Страници

Как да си направим?: Пържени белгийски картофки / Belgian fries


Тези картофки са много популярни на местата, предлагащи улична храна. Различават се от останалите с мека сърцевина и хрупкава коричка отвън. Няма някаква специална рецепта, а просто един трик, заради който картофите стават толкова различни от познатите ни класически пържени картофи. Ако се нарежат на по-дебели пръчици, в средата ще останат меки, а отвън с хрупкава коричка. Ако пък се нарежат на тънки пръчици, ще имат вкус на хрупкав чипс. И в двата случая са много вкусни. Тайната всъщност е двойното пържене. И не бързайте да се плашите от него, тъй като времето за пържене всъщност не е по-различно от времето на пържене на класическите картофи, просто се прави на два етапа. Първият път се пържат 3-4 минути, охлаждат се, а след това се пържат до златисто. В YouTube има много видеа, които може да са ви в помощ, в случай, че има нещо неясно тук.




Пържени белгийски картофи


Продукти:
1 – 1,5 кг картофи
1 л олио за пържене
сол
дресинг по избор

Приготвяне:
Задължително е кърпата, която се използва да е чиста, много добре изплакната и без аромати на омекотители и прах за пране! В повечето рецепти картофите само се отцеждат добре, или подсушават с хартиена салфетка, но често се лепи по картофите, така че с помощта на кърпа процесите се извършват много по-добре.
Картофите се белят. Нарязват се на пръчици с желаната дебелина, но задължително да са еднакви(доколкото е възможно). Измиват се много добре под течаща вода, най-удобно е в голяма цедка или гевгир. Оставят се във вода за няколко минути, разбъркват се добре и се измиват няколко пъти. Подсушават се добре в кърпа.

При по-голямо количество картофи се работи на етапи.
Олиото се изсипва в дълбок съд(касерола) или фритюрник. Картофите се поставят внимателно в горещото олио. Възможно е да пръскат! Пържат се 3-4 минути и се изваждат в голяма цедка, за да се отцедят от мазнината, след което се изсипват върху суха кърпа и се подсушават много добре.

Оставят се да се охладят на стайна температура, след което се прибират( не се покриват) в хладилник за 1-2 часа, или фризер за 10-15 минути. Правила съм вариант и без охлаждане, но не стават толкова хрупкави.
След като картофите са охладени (може отново да се подсушат) се пускат в горещо олио и се пържат до златисто. Изваждат се, отцеждат се в цедка, посоляват се докато са в нея и леко се “раздрусват” за да се посолят навсякъде.

Поднасят се със сос. Любим ни е смес от майонеза и кетчуп.

6 коментара:

  1. Кате, преди години по времето на соца съм виждала в ресторантите да приготвят пържените картофи по този начин, само че без да ги подсушават след първото запържване (бланширане). Просто ги изваждаха в голяма тава и след това пърженето ставаше много по-бързо.
    Непременно ще пробвам да направя такива картофки!
    Поздрави и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, в доста от рецептите не се подсушават, а само се оставят да се отцедят добре. В някои само се попиват с домакинска хартия. Но си мисля че е добре да се подсушат и от водата, за да не пръскат в олиото, и от олиото, за да не се наслоява, пък и като се пуснат сухи, стават някак по-хрупкави. В уличните павилиончета за такива картофи ги оставят да се отцеждат в едни кошници, в които ги и пържат. Просто си имат няколко.
      Не съм знаела, че и в България картофките са ги пържили по този начин. Всъщност дали бланшираните картофи по магазините не са нещо подобно? Мислех, че се бланшират във вода, но като се замисля остават мазнина по пръстите като ги пипам, така, че е възможно и затова те стават също по-хрупкави от обикновените. Но най-добре прясно и домашно приготвени:). Направи ги, много са вкусни. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    мисля,че бланшираните картофи се правят с еднократно пържене и след това охлаждане и замразяване.Да, по заведенията така ги правят, но без да ги подсушават.Стават по - хрупкави и вкусни с двойно пържене.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно, разкрихме тайната на хрупкавите картофки:). Нещо такова предполагах и аз. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  3. Ееее, как ще издържа след тази гледка.. много са апетитни, Кате. А аз все бързам да му се не види...

    ОтговорИзтриване