вторник, 18 декември 2018 г.

Адвент в Грац


П
ериодът преди Коледа в Австрия се нарича Адвент. Това е времето на очакване на този красив празник. И понеже всички се вълнуват и са нетърпеливи, около месец преди Рождество отварят врати коледните пазари.
В Грац има 14 Коледни пазара, разположени на различни площади, и всеки е със своя собствена атмосфера. Няколко пъти съм споделяла в блога празничното настроение и красотата, която струи от всякъде в града ( В коледните светлини на Грац, Коледната приказка на Грац, 5-ят сезон в Грац), а сега реших да разкажа и малко повече за това.
1. Hauptplatz, пазарът на Главният площад.
С дървените си къщички прилича на малко коледно селце, предлагащо всичко за радост на очите и душата. Беседката и детската въртележка внасят допълнителна атмосфера. Всяка неделя има детски ден, с разнообразни програми. На главният площад се монтира и огромното коледно дърво. А фасадата на сградата на кметството се превръща в Адвент календар, чрез интересна проекция.Проекцията върху сградата на кметството, започва на 1 декември и е Адвент календар.2. Aufsteirern Weihnachtsmarkt am Schlossberg, пазарът на хълма Шлосберг. Отваря само в петък, събота и неделя, но това е пазарът с най-специалната атмосфера. Може би заради възможността да се погледне от горе, или разнообразието от кулинарни изкушения, сувенири, напитки и програми, но когато го видях за пръв път, този пазар ме пренесе в някаква коледна приказка.


3. Südtiroler Platz - малък, но изключително уютен и с доста различна атмосфера от останалите пазари. С огромна топка и историческа шейна. Предлагат се топли напитки и кулинарни изкушения.


4. Wonderlend на Mariahilferplatz с виенското колело, наричан Страната на чудесата, носи радост на малки и големи.5. Eisernen Tor е благотворителен базар и всички нетни постъпления от него се разпределят в различни проекти за помагане.


6. Franziskanerviertel е най-старият пазар в града. Той е посветен на селските традиции, предлагат се ръчно направени играчки от стъкло, коледни декорации, продукти от Щирия


7. Neutorgasse - за малки деца въртележка, виенско колело, влакче, лов на патици, елхи с възелчета. Всяка сряда е 1 евро ден.8. Tummelplatz - "Колорит от всички краища на света" ръчно направени бижута, декорации от стъкло, сувенири, живопис, вълна, текстил.


9. Karmeliterplatz - детски зимен свят с ледена пързалка и различни програми и занимания за деца.


10,11,12. Mehlplatz, Färberplatz, Glockenspielplatz- занаятчийски, традиционни, урбан, дизайнерски и творчески продукти могат да бъдат открити точно на тези пазари и разбира се задължителните коледни напитки, които са характерен аромат за всеки коледен пазар.

Glockenspielplatz


MehlplatzFärberplatz13. Joanneumsviertel


14. Adventparadies im Paradeishof , В двора на Kastner & Öhler.

Неразделна част от предпразничният трепет са Посрещането на Св. Николаус, Крампус шествията, Факелното шествие до хълма Шлосберг, Светещият Коледен трамвай, Различно украсените улици, Сцената на Рождество от лед, Ароматите, храната и атмосферата, която струи отвсякъде.

Шествието на Крампус и Посрещането на Св. Николаус - повече за тях в публикациите: Коледни традиции: Крампус в Австрия, Денят на Св. Николаус.Eiskrippe - първата и единствена в света сцена на Рождество, в тези мащаби (приблизително 50 тона), изработена от лед. Всяка година е различна.

2015

2016

2017

2018

Факелно шествие до хълма Шлосберг


Коледно влакче. С начална точка Главният площад, влакчето обиколя през старият град и някои пазари, и трае около 20 минути. Тарифата е 2,00 € за възрастни и 1,00€ за деца.Адвент пътека с червено килимче по Stempfergasse, започваща от Landhaus и водеща до Коледна изложба на Епархийския музей Грац (Bürgergasse 2).


Коледен трамвай, украсен със светещи лампички, този трамвай прави впечатление отдалеч. От Музеят на трамваите в Грац всяка година през периода на Адвент доставят удоволствието да се усети коледното настроение в напълно безплатна обиколка за около 30 минути.
Начална спирка: Jakominiplatz, като трамваят спира и на Hauptplatz и Südtiroler Platz, в петък, събота и неделя, от 16:00 до 20:00 ч.


Празничното дърво идва всяка година от различни краища и се украсява с над 25 000 светлини, със съдействието на Energie Graz, Holding Graz и Feuerwehr Graz.


Обърнатите елхи на централната улица Herrengasse. Те не са просто арт декорация, а в тях има вложен смисъл, като знак, че не всички неща винаги ще са правилни и наред. Основната идея идва от пастор Wolfgang Pucher, той разказва, че в неговото рождено село Zerlach елхите се закачвали да висят над масата.


Светещите улици на Грац, както се вижда на повечето от снимките, всеки булевард в града и всяка малка уличка в централната част са декорирани по различен начин със светеща празнична украса.
Храната и финалът на публикацията:)
Търделник(козуначено коминче), палачинки, гофрети, огромни брецели( с различен вкус), карамелизирани ядки, пунш, Глювайн, кестени, печени картофи, Филийки със сирене, Лебкухен, са едни от най-емблематичните вкусове и аромати на Пазарите.Повече информация за програмата по време на Адвент, коледните пазари, туристическите обиколки и всичко свързано с Грац, може да намерите на сайта: Туризъм в Грац.

6 коментара:

 1. Ех, Кате,
  благородно ти завиждам,че всичко това си видяла на живо и заснела за да ни го покажеш.Греяното вино е традиция за тези Коледни пазари по време на Адвент.Но сцената на Рождеството от лед ме впечатли най - много.Толкова е красива и всеки път различна.Красота и изискан стил лъха от всяка Коледна украса.
  Поздрави и весело посрещане на празниците !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всичко е приказно, Ели! Толкова отношение, старание, желание, душевност има вложени във всяка украса, във всеки детайл, в програмата, в пазарите... Въпреки, че всяка година е сходно и свикваш някак си, не си представям Коледа без тази красота. Вдъхновяващи предпразнични дни и весели празници, Ели!

   Изтриване
 2. Ах, че красиво, направо приказно! Поздрави и весели празници, Кате!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря, че ми достави това удоволствие, Кате! Красота! Да си призная, тази година дори не съм стъпила в центъра на София, да видя как е украсено, от работа - в къщи, от къщи - на работа, все някакви ангажименти.

  ОтговорИзтриване