сряда, 5 декември 2012 г.

Панирани калмари


Определено любимата ми рецепта за калмари е пържени само с брашно, която вече съм показвала. Сега реших да разнообразя малко.
Във форума bg-mamma попаднах на рецепти за панирани калмари. Благодаря ви! Изпробвах всичките предложения:). По всичките начини става вкусно, съвсем различни са и стана доста интересно.



Преди да споделя рецептите, ще покажа как почиствам бейби калмарите, купени от магазин. Основното им почистване е направено преди това от производителя или доставчика.
Калмарите общо взето са готови за употреба но имат едно прозрачно нещо, като хрущял, което трябва да се издърпа. Ето тук със стрелката съм показала къде е точно. Със другите две стрелки пък съм показала къде да изчистите едни неща като топчета, "очи" пълни със течност която прилича на мастило. Внимавайте да не се опръскате!:)



Ето ги тези хрущяли:


Ето ги и калмарите с пипалата:


Ако искате може да обелите външната обвивка. Аз не я отстранявам.
Нарежете ги на шайби с дебелина 1,5 см. и след това си изберете смес за паниране:


I Вариант:
Сипете в купа брашно и малко сол. В друга купа разбийте белтъци на сняг.
Потопете калмарите първо в брашно, да полепне хубаво по тях. След това ги потопете в белтъците и с вилица ги пуснете в горещото олио.




II Вариант:
Разбийте в купа яйце. Добавете брашно. Посолете. Разбийте до гладкост и разредете с вода, да стане като смес за палачинки.




III Вариант:
Разбийте в купа яйце. Добавете брашно и галета - равни количества. Посолете. Разбийте до гладкост и разредете с бира, да стане като смес за палачинки.



И пържени пипала, потопени само в брашно:


13 коментара:

  1. Уау,изкусителка такава.....да знаеш колко ги обичаааам!Рядко правя у дома,че моите мърморят,че им миришело лошо,защото не ги ядат,а сега така блажено напълних очи тук.....превъзходни са във всички версии,Кате,но и на мен тези с брашното,понеже стават най-хрупкави,ми харесват най-много!
    Пожелавам весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ктенце, отскоро се опитвам да ям поне по малко калмари, ама не са ми много любими.
    За сметка натова, си набелязах боб хайвера ти за бъдни вечер!
    Звучи страхотно и ще го добавя към трапезата тази година!
    Целувки Слънчо*)

    ОтговорИзтриване
  3. ауууу Кате,голямо разнообразие!!!
    аз не съм привърженик на морските дарове,но твоите пипала са много съблазнителни :))
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам ги пържени и си вземам от всички видове :) ...а пипалцата са най -вкусни !
    Весел Никулден ,Катюша ! С домакиня като теб няма как празника да не е хубав :* ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, много атрактивно изглеждат!
    Аз до сега не съм пробвала калмари и ми изглежда доста сложно да се почистят и сготвят. На теб всичко ти се получава перфектно :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Tintenfischringe mag ich sehr gerne. Nur so frisch bekomme ich sie bei uns nicht.....sehr lecker.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  7. Катенце ,никога не съм опитвала такова нещо и не знам дали ще опитам че нещо ми са гаднички ,но твоите ми възбудиха апетита и може да се престраша да опитам някога.:)
    Силни прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, направо съм възхитена! Чудесна рецепта и големи вкусотии предлагаш, Кате! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам калмари,Кате! Чудесни си ги направила!

    ОтговорИзтриване
  10. Ей това е една от любимите храни на моите дечурлига и затова заобикалям Метро отдалеч- веднага ми накацват по крачолите, викайки:Калмари, калмари;)!
    Браво, Бонбон, вкусни са нали?;)

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, честит празник! Калмарите са ми любими и бих искала да опитам от твоите, изглеждат страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Кенди. Кенди, как имаш нерви! :-) Страхотно изглеждат наистина, но аз не бих си го причинила това, явно ме мързи доста :-) Браво на теб!

    ОтговорИзтриване