Страници

Кулинарни вдъхновения от Чехия: Ябълкови понички / Skořicové koblížky s jablky / Apple donuts


В
 Прага опитахме един десерт с ябълки, който беше много вкусен. Наподобяваше нещо средно между познатите ни донъти и бухти. Вкъщи реших да го възпроизведа, като се базирам на основата на тестото за донъти и бухти, като добавя ябълки. И все пак една бърза проверка в чешки кулинарен сайт показа, че тестото за донъти е добра идея. В тяхната рецепта няма яйце, но аз добавих, както е по любимата ни рецепта за донъти. Следващият път ще пробвам без. Ябълките настъргах на едро ренде, но може би тяхната идея за нарязване на малки кубчета е по-добра, тъй като ще се усещат повече.


Ябълкови понички / Skořicové koblížky s jablky / Apple donuts





Продукти:
250 гр брашно +допълнително за доомесване
40 гр захар
щипка сол
1 пакетче суха мая, Dr Oetker
100 мл топло мляко (не горещо!)
1 яйце
20 гр краве масло
1 ванилена захар
1 ч.л. канела на прах
2 средни ябълки

брашно, за разточване
олио, за пържене
канелена захар(канела+захар), пудра захар, сладолед и шоколадов сироп, за сервиране



Приготвяне:
Ябълките се белят и настъргват на едро ренде или се нарязват на дребни кубчета. Отцеденият сок се отделя.
Маята се разтваря в топлото мляко и 1 ч.л. от захарта. Разбърква се и се оставя да шупне.
Брашното се пресява в купа. Към него се добавят останалата захар, ванилената захар, канелата, солта. Разбърква се.
В средата се оформя кладенче, в което се изсипват маята, яйцето, разтопеното масло. Замесва се еластично тесто, към което се добавят настърганите или нарязани на кубчета ябълки. В зависимост от плътността на брашното, може да е необходимо повече количество. Целта е да се получи гладко, меко и еластично, нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка, поставя се в суха леко набрашнена купа и се покрива със стреч фолио и леко одеало. Оставя се на топло да втаса, до двойно увеличаване на обема.
Изважда се върху набрашнена повърхност и се разточва на кора с дебелина 1 - 1,5 см. С помощта на кръгъл резец или чаша с остър ръб се изрязват кръгли понички.
Подреждат се върху набрашнен плот, покриват се с кърпа и се оставят да се отпуснат за 20 минути.
В тенджера или дълбок тиган се загрява повече олио. Котлонът се намалява и се поставя една поничка, за да се тества температурата. Тъй като бързо прегарят отвън при необходимост се регулира. Останалите понички се пържат по няколко наведнъж. Обръщат се и се пържат от двете страни до златисто. Изваждат се и се отцеждат върху домакинска хартия. Поръсват се с канeлена захар, пудра захар. Поднасят се с шоколадов сироп и сладолед.



Ябълкови бухти




Продукти:
3 яйца
4 с.л. захар
200 гр кисело мляко
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. канела
1 голяма ябълка
брашно - до получаване на гъста смес
олио, за пържене
канелена захар(канела+захар), пудра захар, сладолед и шоколадов сироп, за сервиране


Приготвяне:
Ябълката се бели и настъргва на едро ренде или се нарязва на много малки кубчета. Отцеденият сок се отделя.
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се добавя киселото мляко. Разбива се отново. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно, на части, като се разбива с миксер, при необходимост с приставки за тесто. Добавят се канелата и ванилията и ябълката. Разбърква се много добре.
Сместа изглежда като гъста кексова смес.
В тенджерка или дълбок тиган на котлон се загрява повече количество олио. С помощта на с.л. се взима от сместа и с друга лъжица се избутва в тигана. Бухтичките се пържат от всички страни, често сами се въртят, но ако това не се случи може да се обръщат. Температурата на котлона се регулира ако е необходимо. Не трябва да е много висока, за да не прегарят отвън.
Готовите бухтички се изваждат върху домакинска хартия да се отцедят и се сервират с канелена захар, пудра захар, шоколадов сироп и сладолед.



4 коментара:

  1. Кате,
    есента е богат на плодове сезон, а ябълките са любими.Влагам ги и аз заедно с крушите при приготвяне на различни неща.Чудесни бухти и понички.Изглеждат чудесно, аз бих настъргала като теб ябълките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, много богат сезон на плодове и зеленчуци и е добре да се възползваме от това. Поздрави!

      Изтриване
  2. Я, тези десерти съм ги пропуснала в Прага, тц! Отядох се на трделник, а това не съм го видяла, а толкова красиви са при теб. Другият път ще знам какво да търся за десерт в Чехия😊. А дотогава ще си го направя и аз. Благодаря за рецептата и информацията!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, това го ядохме в един ресторант, ще споделя в следваща публикация за Прага. Там беше наречен "домашен десерт с ябълки". Явно редуват някакви десерти с ябълки и в случая беше това. Приличаха на нещо средно между понички и понички. След това потърсих в интернет и видях, че са такива. Но при всички случаи на място е най-вкусно, знаеш:).

      Изтриване