Страници

Рецептите на мама: Пилешка яхния с картофи / Chicken & potato stew


В
се си мисля, че съм записала всичките си любими рецепти, а често поглеждайки за справка се оказва, че някоя липсва в блога. Ето например тази яхния. Много държа да я запазя за себе си, за децата ми и за всички, които я обичат, но не знаят как да я приготвят. Рецептата е от мама. Сигурна съм, че подобна присъства в много домове.  Много подходяща за малки деца.




Може да се приготви по два начина. Първият е без предварителна подготовка на продуктите, метод, подходящ за хора, които спазват диета, малки деца, или тези които избягват запържване. Директно всички продукти се поставят в тенджерата и се варят до готовност. По желание в края на варенето се сгъстява с 1 с.л. брашно, разтворено в малко вода. Добавя се към яхнията, разбърква се и се вари още няколко минути.



Рецептата, която записвам е със запържване на продуктите. Същите могат и да се задушат, като към олиото се добави и малко вода(отново вариант за хора, които избягват запържване). Подправките могат да бъдат пресни, или сухи, лукът също. Вариант на тази яхния, но без месо съм споделяла тук.

Пилешка яхния с картофи



Продукти:
5-6 картофа
1 глава лук
3-4 стръка пресен зелен лук (бялата част)
1/2 пиле
1 малък домат
мащерка
чубрица
червен пипер
черен пипер
1 л вода
кубче бульон
1 с.л. брашно
сол
50 мл олио


Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно. Картофите се белят и нарязват на едро. Пилето се нарязва на порции.
Олиото се загрява в тенджера или касерола. В него се добавя нарязаният стар лук. Запържва се (задушава се) за 2-3 минути, на средна степен на котлона. Добавят се картофите, месото и пресният лук. Запържват се за 3-4 минути, като се разбъркват от време на време. Целта е месото и картофите да се запечатат. Добавят се подправките, солта и брашното. Разбърква се добре, след 1-2 минути се добавя червеният пипер. Ястието се разбърква, добавя се нарязаният (настърган) домат, кубчето бульон и водата. Всичко се разбърква добре и яхнията се оставя да се вари на котлона до готовност - за около 30-40 минути.


6 коментара:

  1. Рецептите на мама са най-вкусни! Чудесна е, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. При мен беше рецептата на свеки, но сега е моята :) любима. И на всички у дима.
    Много апетитна при теб, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колекцията ти с вкусни ястия е завидна, Пепи. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. О, да, и моята мама прави подобна, и винаги нейната е по-вкусна!

    ОтговорИзтриване