Страници

Сладки великденски зайчета с извара

Topfenhasen

Т

ези сладки открих в Австрия, популярни са в Германия и предполагам на много места по света. Покрай Великден се появиха на някои места в търговските вериги и пекарни като "Великденски зайчета". Разгледах няколко рецепти, като цяло са сходни, с различни мерки, но начинът и продуктите са общо взето еднакви. Много са лесни, стават меки и позволяват различно оформяне. Ако се опаковат в прозрачно фолио или се затворят в буркан могат да се превърнат в чудесен подарък.



Topfenhasen 2

Великденски зайчета с извара/ Topfen Osterhasen


Продукти:
400 гр бяло брашно универсално
20 гр бакпулвер
щипка сол
80 гр кафява захар(бяла)
1 пакетче бурбонска ванилена захар
100 мл слънчогледово олио
1 яйце
250 гр извара
50 мл прясно мляко

Допълнително:
около 60 гр краве масло
около 50 гр захар + 1 пакет бурбонска ванилена захар

 

Приготвяне:
Допълнителното количество захар се смесва с бурбонската ванилена захар в купа.
Маслото се разтопява, то ще послужи за намазване на сладките.
Брашното се пресява в купа с бакпулвера. Към тях се добавят захарта, ванилената захар, солта и сухите съставки се разбъркват добре. Оформя се кладенче, в което се изсипват яйцето, изварата, олиото и прясното мляко.
Замесва се тесто, прехвърля се на плота и се меси до гладкост. В случай, че е необходимо може да се добави още малко брашно.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Тестото се разточва на кора с дебелина 5 мм, изрязват се желаните формички и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Намазват се с четка с разтопено масло.
По желание могат да се оформят и ръчно, като се правят шнурчета от тесто, навиват се като охлюв(телцето на зайчето), крайчето ще служи за лапичка. Оформя се главичка и опашка, залепват се към тялото с разбит с вилица белтък. По желание могат да се поставят очи от стафиди.
Пекат се в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 10 минути, или докато краищата започнат да се оцветяват в светло златисто.
Изваждат се, намазват се с разтопено масло и веднага се потапят в захарта. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.


Topfenhasen 3

Както казах и в началото, сладките са меки, както когато са топли, така и като се охладят и престоят. Чудесни са с кисело мляко, сладко или шоколад.

Topfenhasen 4Topfenhasen 5






6 коментара:

  1. Тъкмо си мислех, дали тази година освен казанлъшките курабии, задължителни за Великденските празници у нас, да направя и онези захарни сладки с крема сирене и масло - "ветрило" ги наричат в нашия край. Но пък твоите зайчета ме хипнотизираха. Страхотни са, Кате, а снимките - разкош! Може би и у нас ще има от тях... :)
    Весели, щастливи и споделени великденски празници, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    прекрасни Великденски зайчета, чудесни за подарък.При това не са трудни за приготвяне, рецептата е много лесна за изпълнение.Чудесно изглеждат.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
  3. Приказни са, Бонбон. Правилата съм такива зайчета, но твоята рецепта ми привлече вниманието и ще си я запиша. Светли празници и целувки

    ОтговорИзтриване
  4. Бисквитките, изглеждат точно както ги описваш, Кате! Снимките са много красиви и вдъхновяващи.Красив и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникални сладки! Меки, пухкави и вкусни! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че отделихте време, за да споделите резултата! Светли и благословени празнични дни!

      Изтриване