Страници

Пролетно меню за SO into FOOD/ Spring menu


T

ова е менюто, което приготвих за пролетният брой на SO into FOOD. Спрях се на сезонни продукти, тематичен зелен цвят и малко по-свежо поднасяне. Салатата е от няколко компонента, основното е вариант на Кордон Бльо, но с плънка от спанак, с гарнитура от зеленчукови пюрета и свежа зелена салата, а десерта е лека и ефирна Панакота, със свежи малини, приготвена в правоъгълна форма.






Салата "Пролет"


Филаделфия с краставица

Продукти:
200 гр Филаделфия натурална
1 голяма краставица
1-2 скилидки чесън
1 с.л. дребно нарязани ядки(орехи, лешници)
1 с.л. зехтин
1 с.л.ситно нарязан копър

Приготвяне:
Краставицата се измива и нарязва на много дребни кубчета. В случай, че в средата е много водниста, може да се издълбае с лъжица, за да не втечнява салатата. Разбърква се с пресованият чесън, копъра, филаделфията и зехтина. При необходимост се добавя сол.

Пролетни трюфели със синьо сирене

Продукти:
150 гр синьо сирене
1 с.л. Филаделфия
2-3 с.л. ядки
2-3 с.л. сушени плодове(кайсии, череши, червени боровинки)
ядливи цветя

Приготвяне:
Сушените плодове се нарязват на ситно и се разбъркват с ядките. Синьото сирене се разбърква с Филаделфията. От сместа се оформят топчета, част от които се овалват в смлените ядки и плодовете, а останалите в ситно нарязани ядливи цветя.

Сарми от салата с краставица и репички

За сармите използвам салата, която се нарича Endiviensalat. Могат да се използват обаче и други видове, чиито листа са меки и подлежат на огъване, без да се накъсат.

Продукти:
1 бр. зелена салата с едри нежни листа
4-5 репички
1 краставица
оцет балсамико
сол
зехтин
4 цвята от ядливи теменужки
4 бр. пера от див лук

Приготвяне:
Салатата се измива добре и отцежда. Отделят се 4 бр. листа. Останалата салата се нарязва на ситно, заедно с краставицата и репичките. Овкусява се. Във всеки лист се поставя част от салатата и се завива на сарма. Връзва се с перо от див лук и се декорира с ядлива теменужка.

Сервиране:
Във всяка чиния се поставя ринг с диаметър около 5-6 см, пълни се с млечната салата и се притиска добре с лъжица. Ринга се отстранява и млечната салата се поръсва с нарязани на ситно ядки. Към нея се добавят: 1 сарма, един трюфел с цветя, един трюфел с ядки и плодове.







Пролетно Кордон Бльо


Продукти:
2 бр. пилешки(пуешки) филета тип пеперуда
2 яйца
сол
черен пипер
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. галета
1/2 ч.ч. смлени белени тиквени семки

плънка:
100 гр. пресен спанак (левурда, лапад)
20-30 гр планинско сирене (твърдо сирене)

гарнитури:

картофено пюре:
картофи
масло
прясно мляко

пюре от грах:
200-300 гр млад зелен грах
50 гр краве масло
сол

свежа гарнитура:
рукола


Приготвяне:

Пюре от грах:
Ако грахът е замразен и бланширан, то е нужно само да се пусне във вряща вода за няколко минути. Ако грахът е пресен, то е нужно да се свари във вода. Ако държите на свежият зелен цвят, не е препоръчително да се използва грах от консерва. Свареният грах се отцежда. В касерола се загрява маслото и когато се разтопи се добавя граха, посолява се. Задушава се за 2-3 минути, като се разбърква. Пасира се и се изсипва в буркан. Когато се охлади, може да се затвори и съхранява в хладилник.

Картофено пюре:
В рецептата умишлено не давам точно количество на продуктите, тъй като има различни сортове картофи, при варенето някои може да поемат вода, а и всеки има различен вкус и желания относно консистенцията.
Картофите се сваряват без да се белят. След като се сварят водата се излива, заливат се със студена вода, излива се и тя и се белят. Пасират се с ръчна преса, добавя се бучка масло, сол на вкус и прясно мляко. Отново се пасират всички съставки заедно. Поръсва се с черен пипер.

Месо:
Приготвят се 3 купи с:
- разбитите с вилица яйца с щипка сол и 1 с.л. вода
- брашно
- галета + смлени тиквени семки

Приготвяне:
Спанакът се почиства от дебелите дръжки, измива се, отцежда се добре и се нарязва. В тиган се загрява масло и спанака се задушава докато омекне. Отстранява се от котлона и към него се добавя нарязаното на малки кубчета сирене.

Филетата се разрязват на две, за да се получат 4 бр. Всяко се разрязва напречно на две, но не до края и се разгръща.
Месото се начуква съвсем леко през стреч фолио. Овкусява се със сол и черен пипер. В едната страна се поставя плънката. Похлупва се (сгъва се) с другата част и се забожда с клечки за зъби.
Панира се като се топи в брашно - разбито яйце- галета с тиквени семки и се пържи на средна степен на котлона от двете страни в тиган със загрята мазнина. ( Около 4-5 минути от всяка страна.) По време на пърженето се полива с лъжица с горещата мазнина. Изважда се върху домакинска хартия да се отцеди.

Сервиране:
В чиния се поставя панираното месо, до него се изсипва 1 с.л. от граховото пюре. С вилица се изтегля и набраздява. Поставя се лист от руколата и на няколко места с помощта на шприц се декорира с картофеното пюре.





Панакота терин




Продукти:

червен слой:
200 мл филтрирана вода
125 гр малини
1 с.л. захар
1 пакетче желатин( 10 гр)

бял слой:
200 мл течна сладкарска сметана / сладка/
200 мл кокосово мляко
1 с.л. захар
1 пакетче желатин 10 гр Др. Йоткер
по желание ванилия


Приготвяне:

Правоъгълна или друга форма се застила много добре по дъното и стените със стреч фолио. От големината на формата зависи височината на Панакотата.

Червен слой:
В касерола се налива водата, добавя се захарта и 4-5 от малините. Вари се за 2-3 минути, като се разбърква и малините се притискат с лъжица. Прецежда се през цедка, пяната се обира.
Желатинът се разтваря в 3 с.л. вода, разбърква се и се оставя да набъбне. След като набъбне се разтопява на водна баня. Като се втечни се налива в розовият сок. Разбърква се и се изсипва във формата. Останалите малини се разрязват на две и се разпределят в сместа( може да оставите няколко за декорация). Прибира се в хладилник до пълно стягане. Когато стегне се приготвя Панакотата.

Желатинът се разтваря в чаша с 40 мл студена вода, разбърква се и се оставя да набъбне. След като набъбне се разтопява на водна баня - докато се втечни.
Сметаната, млякото и захарта и по желание ванилията се наливат в друг съд и се затоплят на котлона докато се разтвори захарта. Отстраняват се от котлона, ако сместа е гореща, се оставя да се охлади. Към нея се налива желатина, разбърква се и се изсипва върху стегнатия малинов слой. Прибира се в хладилник до пълно стягане. Преди поднасяне се изважда, обръща в чиния и се реже на парчета. Чинията може да се декорира с разтопен цветен шоколад.


2 коментара:

  1. Кате,
    прекрасно, много свежо тематично пролетно меню.Леко, красиво и много вкусно.Чудесно декорирано.Нека всеки през пролетта използва зеленината и ядливите цветя за декорация, билките.Те ни зареждат с много здраве и настроение.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Истински гурме чинии, Катюшка, браво!

    ОтговорИзтриване