Страници

5 различни рецепти с моркови /5 carrot recipes


М
оже би сте обърнали внимание, че вече не публикувам толкова често. Не съм спряла да готвя, напротив - откриваме нови вкусове, тестваме различни храни и всичко е както преди. Просто нямам време да публикувам всекидневно, а и вече ми се вижда малко странно да влагам труд и време като оформям цяла публикация заради една семпла рецепта. Блогът ми вече е препълнен:). Ако става на въпрос за торта, или ястие, което изисква повече подготовка, обработка и техники, или пък просто съм вдъхновена, тогава да, заслужава си публикацията. Напоследък снимам набързо и събирам повечко идеи по различни теми, които да споделям наведнъж.
Ето например днешната публикация е посветена на морковите. Признавам, че нямам навика да ги консумирам директно. Не ми е комфортно някак, а и повече от един морков едва ли бих изяла. Предпочитам ги на сок, нарязани на тънки пръчици, с лимонов сок, готвени, печени и др.
В блога съм показвала различни начини за приготвянето им, а сега споделям още:


Тези 5 рецепти, които събрах тук са нещо различно. Освен, че са идея за повече консумиране на моркови, повече ми се иска да ги представя като идея за вкусен снакс за деца, за малки и големи. Когато седим пред телевизора, четем, или за след училище, вместо да посягаме към пакета с чипс, или бисквити с незнайно съдържание, по-добре да вземем нещо такова. Рецептите, които подбрах са сравнително лесни и достъпни и вкъщи са одобрени от малки и големи.

*Всички рецепти са популярни в интернет и Ю-туб, но тъй като не съм се придържала към определени рецепти, а моите са на база общи наблюдения, не показвам конкретен източник. Съставките могат да бъдат заменяни и добавяни по преценка и личен вкус. Рецептите могат да бъдат изпълнени и с ябълки.


Кюфтенца от моркови



Продукти:
5-6 моркова( около 300 гр)
2 малки глави пресен лук
1 яйце
6 с.л. брашно
щипка сух кимион

Морковите се настъргват на ренде, лукът се нарязва на ситно. (Ако морковите са много сочни е добре част от този сок да се отстрани, за да не разводни кюфтенцата.) Към тях се добавят брашното, солта, яйцето и кимиона. Омесва се добре. Тиган с незалепващо покритие се намазва с 1-2 с.л. зехтин, в него се изсипва на няколко места по 1 с.л. от сместа, като се заглажда и оформя с лъжицата. Кюфтенцата се пекат от двете страни, изваждат се с лопатка.



Морковена паратха /Индийски питки Паратха с моркови




Продукти:
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 голям обелен настърган морков
1 глава пресен лук, нарязан на ситно, само бялата част
щипка чили на прах
щипка куркума на прах
щипка кимион на прах
1 ч.л. сол
1 ч.ч. филтрирана вода

Приготвяне:
Получават се между 4-6 питки.
Настърганият морков се изсипва в купа. Добавят се брашното, подправките и солта. Разбърква се. Налива се част от водата, отново се разбърква и се добавя останалата вода. Получава се нееластично, леко твърдо тесто. В случай, че много плепне, може да се добави още малко брашно. Разделя се на 4 или 6 топки. Разточват се върху слабо набрашнена повърхност, намазват се със зехтин, нагъват се като ветрило, след като се извиват на охлюв и отново се разточват на тънък кръг. Питките се намазват със зехтин и се пекат от двете страни в загрят, намазан със зехтин незалепващ тиган. Изваждат се и се завиват в чиста и суха кърпа. Поднасят се най-често с йогурт. Но могат да се навиват и пълнят с различни продукти.



Моркови ветрило




Тук няма някаква специална рецепта. Приготвят се като картофите Хаселбак. Морковите се остъргват и нарязват като на филийки, но не до края. Намазват се добре със зехтин и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Посоляват се, по желание се поръсват с риган, или мащерка, добавят се няколко скилидки чесън и се пекат във фурна на 180 градуса до готовност( да омекнат и получат лек загар).


Пълнозърнести бисквити с моркови и кокос



Продукти:
1 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
2 с.л. кокосови стърготини
1 ч.ч. овесени ядки -фини!
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. мед (кафява захар или кленов сироп)
1/2 ч.ч. кокосово масло (краве масло)
1 яйце


Маслото и меда се загряват слабо на котлона, разбъркват се докато сместа стане хомогенна. В случай, че използвате кафява захар, то ще е нужно малко по-продължително разбъркване.
Сухите съставки се смесват( брашното, овесените ядки, бакпулвера, канелата, солта) в купа. В друга купа се смесват морковите, орехите и кокосовите стърготини и се добавят към сухата смес, разбърква се добре. Добавят се меда с маслото, разбърква се отново и на края се добавя яйцето. Сместа се разбърква много добре. Тава се застила с хартия за печене и върху нея се изсипват купчинки от сместа, притискат се с лъжица. Ако желаете да направите прецизни форми, то може да използвате формички за сладки, да ги поставите върху хартията, да запълните със смес и след това да отстраните формичката, като си помагате с лъжица.
Бисквитите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, до леко оцветяване в златисто. Изваждат се исе оставят върху решетка да се охладят. Прибират се в кутия и могат да се съхраняват два дни. Предполагам в хладилник или камера издържат повече, но не съм тествала, тъй като при нас свършват бързо. От тази доза излизат 14 бисквитки с диаметър -големина на чаша за кафе.



Морковени Бонбони



Тези бонбони са версия на турският десерт Cezerye, който се приготвя от карамелизирани моркови, кокос, ядки (орехи, лешници и шам фъстък). Най-често се нарязва на квадрати, но бонбоните във форма на трюфели също са популярни.


Продукти:
2 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. захар мусковадо
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. ситно смлени орехови ядки( но не на брашно)
кокосови стърготини


Приготвяне:

Морковите, захарта и водата се слагат в тенджерка на котлон да се варят като се разбъркват с дървена лъжица докато сместа стане лепкава и морковите се омекотят. Добавят се орехите, разбърква се добре и когато се охлади се оформят топчета, които се овалват в кокос.



8 коментара:

  1. Прииска се от всичко ... това е мокровена приказка, Кате!
    Много креативни и красиви, ефектни и естествено вкусни -
    обичам рецептите и публикациите със страхотни идеи и снимки.
    Допада ми и новата ти тематика; благодаря, адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Радвам се, че ти допадат новите ми публикации и идеи. Разбира се, няма да са само такива, но за някои рецепти така е по-практично и удобно. Виж, твоите в голяма част са самостоятелни, при теб има вдъхновение, има презентация, има красота и кулинарно изживяване. Да, всичко зависи от това какво искаме да покажем А ти го умееш, по невероятен начин. Благодаря ти! Поздрави от мен, с пожелания за прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  2. Кате,
    хубаво е във всеки блог да се почувства присъствието на автора.С нещо по - различно, по - интересно и по - вкусно.Радвам се за теб, допада ми твоята идея в една публикация да събереш различни идеи с един зеленчук.Какво по - хубаво от това, а морковът несъмнено е и евтин и много вкусен.Прииска ми се и аз да изпробвам и опитам всички презложения както и Дианка.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова добре си го казала, Ели! Точно това харесвам в някои блогове, за това ги следя. Толкова са различни, пъстри, цветни, изпълнени с чудесни идеи и вдъхновяващи, всеки по своя си начин. Ето и твоят блог е истинска енциклопедия за здравословни продукти, рецепти и идеи. Винаги е удоволствие да се отбия при теб. Поздрави!

      Изтриване
  3. Идейно! И снимките ефектни и подканящи! Много добре си се сетила, Кате, давай смело и занапред в този дух! Харесва ми да видя няколко бързи рецепти с един продукт и разнообразното му оползотворяване. А от чудните ти морковени предложения веднага си избрах солените. :) Бях забравила, че замислях преди доста време подобни публикации, но темите не бяха продукт, а цвят обединяващ няколко продукта. Сега ми светна крушката. ;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме! не съм първата, която прави подобно нещо, дори в чуждестранните сайтове и блогове е пълно с такива публикаци. Първоначално не ми допадаха, губеше ми се презентацията на всяка една рецепта, но в последствие много ми харесаха:). Удобни, практични и вдъхновяващи откъм това да приготвиш нещо. Ако целта обаче е стайлинг и фотография, тогава вече е друго. На моменти съм. Сега това, утре кой знае какво ще ми хрумне. Блоговете ни се менят, както и ние и начинът ни на живот. Ще се радвам да пуснеш нещо от този тип. Сигурна съм, че публикацията ще е истински пир за сетивата. Умееш да показваш храната по великолепен начин с прекрасните си снимки. Поздрави, Ирме!

      Изтриване
  4. Обичам моркови, и всичките рецепти са интересни, лесни и вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са лесни, затова ги събрах в една публикация, чудесни са и за деца и за възрастни. Струва ми се, че морковите някак не присъстват много често в рецепти, а всъщност има толкова вкусни идеи с тях. Поздрави, Веси!

      Изтриване