вторник, 25 декември 2012 г.

Еклерова торта с шоколад


Тази торта ме изкуши още в мига, в който я видях при Инчето.
Страхотен разрез! А сега вече знам, че е със страхотен вкус! Инче, много ти благодаря за рецептата и идеята за декорация също!
Тортата изисква време, затова я пригответе за специален повод и й се насладете!




Продукти:

Блатове:
2 яйца
3 белтъка
4 с. л. царевично нишесте
5 с. л. какао Др. Йоткер
5 с. л. захар

Еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

Кафяв крем:
2 жълтъка
1/2 л течна сладкарска сметана
250 мл прясно мляко
50 гр краве масло
50 гр черен шоколад
2 п. ( 2х10гр ) желатин Др. Йоткер
Непълна ч. ч. захар
1 шушулка ванилия
1 п. нишесте с вкус на шоколад

Бял крем:
2 п. царевично нишесте (100 грама)
750 мл прясно мляко
180 гр бял шоколад
1/2 ч. ч. захар
1 шушулка ванилия
7 с.л. *маслен крем

*Маслен крем
250 гр маргарин Бела
120 гр краве масло
1 и 1/2 ч. ч. пудра захар
1 шушулка ванилия



Приготвяне:

Еклери:
В тенджера смесете водата и олиото. Сложете на котлон.
Когато течността заври прибавете брашното наведнъж, бъркайте докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранете от котлона.


Оставете за около 5 минути да се охлади и добавете едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце разбърквате, докато се поеме.


Вземете по 1 с.л. от сместа и изсипете върху хартия за печене купчинки.



Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 С за 5 мин., намалете на 180 С и печете още 5 мин., след това още веднъж намалете на 150 С и печете още 5 мин.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така за 5 мин., за да не спадне обема.
Извадете еклерите и ги оставете да изстинат. За моята тортена форма ми бяха необходими 11 еклера.
Направете и останалото тесто. Аз направих с ч.л. малки еклерчета, които излапахме още топли:).
Оставете еклерите да се охладят и ги разрежете леко с нож, и ги напълнете с кафяв крем.



Блатове:
Разбийте яйцата и белтъците със захарта много добре. Прибавете нишестето и пресятото какао и разбъркайте с дървена лъжица, внимателно, да не спадне обема.


Разделете сместа на три развни части. Изпечете всяка в тортената форма, върху хартия за печене, леко намазана с олио. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 С за 10 мин.
Извадете блатовете и ги оставете върху върху решетка да се охладят.


Кафяв крем:
Сложете в тенджерка сметаната, млякото и захарта.
Разбъркайте жълтъците с малко мляко и ги добавете към течната смес.
Загрейте сместа, на среден огън, като разбърквате от време на време, като започне да загрява, разбърквайте по-често.
Когато сместта промени леко консистенцията си, добавете шоколада, разбъркайте до разтопяването му.
Добавете разтвореното в малко вода нишесте и бъркайте до сгъстяване на крема. Отстранете от котлона.
Добавете кравето масло и ванилията.
Изсипете желатина в купа и налейте върху него малко студена вода, малко над него.
Оставете го да набъбне. Сложете купата в съд с вода, загрейте на среден котлон, докато желатина се втечни. Водата в съда не трябва да завира.
Изсипете желатина към топлият крем и разбъркайте.
Оставете крема да се охлади, като покриете върху него с прозрачно фолио, за да не прави коричка.
С охладения крем напълнете еклерите.


Бял крем:
Към заврялото прясно мляко с разтворената в него захар, белите шоколади, начупени на парчета.
Разбъркайте до разтопяването им.
Добавете разтвореното в малко вода нишесте и разбъркайте до сгъстяване на крема. Отстраняваме го от огъня и добавете 7 с.л. от масленият крем.
Добавете ванилията.
Разбъркайте и оставете да се охлади, като покриете с прозрачно фолио, за да не хваща коричка.


Маслен крем:
Маслото, на стайна температура, за да е меко.
Разбийте всички продукти с миксер.
Отделете 7 с.л., за белият крем, а останалото количество затворете в кутия и приберете в хладилник за намазване на тортата.

Сглобяване на тортата:
Поставете един блат в тортена форма с ринг.
Намажете малко от белият крем.
Подредете еклерите.


Покрийте с бял крем.
Поставете вторият блат.
Третият блат хапнете:).
Оставете тортата да се стегне за 12 ч. в хладилника.
Отстранете ринга и намажете тортата с масления крем. Извадете масленият крем за 10 минути да се отпусне на стайна температура, за да се маже лесно.
Приберете тортата в хладилник, да стегне крема и след това покрийте с фондан.
Може да декорирате по избор със сметана, крем.

За декорация на тази торта използвах следните продукти:



Боички от Др Йоткер
Фондан за покриване на торти от Арома хаус
Моделираща паста от Арома Хаус
Моделираща паста от Куки-буки








6 коментара:

  1. Кате,с виртуална прегръдка ти честитя Коледа!Много здраве на теб и всичките ти близки!Бъди все такава:с чиста душа и щедро сърце!
    А тортата е прекрасна!:)Както и цялото коледно меню!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна торта, много вкусна, сочна и симпатична с героите от Angry Birds! Поздравления, Катенце и още веднъж: Весели празници!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна торта и украса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. охаа,при Инчето и аз я забелязах,а сега и ти!!!
    много сте лоши,хаха,оставихте ли по парченце и за мен !!!
    Прегръдки мила и спокойни сънища

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви! Миленка, развълнува ме! Дани, благодаря ти, Анатолий, Тилия, Миме и на вас голямо благодаря!:) Миме, парченце за всеки има:), ако не стигне ще направя още:)

    ОтговорИзтриване