Страници

Мини джинджифилови къщички / Mini Gingerbread Houses


Тази година мислех да пропусна коледното сладкостроителство, просто защото всяка година строим я къщичка, я влакче, та чак цели коледни селца. Обаче случайно попаднах на тези формички за мини къщички и ето, отново запретнах ръкави.



Изключително лесно е да се направят, когато имаш форми и готов айсинг, но ако нямате такива форми, а имате желание може да изрежете форми от картон, които да очертавате по тестото. Работете директно върху хартията за печене, оставайте разстояние между формите и не ги премествайте след изрязване, за да бъдат по-прецизни.
Домашен айсинг може да се приготви като разбиете 1 белтък с няколко капки лимонов сок на пяна. Постепенно към него се добавя 1 и 1/2 ч.ч. пресята пудра захар, разбива се с миксер. Ако сместа е много гъста се разрежда с лимонов сок, ако е рядка се добавя още пудра захар. Айсинга служи и за залепване на елементите и за декорация. Тестото, което използвате може да е вашето любимо за меденки. Аз използвах тестото на Или от “Щъркелово гнездо” и винаги, когато го правя ѝ благодаря за сполучливата рецепта.


Мини джинджифилови къщички

Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. смес от канела, индийско орехче и джинджифил на прах
1 к.л. сода за хляб
щипка сол
3 с.л. бадемово брашно
2-3 ч.ч. пшенично брашно


Приготвяне:
Яйцето се разбърква съвсем леко, с вилица.
Добавят се останалите продукти, без брашното и се разбъркват на слаба степен с миксер добре.
Пресятото брашно се добавя по малко, докато се получи меко, нелепнещо тесто, в началото може да разбивате на слаба степен с миксер или да разбърквате с дървена лъжица.
Тестото се разточва на кора около 4 мм дебелина върху хартия за печене, изрязват се формичките и излишното тесто се отстранява. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Меденките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат. Изваждат се върху решетка да се охладят.
Когато се охладят се сглобяват и декорират с айсинг. Къщичките са подходящи за поставяне върху чаша с кафе, чай, горещ шоколад и носят много празнично и уютно настроение.






8 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Траянче, да станаха много сладурски, особено подходящи за кафето и горещия шоколад :)

      Изтриване
  2. Кате,
    толкова търпение и старание влагаш във всички рецепти, които ни показваш.Тези къщички са прекрасни за предстоящите коледни празници.Аз за жалост нямам никакво време и малко се застоявам в кухнята.Дано в предпразничните дни ми остане повече време.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка, но както виждам при теб поне сладките изкушения са вече готови !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели! Като всички вас и аз се опитвам да разнообразявам ежедневието:) радвам се, че се вижда и че се получава. Не винаги човек има време, както и ти самата споделяш сега, но пък когато имаме такова го раздаваме с удоволствие за близките си. Независимо дали за празник, за делник, кой когато има възможност и с каквото има възможност е чудесно да радва хората, които обича. Поздрави!

      Изтриване
  3. Тъй като чак сега чета публикацията Ви, искам да попитам откъде са формичките. Аз всяка година правя с изрязани от картон,но е много бавно. Тази година дори се отказах-направих само две и нещо не ми бяха много сполучливи!Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! До сега и аз правех с изрязани от хартия, картон, но наистина е трудоемко, отнема време, а и не стават толкова прецизно. Но пък все пак е вариант и по такъв начин съм строила доста къщички:)). Между другото, в зависимост от тестото, което се използва понякога меденките може да развалят формата си, но пък може да се изрежат с нож, така, че и това се поправя:))) Тези формички са мънички, точно за мини къщички, в комплект от H&M home. Бяха ги пуснали в продажба по Коледа. Дано си намерите. ПОздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря за отговора!Поздрави Яна

    ОтговорИзтриване