Страници

Тиквеник с домашни кори

тиквеник, домашен тиквеник, тиквеник с дърпани кори

Есента е сезонът на щруделите и баниците, най-вече с ябълки и тиква. Приготвям ги както с готови кори, така и с домашно точени и дърпани кори. В тази публикация ще споделя как правя моят Домашен тиквеник или познат още като Дърпана баница с тиква. За тънкостите при приготвянето на домашните кори за баница съм писала и друг път. Как се точат кори съм показвала в рецептата за Класическа българска баница и Виенски щрудел с ябълки.


Тиквеник с домашни кори

стъпка по стъпка

В случай, че желаете да направите постен вариант, може да замените маслото с олио, яйцето в тестото нямам представа дали би било удачно да се пропусне. Дозата на тестото е за получаване на кори, достатъчни за тава с размер 30 см, но това е относително.


Продукти за тестото:
500 гр брашно, тип 700
1 ч.л. сол
2 яйца
200 мл топла вода
40 мл олио

за престояване на тестото:
1 купа с олио

Продукти за плънката:
400 гр обелена тиква
1 ч.ч. смлени орехи
4 с.л. кафява захар( или на вкус)
щипка индийско орехче( по желание)
1 с.л. цейлонска канела
4 с.л. пълнозърнеста галета

около 70 гр масло, за намазване на корите


Приготвяне на кори за тиквеник:
Брашното се пресява в купа. Добавят се останалите съставки и се меси с приставките на миксера или с ръце до получаване на меко тесто, което да се отделя от ръцете.
Ако е необходимо може да се добави още брашно, но при мен досега не се е налагало.
Тестото се оформя на топка, покрива се със стреч фолио и се оставя да престои около 15 минути на стайна температура.
След това от него се оформят по-малки топки – при мен 3 на бр.
Всяка топка се полива хубаво с олио (над купа) и всичките топки се поставят в същата купа, покриват се с фолио и се оставят да престоят около 30 минути.


Начин на приготвяне на плънката:
Тиквата се настъргва на едро ренде и се поставя в купа. Разбърква се в останалите съставки. Оставя се докато се приготви тестото. В случай че се е отделила течност, тя се отстранява.




Взима се една топка и върху намаслен плот(или набрашнен), първоначално се разточва с точилка на кора, като се започва от центъра към краищата. Когато кората е добре разточена, започва да се тегли с ръце, в краищата и последователно, обикаляйки в кръг. Колкото по-тънко – толкова по-добре. Не се притеснявайте ако някъде се скъса, това на по-късен етап няма да личи.



Върху всяка кора се разпределя плънка и парченца масло и се навива на руло. Краищата на рулото може да се отстранят. Всяко руло се завива като охлюв в тава, намазана с масло или застлана с хартия. Върху оформената баница се поставят парченца масло.


Баницата с тиква се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност( зачервяване) за около 40 минути. Изважда се и се оставя да се охлади. По желание може да се поръси с пудра захар.

1 коментар:

  1. Леле, и това ли умееш, взе ми акъла:) Прелестна баница с тиква! Весели празници, Кате!

    ОтговорИзтриване