще останат в сърцата ни, защото точно тях искаме да си спомняме винаги. С усмивка, с настроение и с много адреналин изпращаме този вълшебен сезон!




Коя е най-красива в  цялата страна?:)


Нашият зимен сезон завършва с едно планинско изкачване, с главозамайващи гледки, с един вкусен обяд и едно "разбиващо спускане".



Австрия е много красива страна, природата е сякаш непокътната, а всъщност има толкова много неща, направени от човек, но някак всичко е в унисон и ненатрапчиво. Изборът на планински курорти е безкраен, с опции за всякакъв вкус, за любители на зимни спортове, туризъм, разходки, релакс, за ценители на вкусната храна в приятна обстановка. За една туристическа пътека, с награда вкусна храна и финал истинско забавление ще ви споделя сега. И ако пътувате в този район, непременно си подарете това изживяване, не се изисква много, просто топли дрехи и стабилни обувки. От туристическият център във Flachau може да се вземе безплатно карта с маршрутите.





Зимна туристическа пътека Winterbauer


Пешеходната пътека започва от Reitdorf. Ако сте с автомобил, може да го оставите някъде там. Минава се през магистралният подлез, тръгва се по направление Feuersangberg, след подлеза се следват указателните табели за Winterbauer. Изкачването е само по асфалтираният път. Има възможност за преминаване през горите, но това не е за начинаещи и през зимата има доста опасности, тъй като снегът е доста дълбок. Така, че съгласно картата продължаваме по асфалта. Разстоянието е 3,1 км, а цялото изкачване отнема около час, при положение, че спирахме на няколко пъти за снежен "бой" с топки:).


Гледките, които се разкриват пред очите ни, наистина са великолепни: долините на Altenmarkt и Flachau, със сгушените селца, глетчера Dachstein със стръмните си склонове.





Почти на върха всичко е обвито в бяло великолепие, контрастът между белият сняг и оголените тъмни дървета, синхронът между двете противоположности е удивителен. Тихо е, само снегът скърца под обувките, а въздухът е толкова чист. Ежедневният стрес и напрежението остават някъде далеч зад нас.



След избистряне на чувствата и презареждане с енергия, идва време и за едно друго зареждане:).

Berggasthof Winterbauer 


Това място се слави с много добра кухня и бях сигурна, че няма да се разочароваме. Към възхитените клиенти на Berggasthof Winterbauer добавям и нашата група. С няколко думи - заслужава си да го качиш този баир, дори и само заради храната. Всъщност до тук може да се качите с автомобил, автобус или такси. Но ако планирате да се спускате с шейна, то тази опция не е добра идея, тъй като финалът на пистата е на съвсем различно място и ще се наложи доста да повървите, след това да се изкачвате, за да вземете автомобила си. Но всъщност може да се върнете отново с такси или автобус. Ние избрахме варианта да оставим автомобила в Reitdorf, изкачване пеша, обяд и спускане с шейни до Altenmarkt.


Но да се върнем в къщата за гости. Човек няма как да опита всички вкусотии, които се предлагат тук, но със сигурност каквото и да избере няма да се разочарова. Обстановката, обслужването, аранжирането на храната и самата храна са истинско удоволствие, едно чудесно кулинарно изживяване. Традиционната австрийска кухня е много вкусна, стига да е приготвена както трябва, а тук определено разбират от това.
Няколкото бързи снимки, които направих се надявам да покажат достатъчно от това, което всъщност бих искала да споделя.

Супа с каспрескнедла - тази супа е любима на малкият ми син, споменавала съм го и преди. Това, че си изяде цялата купа, мисля е достатъчно показателно за вкусовите качества.



Пържено пиле със салата - Месото е запазено сочно и крехко под хрупкавата и много вкусна панировка. Лимонът е опакован много оригинално, а салатата като гарнитура се поднася в отделна чиния. Зелената салата е толкова свежа, сякаш току-що откъсната от градината, дресингът много подхожда и на картофите и на салатата.




Свинско печено с кнедла, сос от печено и кисело зеле- това отново е едно много любимо ястие, което приготвяме и у дома. Крехко месо, чудесен сос, хрян, кнедла, картофи и кисело зеле, поднесено в отделен съд.


Спагети с доматен сос и Пармезан - Добре приготвена паста в комбинация с чудесен сос и Пармиджано.


Същите в малка порция от детското меню


Кнедли с извара и шоколад - любим десерт от австрийската кухня. Новото за мен е, че тези кнедли съдържаха и извара в тестото. Не бях опитвала досега, харесаха ми. Кнедлите се сервират топли, пълнежът е шоколад, поднасят се със сладко и са гарнирани много оригинално.


Май не беше добра идея да споделям тези снимки, защото сериозно огладнях, а вече съм доста далеч от това място:). Затова преминавам бързо към най-забавната част в тази публикация, а всъщност

Голямото спускане







Шейните се взимат под наем от Berggasthof Winterbauer. Цената за една е 3 Евро. Може да се ползва в рамките на деня. Ако се ползва многократно при изкачване по пистата е необходимо изключително внимание, съобразено с останалите.
Пистата е дълга 2,5 км и се спуска до Altenmarkt. Има доста стръмни участъци, с остри завои, затова ако сте с малки деца, не ги оставяйте сами на шейна!
Отговорността за безопасността е много по-важна от риска за забавление. В края на пистата има участък, в който децата могат сами да се спускат колкото си пожелаят и все пак под надзор, защото това е писта и има и други участници в движението.






Казах ви, че това спускане беше феноменално:). Всъщност децата просто се "размазаха" от кеф, изморени от забавления и приключения направиха финала впечатляващ:).


Шейните се оставят на пункта, в специален контейнер. В случай, че сте избрали нашият вариант да оставите автомобила си в Reitdorf, то се тръгва направо, през Altenmarkt посока главен двулентов път, когато се излезе на него се тръгва на ляво и се върви само по него посока магистралата. Съгласно картата може да се тръгне по успоредната пътека на магистралата. Ние продължихме по двулентовият път, минахме през подлеза на магистралата и влязохме в Reitdorf, разгледахме селцето и от там стигнахме до автомобила.



Настъпи времето да приберем шейните за другата зима:) и вече сме готови да посрещнем пролетта.



6 коментара:

  1. Снежна приказка и красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    за разлика от Австрия тук в България тази година имаше много малко сняг.А тук край Черноморието почти никак - само седмица - две.Но е много красиво, особено в снежните курорти в планината.А спускането независимо как - с шейна или със ски си е чудесно и много интересно и запомнящо се изживяване.Храната наистина е чудесно аранжирана и представена макар, че на мен лично кнедлите не ми допадат.А те са характерни както за Австрия, така и за Германия.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, точно зимата е най-красива в планината:). А кнедлите и аз в началото ги гледах странно, но вече съм им фен, може би зависи как са приготвени, а те са толкова много видове. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Страхотни сте, Кате...
    Много красиво, интересно, бяло и вълшебно, зареждащо.
    Прекрасни снимки, благодаря за удоволствието и настроението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за винаги красивите коментари! Поздрави, Дианка!

      Изтриване