Страници

Пиле с хрупкава спаначена коричка и гарнитури


Р

ецептата е с ориентировъчно количество на продуктите, тъй като импровизирах и приготвих компонентите в чинията следвайки насоките за приготвяне на ориз, пюре, месо с хрупкава коричка и зеленчуци на тиган, които всеки би могъл да приготви по любимия си начин.


Пиле с хрупкава спаначена коричка и гарнитури от пюре от сладък картоф, розов ориз и зеленчуци



Продукти:
*за всяка 1 порция

пилешко месо със спаначена коричка
1 бр. Пилешко филе
1 ч.л. мед
1 с.л. горчица
1 купа спанак
2-3 с.л. галета
2 с.л. зехтин
сол
бял пипер
шалот
2-3 стръка мащерка
масло

пюре от сладък картоф
1 бр. сладък картоф
сол
черен пипер
1 -2 ч.л. масло
млечна сметана ( до достигане на желаната гъстота)

1 ч.ч. розов басмати ориз

няколко гъби Шийтаке
1 малка тиквичка
зехтин
масло
чесън
балсамико
кленов сироп

черен трюфел


Начин на приготвяне:
Пюрето от картофи и ориза приготвям на два котлона по едно и също време. Мариновам и тиквичката. След това приготвям Пилешкото филе и гарнитурата от зеленчуци. Като цяло времето за готвене би трябвало да отнеме около 40 минути.

Розов басмати ориз:
Ориза се сварява според указанията на опаковката. Съотношението е 1 ч. ориз : 2 ч. вода, за 14 минути.

Пюре от сладък картоф:
Картофа се бели, нарязва на малки кубчета и сварява във вода с щипка сол до омекване( за около 15 минути). Отцежда се, като бульона се запазва, в случай, че е необходим за пюрето. Картофа се пасира заедно с сол, черен пипер, масло и по желание бульон или млечна сметана. Пюрето се поддържа топло.

Тиквичката се нарязва на тънки филийки по дължина. Маринова се в смес от тъмен балсамико, зехтин, сол, кленов сироп. Тази смес се прави на вкус, а кленовия сироп може да се замени с мед. (Тиквичката не се пече.)

Пилешко филе с хрупкава спаначена коричка:
Фурната се включва на 180 градуса. Филето се нарязва на няколко по-малки парчета, по дължина. Посолявата се леко и поръсват с бял пипер. В тиган се загрява масло, количеството е просто да се намаже цялото дъно. Една глава шалот се разрязва на две и се добавя в тигана, също и няколко стръка мащерка. Пилешкото месо се запечатва от всички страни и се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене. Поставя се във фурната и се пече за 10 мин. Шалота се запазва за сервиране.
През това време галетата, спанака и зехтина се пасират в чопър, до получаване на трохи. По преценка може да се добавят още галета или зехтин. Спаначените трохи се изсипват в чиния.
Месото се изважда, намазва със смесените мед и горчица и се потапя, като се притиска добре в трохите. Филетата се подреждат върху хартия за печене и се връщат във фурната за още 5 минути.

Докато пилето се пече, се приготвят гъбите.
Гъбите се почистват, пънчетата се отстраняват и по желание се нарязват на филийки или се оставят цели. Дъното на тиган се намазва с масло, добавя се скилидка чесън и гъбите се запичат до готовност.

Подреждането на чинията е по желание:).






7 коментара:

  1. Тази твоя креативност ме изумява и възхищава с всяка следваща рецепта. И за самата рецепта и за презентацията.Всеки път да знаеш имаш бурни аплодисменти от моята страна на екрана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От мен пък имаш аплодисменти, за това, че не се уморяваш да раздаваш красота, вдъхновение и добри думи. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    розовият басмати ориз ти ли го оцветяваш или е готов за употреба в този цвят ? Не съм виждала подобен, но може да се оцвети със сок от червено цвекло.Чудесно гурме ястие се е получило.Отново поздравления за труда и прекрасните снимки.
    Поздрави, успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ориза е такъв, но на опаковката пише, че съдържа портокалови цветчета, sanddorn( растение, което не познавам) и сушено червено цвекло. Със сигурност може Басмати да се оцвети с червено цвекло или други натурални оцветители, които биха могли да се поставят при варенето. Този ориз е познат като сватбен ориз. Мисля, че в Индия го хвърлят и го готвят за късмет на младоженците. Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотно ястие, Кате! Така наредено - като картинка! И какви цветове само! А за вкуса - нямам никакви съмнения, че е удивителен! А този розов ориз определено ме заинтригува, ще си го запиша! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаме нужда от цветове, Сонче и се радвам, че тези носят настроение. Ако не откриваш такъв ориз, опитай да си го оцветиш, просто при варенето му добави ситно нарязано цвекло. В този имаше малки сушени люспички, но предполагам, че и преди това е бил оцветен, защото самите сурови зрънца са с много наситен цвят, след варенето избледня малко, но това е нормално. Поздрави!

      Изтриване
  4. Леле, ти верно си се отдала на изискани рецепти, и като продукти, и като презентация!

    ОтговорИзтриване