Страници

Първото утро на Адвент


Ето че, годината е към своят край, а последният месец вече настъпи. Декември е тук с цялото си вълшебство и празничност, с всичката си топлина и уют. Не случайно харесвам един известен израз, който обичам да употребявам през месеца и който всъщност някак събира всичко, което декември символизира: “Когато нахлуят студените дни на декември, настъпва времето на топлите спомени”.
Тази година 1 декември съвпада и с първата неделя на Адвент. За целият период на Адвент съм разказвала тук, а подробно за Адвент в Грац - тук. От няколко години за този празник изработваме Адвент венец и палим първата му свещичка.


По желание на малкият ми син утрото бе с празнична закуска от гофрети:). Едните са по класически метод, но с ръжено брашно, а другите са известните гофрети от Лиеж, Белгия.


Лиежки гофрети

Много отдавна търся рецепта за хрупкави гофрети. В много рецепти се твърдеше, че са такива. Оказа се, че това, което всъщност съм търсила не са просто гофрети, нито белгийски гофрети, а гофрети от Лиеж, Белгия. Характеризират се с хрупкава външност, получена от разтопяването на специална захар, в никакъв случай не наподобяват палачинки, не са пухкави, а вътрешността по-скоро бих оприличила на бисквита.
Тази специална захар се нарича Перлена захар, или известна в Австрия като Hagelzucker. Тъй като се наложи да прочета доста рецепти, докато сравнявам съставки и съотношения, попаднах и на такива, в които авторите заменят Перлена захар с едра кафява захар. Добър вариант е, гофретите им изглеждаха по сходен начин.
Интересното при Лиежките гофрети е тестото, което няма нищо общо с познатото ни при направата на класически гофрети. Докато при класическите гофрети тестото наподобява палачинково, това при Лиежките е като твърдо козуначено.
Защо обаче не наричам тези гофрети просто белгийски? Докато при Белгийските гофрети се наблюдава перфектна правоъгълна форма с по-дълбоки и ясно изразени “квадратчета”, при Лиежките формата е неправилна и вдлъбнатинките им не са толкова ясни. Белгийските са по-меки и пухкави, докато Лиежките са хрупкави. Естествено и тестото за направата им е различно. Задължително тестото при Лиежките съдържа перлена захар и е по-скоро тесто за бриош( козунак).
Аз спирам с обясненията дотук, тъй като имам да пиша рецепта, но в линка може да прочетете една забавна история, за “изследователският поход” на Sherry от www.ottsworld.com.



Продукти:
2 ч.л. суха мая
90 мл прясно мляко
500 гр универсално брашно
1/2 ч.л. сол
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 с.л. кафява захар
2 яйца
125 гр краве масло, на стайна температура

1/2 ч.ч. перлена захар

допълнително масло, за намазване на уреда за печене


Начин на приготвяне на Лиежки гофрети:
Млякото се загрява леко и в него се разбърква маята, покрива се със стреч фолио и се оставя да се активира( за около 10 минути).
В купа се пресява брашното и се разбърква с кафявата захар, ваниловата захар и солта добавят се маслото, нарязано на малки кубчета и яйцата. Разбърква се с приставките на миксера за тесто. Получават се нещо като маслени трохи. Добавя се активираната мая с млякото и се замесва тесто. То е сравнително твърдо. Когато се оформи на топка, се оставя за 1 час , покрито със стреч фолио и кърпа, за да се отпусне и увеличи обема си. След това се омесва с перлената захар, разделя се на равни по големина топки( моите са по 50 гр) и отново се покрива и оставя да се отпусне за още 15 минути.
Уреда за гофрети се загрява, двете плочи се намазват с масло много добре и в средата се поставя топче от тестото, затваря се и гофретите се пекат за около 5 минути. Изваждат се с щипки, внимателно, защото са много горещи, заради карамелизираната захар.
По този начин се пекат и останалите гофрети.


Лиежките гофрети имат хрупкава външност и много интересна сърцевина, която бих оприличила едновременно на бисквита, козунак и кроасан:).


✨Светъл, уютен, празничен и “вкусен” декември ви желая! 🌟И не забравяйте, че магията на тези празници не е в скъпите подаръци, а в усещането, споделянето и топлината.

6 коментара:

  1. Ах, какво вдъхновение носиш, Кате! С украсите, с личните послания, с прекрасната закуска, с разказа и най-вече с усмивката, която пораждаш в мен, при вида на тази чудесна подготовка за настъпващите ароматни празници! Коледният дух се усеща през снимките ти, представям си какво е на живо! Пожелавам ти един ароматен, празничен, топъл, уютен и магичен месец! Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за тези прекрасни думи, Сонче! Радвам се, че празничната ни атмосфера се усеща и през монитора. А колкото до вдъхновението, абсолютно взаимно е. В блога ти откривам същото и аз. Празничен, красив и вкусен месец ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни и много вкусни гофрети! Благодаря за рецептата 🥰! Оказа се, че и аз точно нея съм търсила от доста време...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за положителните отзиви! Радвам се, че съм била полезна! Поздрави:)

      Изтриване
  4. На колко отговаря това количество мая в прясна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В интернет има различни указания за заменяне на сухата мая с прясна. Аз се ръководя по опаковката на маята, в която е записано, че 1 пакет(съдържащ 3 ч.л.) суха мая отговарят на 21 гр прясна мая.
      Съответно 1/3 част от пакетчето (1 ч.л.) суха мая отговаря на 1/3 част от половин кубче(7 гр) прясна мая. В рецептата съм използвала 2 ч.л.суха мая , което прави 14 гр прясна мая.
      Според мен спокойно може да използвате за тази рецепта 14 гр прясна мая.
      Поздрави!

      Изтриване