Страници

Вкусове от Румъния: Сармички с Мамалига / Sarmale cu mămăligă


"С
армале с Мамалига" е национално ястие от Румъния, характеризиращо се както е ясно и от името му с това, че сарми се поднасят в компанията на Мамалига(качамак). На пръв поглед може би ще си помислите, че рецептата няма с какво да ви изненада, но това съвсем не е така. Бих казала, че това ястие е празнично, специално, подготовката, времето, продуктите и сервирането им не са характерни за готвенето всеки ден.




До това, да го приготвя и аз доведоха едни чудесни продукти, които за всеки любител кулинар са си предизвикателство. Търсенето на рецепта, сравняването на много такива, за да се открие сходство, техники и тънкости, задължителни продукти, подправки... всичко това е част от вдъхновението, което обхваща всеки, когато иска да приготви нещо специално. Когато готвя световноизвестна рецепта в повечето случаи вместо да копирам нечия рецепта, предпочитам да обиколя различни източници, да разбера какво е важно за тази рецепта и тогава да я възпроизведа, за да съм сигурна, че рецептата е правилна. Разбира се в доста случаи и при сигурен източник се доверявам на 100 %. Едно видео, което може да ви бъде полезно е това.
В много от рецептите си указвам, че подправките са въпрос на избор, но тук за да се постигне автентичният вкус на това ястие е нужно да се спазят. Знаете, че ако на пиле със зеленчуци добавим чубрица, ще е българско ястие, но ако добавим джинджифил и соев сос, ще се пренесем в Азия. Друго важно нещо е месото да се смели в кухненски чопър, един вид да се получи като кълцано месо, а не да е готова кайма от магазина. Интересно е също и предварителното сваряване на ориза. Добро съотношение е на 1/2 кг смляно месо да се добави 1 ч.ч. сварен отцеден ориз. Вместо доматена паста в някои рецепти се използват нарязани домати.
И така след няколко часово разглеждане на румънски сайтове и блогове и видеоклипове в "Ю–ТУБ" установих как се случват нещата и ето как приготвих моите "Сармале с Мамалига" и аз:


Сарми с Мамалига/Sarmale cu mămăligă


Продукти:
1 глава кисело зеле
500 гр свинско месо(врат или плешка)
*1 ч.ч. сварен, отцеден ориз
4 глави лук
50 мл зехтин
2 ч.л. червен пипер
4 с.л. доматена паста
черен пипер
сол
2 с.л. пресен копър или 2 ч.л. сух копър
няколко стръкчета суха или прясна мащерка
дафинов лист
пушен бекон или пушени ребра


Приготвяне:
Месото се смила в машина или кухненски чопър.(Не използвайте готова кайма!)



*В случай че не знаете как да сварите ориза: Оризът се сварява във вода съотношение 1 част ориз: 3 части вода с малко сол.

Лукът се нарязва на ситно и задушва в мазнината. Като омекне към него се добавят червеният пипер и 2 с.л. от доматената паста. Разбърква се и се отстранява от котлона. Добавят се 1 ч.ч. сварен и отцеден ориз, червеният пипер, черният пипер, солта( ако зелето е много солено може и без сол), 1 с.л. от копъра и смляното месо.
От зелевият лист се изрязва дебелата част и ако е голям може да се раздели на 2-3 части. Остатъците се нарязват на дребно. В приготвените листове се поставя плънка и се навиват стегнати сарми.


На дъното на тенджера се поставят клончета мащерка, върху тях нарязаното зеле, овкусено с останалият копър и черен пипер. Подреждат се сармите. Може и на 2 реда. между тях се пъхва и 1 дафинов лист. Най-отгоре се завършва с нарязано зеле. Поставят се на няколко места от останалите 2 с.л. доматена паста и резени бекон или ребра. Налива се вода, ако има зелев сок се добавя и той( но не прекалявайте, за да не пресолите ястието), течността трябва да е на нивото на продуктите. Съдът се поставя на котлон да заври, след което се премества във фурна, за около 1 час като се покрива с капак или алуминиево фолио.

  

Готовите сарми се поднасят с кисело мляко и Мамалига.


Мамалига


Това ястие е популярно и в други страни, съответно под друго наименование. В България е Качамак, в Италия - Полента. Съществуват различни начини за приготвянето му, но както при българската му версия, така и тук най-автентичен е когато се приготвя малко по-продължително. Преди време представих рецепта за бърза Мамалига, която също е много вкусна, а други сходни рецепти са: Качамак в саханче с мариновани домати, Качамак по Родопски с картофи, Качамак по родопски Полента с аспержи, "Хапки качамак", Сърца от полента, Полента със сирене и бекон. Тази рецепта е от опаковката на това царевично брашно.


Продукти:
1 л вода
200 гр царевично брашно
10 гр сол
краве масло


Водата се налива в тенджера, посолява се и оставя да заври. В нея наведнъж се изсипва цялото количество брашно и се разбърква. На няколко места се правят дупки с дръжка на дървена лъжица или с тънка точилка. Качамакът се оставя на слаб огън да се вари, като не се бърка, той не залепва. Вари се 30 минути. След което съдът се отстранява от огъня и започва да се бърка енергично, докато сместа не започне да се отлепва от стените на тенджерата. Изсипва се в намазана с масло купа или чиния, оформя се като се заглажда с лъжица потопена в разтопено масло. Поднася се със запържен червен пипер, сирене, пържен бекон.
Може да се направи наложена Мамалига като в тавичка се редуват: качамак - сирене със запържено масло - качамак-сирене със запържено масло.
В интернет съм виждала и много интересна снимка, на Мамалига като иглу, пълно със сармички.


11 коментара:

  1. Тук ме изуми, Кате! И сармите, и качамака често присъстват на трапезата ни, но поотделно😊. Много ме заинтригува със съчетанието на двете. Задължително ще пробвам, на такава прелест, така чудесно представена, не мога да устоя! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Признавам, че в началото бях малко скептично настроена и мислех, че рецептата няма с какво да ме изненада, по-точно вкусът. За това и в публикацията написах, че това съвсем не е така. Дали заедно или поотделно ще се приготвят и двете ястия заслужават да бъдат направени. Със сигурност ще ги приготвям и друг път у дома, може и да не са поднесени по същият начин, но сезонът предразполага към такива рецепти. Поздрави, Сонче!

      Изтриване
  2. Кате,
    много интересна рецепта и интерпретация.Точно така правеше мамалигата и моята баба, с точилка и след това я режеше с конец.Даже предварително препичаше царевичното брашно на сух тиган и мамалигата става още по - вкусна.Повечко ориз се слага на тези сарми за 500 гр. кайма, това е интересно.А ястието е много впечатляващо и красиво.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата наистина е различна от нашите традиционни сарми. Може би в някои краища на България да се открие и сходство, особено в близост до Румънската граница. Ели, от ориза се използва само 1 ч.ч. сварен. Просто в продуктите съм записала 1 ч.ч. защото не знам колко да запиша за да се получи това количество. Отмерва се сварен ориз, но това съм записала в начин на приготвяне. Надявам се да е ясно, всъщност когато някой тръгне да ги приготвя ще прочете това. Сега го допълних и в самото начало. Поздрави, Ели!

      Изтриване
    2. Всъщност след консултация във Фейсбук и по препоръки на Дани, реших да го променя и директно запиша в продуктите 1 ч.ч. сварен ориз, за да е по-ясно. Извинявам се за обърканото обяснение, но ми се искаше да запиша продуктите в сурово състояние, а това няма как да стане, тъй като всеки ориз набъбва различно. Сега вече мисля е ясно:)

      Изтриване
    3. Кате,
      благодаря за уточнението, аз наистина помислих,че става въпрос за 1.ч.ч. суров ориз.Може би не съм разбрала или не съм догледала.Мислех ,че се сварява 1 ч.ч. суров ориз и след това се влага в рецептата една част от него.
      Кате,
      пробвай да направиш качамака с препечено царевично брашно, става определено по - добре.
      Поздрави !

      Изтриване
    4. Между другото в Румъния качамака / мамалигата / ползват вместо хляб и затова тук се комбинира със сарми, докато при нашата кухня такова нещо не се среща.
      Поздрави !

      Изтриване
    5. Ели, имаш ли рецепта за качамак с препечено брашно? Не съм срещала досега като че ли. На тиган или фурна го препичаш? Благодаря предварително!

      Изтриване
  3. Кате,
    по същия начин се приготвя.Моята баба така го правеше , с точилка.Препичаше брашното в печката / фурната / на дърва като леко от време на време се разбърква.Аз съм препичала брашното на слаб огън в чугунен тиган.Усеща се миризма на препечено когато е готово.Но понеже баба ми е учила в румънско училище се беше научила да прави автентичен качамак.Той се прави в чугунена тенджера с обло дъно.Обръща се и когато трябва да се реже се нарязва с конец.Така мисля,че и сега го правят в Румъния.Писала съм за това в моя блог.Между другото и сега когато ходих в Румъния видях да продават чугунени тенджери / чувени /, но не с предишното по - добро качество.Такива чувени има с плоско и с обло дъно / специално за качамак /.Всяко ястие в такъв чугунен съд става много вкусно, лесно и практично се готви и нищо не залепва по дъното.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, толкова вкусно звучи това, което разказваш, Ели! Ще се пробвам и така някой път, дано успея. Все пак се иска майсторлък или поне да си виждал как става. Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Кате,
    пропуснах да отбележа,че конецът е задължително памучен.Хваща се с двете ръце и се прекарва в посока от долу нагоре т.е. прокарва се по дъното на качамака и след това в зависимост от дебелината на парчето се издърпва нагоре.Така се получават много хубави и равни парчета качамак.Виж, някъде в интернет точно показваха как се реже на снимка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване