Страници

Понички ала Дънкин донътс

домашно приготвени понички дънкин донътс

През годините използвах няколко рецепти за направата на известните понички – Дънкин донътс. С течение на времето извърших някои промени и рецептата, по която се получават най-добре и вкусни за нашето семейство донъти е тази.


Понички ала Дънкин донътс



Продукти:
тесто:
4 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. суха мая
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 и 1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1 яйце
50 гр масло

За декорация:
-глазура от 3 с.л пресята пудра захар, разбъркани с малко вода, сладкарски боички
-течен шоколад
-сладкарски пръчици, топчета
-филирани бадеми




Приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки- пресятото брашно, захарта, солта, сухата мая и ваниловата захар.
Яйцето се разбива, разбърква се с прясното мляко и се добавят към сместа.
Разбърква се добре, постепенно се добавя маслото, като се замесва меко, нелепнещо тесто. При нужда може да се добави още малко брашно, но не бива да се прекалява.
Тестото се оформя на топка, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около 45 мин.

Изважда се върху набрашнена повърхност и се разточва на кора с дебелина 1 см.
Донътите се изрязват с ринг или чаша и се оставят върху леко набрашнена хартия за печене да втасат за още около 45 мин. Аз използвам чаша, с големина на чаша от Нутела, а в средата изрязвам с обратната страна на накрайник на шприц, но може да се използва и някаква капачка.
В дълбок тиган се загрява олио. Котлона се намалява, тъй като донътите лесно изгарят. Пържат се от двете страни, на средна до ниска степен, до златисто.

Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината и още топли се намазват с глазура. Може да се напълнят с течен шоколад, да се поръсят само с пудра захар.

Пробвах вариант да изпека понички от същото тесто(200 градуса за 20 минути). Различни са на вкус, по-сухи и нашият фаворит си остават пържените понички.






8 коментара:

  1. Candy, нямаш умора,момиче! Може ли съблазън след съблазън. Изглеждат много лесни тези донати,а аз да си призная не съм яла до сега. Преди години ги имаше в града ни, голяма мода бяха, но докато се наканя да ида да опитам и закриха заведението. Следователно трябва да си направя :)
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Нинче! На нас много ни харесват, особенно на децата, а това е голяма шестица за мен:). Много са меки и пухкави.

    ОтговорИзтриване
  3. О, Candy, върхът си просто! Как си ги наредила само, толкова са съблазнителни! Ако ги види малкият, няма да спи, докато не му направя! :)
    Чудесни са, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави са станали донатите, и като чета колко лесно се приготвят ми се иска да се пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, Дианче, лесни са и приятни за правене, а за хапване да не говорим. Любими са ни. Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Канди, просто незнам как съм прпуснала тези страхотно донати. Наказанието ми май ще е да си ги приготва, че може и да не са останали....
    Чудесни са станали и толкова пухкави.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни са! Обичам от малка понички, много обичам. Абе, обичам си пърженичко, макар че предпочитам някой друг да ги пържи, а аз само да се наслаждавам :))
    Благодаря за рецептата!

    Виждам, че докато не съм скиторила из нета, много вкусно нещица си измайсторила! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  8. Разглеждах доста рецепти за донъти,но твоята определено ме впечатли,още повече снимковия материял...като ги приготвя ще споделя мнение!Благодаря ти за рецептата! :)Поздрави Виолина

    ОтговорИзтриване