Страници

Яхния от леща, гъби и спанак

Lentil, Mushroom, and Spinach Stew

Лещата е от храните, които често се пренебрегват, но не разбирам защо. Децата ми я харесват най-вече като класическа яхния( рецепта), но я приготвям и по различни начини. Сварена може да бъде чудесна гарнитура към всички ястия, а за да се превърне в основно пък е нужно да се обогати.
Днешната рецепта е за яхния от леща със спанак и гъби, чиято комбинация се оказа наистина много вкусна. Рецептата е популярна, в нея се използва сварена леща, често от консерва, като гъбите и спанака се задушават, след което разбъркват с лещата, добавят се бульон и кокосово мляко( може сметана) и се редуцира до превръщането в яхния. Аз сварявам лещата по любимият ни начин, но както казах, за бърз вариант може да се използва готова сварена. Лесно е, вкусно е, здравословно е:).

*Продукти:
за лещата:
1 купа с леща
морков
резен глава целина
корен пащърнак
стрък праз лук (бялата част)
3 главички шалот (1 глава лук)
1 с.л. доматена паста (доматено пюре)
2-3 с.л. зехтин

за яхнията:
1 купа нарязани гъби по избор(използвам ароматна кафява печурка)
1 купа нарязан спанак (използвам бейби спанак)
3-4 главички шалот (1 глава лук)
2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
100 мл кокосово мляко(сметана за готвене)
щипка кимион
1/2 ч.л. къри
щипка сух джинджифил
сол на вкус

Забележки:
*Разделям продуктите по този начин, така, че ако използвате готова сварена леща, ще са ви необходими само продуктите за яхнията + сварената леща.
Използвам зелена френска леща, но може да се използва всяка друга. Жълтата и червената ще придадат по-креместа консистенция на яхнията.
Лещата може да се накисне за 1 до няколко часа във вода, след което да се измие и отцеди. Може да се използва и без накисване.
Съотношението на леща:вода е 1:3. Купата, която използвам е с вместимост 200 мл, но може да се използва всякаква, просто е важно със същата купа да се мери и водата и лещата.

Начин на приготвяне на варена леща:
В касерола или малка тенджера се налива зехтина и се добавят нарязаните моркови, целина, пащърнак, шалот( лук), праз. Добавя се 50 мл вода, затварят се с капак и се задушават за десетина минути. Добавя се измитата и отцедена леща, доматената паста и се разбърква добре. Наливат се 3 купи с вода и лещата се вари под капак до готовност. Не добавям сол и подправки, тъй като ще го направя в самата яхния.

Начин на приготвяне на Яхния от леща с гъби и спанак:
В касерола се загрява зехтина и се добавят шалота (лука) и чесъна(нарязани на ситно). Задушават се до омекване. Добавят се нарязаните гъби, задушават се за 1-2 минути, като се разбъркват, добавя се спанака и зеленчуците се задушават до готовност. Прибавя се отцедената от варенето леща( бульона се запазва), доматената паста, разбърква се за 1-2 минути на котлона, разрежда се с 1-2 черпака бульон и кокосово мляко( сметана), овкусява се с къри, кимион, сух джинджифил и сол и яхнията се вари за няколко минути, до редуциране на гъстотата.
Може да се поднесе с домашни крутони, които се приготвят като филийки стар хляб се нарежат на кубчета, поръсят се със зехтин и се запекат на тиган или във фурна.
Същата яхния може да се поднесе и със запечено на тиган пилешко филе.

4 коментара:

  1. Кате,
    знам за подобно ястие с бял фасул.Не съм го приготвяла, но и с леща според мен ще се получи добре.Аз зеленолистните ги добавям накрая, даже вече при поднасянето.Особено спанака, той е много крехък, също и кеселеца.
    Чудесно пролетно ястие се е получило.Изглежда прекрасно .
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Идеята с други варива също звучи чудесно. Да, зеленолистните могат да се добавят по желание и чак при поднасянето. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Здравейте,имам намерение да сготвя по тази рецепта.Бихте ли казали ориентировъчни размери на купата?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цветелина! Дано не е късно за отговора:). Тази купа е с вместимост 200 мл. Умишлено не съм отбелязала това, тъй като в цялата рецепта използвам една и съща купа, с която измервам и останалите продукти, както и водата. Всеки би могъл да използва различна по размер купа, като това ще окаже единствено влияние върху количеството на крайният продукт. Важното е да се използва една и съща за измерване на лещата и водата. Съотношението е 1 част леща : 3 части вода, както съм записала.
      Поздрави и приятен уикенд!

      Изтриване