Дата на обновяване: 18.03.2019 г.
След като многократно приготвях и експериментирах с рецептата за “Пържен ориз по китайски с яйца и зеленчуци” вкъщи, мисля, че най-сетне успях да постигна задоволителен резултат. Реших да редактирам и обновя тази публикация, като споделя какво е важно. Разбира се, че “Вкус другар няма”, но тази рецепта в моят дом остава като базова, защото всички я одобрихме.
Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца
1. Ориз. Първоначално си мислех, че видът на ориза е от съществено значение за тази рецепта и добър резултат постигах само с Uncle ben”s. Разбира се, че оризът има значение, но смятам, че по-голямо значение има подробността след като се свари да се отцеди много добре. Т.е. да стане сух. Това се постига с продължително отцеждане на ориза, поне 4 часа, най-добре цяла нощ. Продължавам да използвам Uncle ben”s, защото торбичките му са много подходящи за тази цел.
2. Яйцето. Дълго време приготвях яйцето като го счупвах в тиган с ориз и започвах да бъркам с дървена лопатка, като загребвах по малко и от ориза. Това разпределяше яйцето навсякъде, но сякаш “обличаше ориза”, а не стоеше на частички, което всъщност беше целта. След време пробвах да изпека нещо като омлет и да го нарежа, след което да го изсипя в ориза, но нарязано не стоеше добре. Последното ми откритие е, че всъщност яйцето се приготвя по метода на бърканите яйца, отделя се и когато ориза и зеленчуците са готови се добавя към тях, след което с подхвърлящи движения на тигана се разбърква.
3. Установих, че за най-автентичен вкус е нужно да се използва бульон Даши и Пилешки бульон(и двата на прах). Аз все още прескачам тази стъпка и добавям Умами само със соев сос “Кикоман”.
4. Зеленчуци. В началото, не знам по какви причини използвах чушка и царевица. Нещо, което никак не ми се връзва с тази рецепта. Най-подходящи според мен и най-често използвани са лук, зелен грах и морков. Често го обогатявам и с китайски гъби, бамбук от консерва, пилешко месо.
Продукти:
*за веган и постен вариант се пропускат яйцата
1 торбичка ориз Uncle ben”s (62,5 гр)
1/2 ч.ч. грах от консерва(или замразен, но млад)
1/2 ч.ч. бамбук от консерва
1 морков
4-5 бр. китайски гъби
1 глава лук
2 скилидки пресован чесън
соев сос
бял пипер
2 яйца
1 ч.л. краве масло
сусамово олио
олио
сол
зелен лук, за поднасяне
Приготвяне на пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца:
Ориза се сварява според указанията на опаковката. За моят ориз това става като в тенджера се налива вода, щипка сол, оставя се да заври и торбичката се пуска в нея. Вари се 10 минути. Торбичката се изважда и се отцежда много добре, поне за 4 часа, до 12, като през това време се държи на хладно.
Гъбите се накисват в гореща 80 градуса вода за 15 минути. Измиват се, отцеждат се.
Зеленчуците се нарязват. Лукът на ситно, а морковите по желание на ромб, жулиени, кубчета. Гъбите на едро или лентички.
В уок незалепващ тиган се загрява малко олио и се разнася много добре по дъното и стените. Яйцата се разбиват с вилица в купа и се изсипват в горещият тиган. Оставят се леко да се запекат и започват да се разбъркват внимателно с шпатула, като това става, като шпатулата се прокарва леко, загребвайки от яйцата, образува се нещо като “пътечка”, в която незапечената част от яйцата се влива. И така на няколко пъти. Получават се едро накъсани яйца. Ако нещо не е ясно по обясненията, в Ю-туб има много видеа за бъркани яйца. Яйцето се изсипва в купа и се оставя настрани.
В същият тиган се загрява олио. Добавят се лукът, гъбите и морковите. Пържат се докато лукът омекне, добавя се грахът – 2-3 минути. Добавя се ориза, разбърква се много добре и се готви с непрекъснато разбъркване, докато течността се изпари. Добавят се солта, белият пипер, чесъна, разбърква се. Добавят се сусамовото олио, кравето масло, соевият сос. Разбърква се много добре(желателно с “подхвърляне”), за да не се мачка ориза и се оставя да се изпари течността ако има такава. Добавят се яйцата, разбъркват се и ястието се готви за още 2-3 минути, с разбъркване.
Сервира се топъл, като се поръсва с нарязан зелен лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар