понеделник, 15 април 2013 г.

Капитанска среща с Миди по моряшки


Да съчетаеш полезното с приятното е супер, особено когато приятното е толкова любимо:), а и малкият пират остана много доволен - пристанища, кейове, лодки, кораби и т.н. И докато той вършеше неговите си капитански работи, аз имах достатъчно време да се насладя на едни от най-любимите ми градове по българското Черноморие - Несебър и Созопол. Очарованието им през пролетта е още по-голямо и аз тотално затвърдих чувствата си към тях:). За тях обаче ще пиша в следващите публикации, а днес ще ви разкажа за някои капитански дела:), за срещата на капитана с морето:), колко ли разбирам аз от тези неща, но като майка на пират поне ще опитам:), надявам се да ви е забавно с нас!



Проверка на пристанищата - лодки, кораби, всички са в готовност и очакване.









Пълен контрол на риболова - всяка вечер към 5, толкова е вълнуващо, какъв ли е бил улова?!



Обаче.. не само ние контролираме:)


Потъналият кораб все още е потънал и все още си е тук. Много красив залив!


Черната перла е в очакване на лятото, така, че нея ще я превземем тогава:)





И медузите са тук:)


Познавате ли този кораб? Това е корабът Санта Мария, който е копие на "Санта Мария" на Христофор Колумб!




А ето го и устието на Дяволска река:





Ами това за капитанските работи, все пак сме извън сезона :)


Преминаваме по моята част:

Миди по моряшки


Доста рецепти за миди по моряшки разгледах и всичките се различават с нещо. Реших да направя един вариант и аз, като горе-долу се съобразих с останалите рецепти.


Продукти:
Миди - моите бяха 1,300, след като ги почистих останаха на половина - около 700 гр
1 среден домат
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино
*пожелание зеленчуков бульон - малко количество
1-2 скилидки чесън
зехтин
черен пипер


Приготвяне:
Изчистете мидите от мустачките, като ги издърпате. Отстранете всички отворени миди и ги изхвърлете.
Измийте добре мидите с помощта на гъба или четка, за да няма пясък по черупките.


Загрейте в съд с дебело дъно зехтин и добавете нарязаният на ситно лук и целите скилидки чесън. Разбъркайте, оставете за около 2 минути на слаб огън да омекне лука и добавете нарязаните на ситно обелени домати и черният пипер.
Оставете на котлона още около 5 минути и добавете мидите.
Оставете ги на силна степен на котлона за около 7 минути да се отворят. Отстранете затворените миди/ те не са годни за ядене.


Когато се отворят добавете виното и по желание бульона. Оставете да заври и отстранете от котлона.
Поднесете с лимон и ситно нарязан магданоз.


*Ако желаете да направите по гъст сос, може да постигнете това, като запържите малко брашно и го разредите с бульона от ястието, след което върнете в ястието и оставете да се вари до сгъстяване.


Пожелавам ви прекрасна нова седмица и много усмивки!

19 коментара:

  1. Кате, няма да коментирам рецептата, но морските ти снимки ми подействаха носталгично. Тази година не видях моренцето и сега като го гледам ми се прииска да съм там, на брега, да слушам вълните, гларусите и капитански истории :)Поздрави и хубав ден! С интерес ще чакам продължението.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам на кое повече да се радвам - на чудесната разходка или на мидите. Пристанищата са мое любимо място от дете. Обичам да гледам лодки и кораби и до днес.
    Благодаря за удоволствието, което ми достави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Достави ми удоволствие с морските снимки-благодаря,Кате.Миди не обичам,но си ги подредила много красиво!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубава разходка и още по-вкусна моряшка храна, Кате! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,добре поне,че хапнах преди да попадна визуално на тези разкошни миди,че иначееееее...мъка голяма!Това е един от любимите ми варианти,страхотни си ги направила и направо ме настройват лятно!Айде,кога ще намине капитана и по нашите земи,че да се видим?
    Сърдечна прегръдка и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Разходката, която ми предложи е страхотна- беше повече от забавна.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, всичко, което си снимала е толкова е красиво! А предложението за мидите е чудесно!
    Хубаво начало на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, благодаря за прекрасната разходка!
    Независимо, че съм на 30 км от морето и съм го виждала и с обледени брегове, а най-го обичам с топъл пясък.., много ми беше приятно да видя снимките ти!
    Мидите е ясно, че са вкусни, много!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех пирати, пирати!Ще ви отмъкна мидите, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубави снимки, благодаря прекрасната разходка по брега! И за рецептата с мидите също! Приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни снимки, Кате!А мидите са чудни!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, благодаря! Обожавам морето, но не бях виждала пролетната му премяна. Благодаря за споделените емоции. Взимам си едничка от прекрасните миди и се потапям в морската ти приказка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна разходка, а такива миди как обичам.....всъщност всякакви ги обичам! но май не правя у дома - някой ден, като сме си на морето, ще опитам рецептата ти! поздрави на пирата, и да не ни взема на мушка - все пак сме от приятелския кръг!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна разходка си направих.
    Много ме развълнуваха снимките на ресторанта "Капитанска среща" и на устието на река Ропотамо.
    Рецептата също е страхотна.
    Благодаря ти, Кате.
    Достави ми голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  15. Много хубави снимки, Кате! Размечтах се за морето :) Добре подготвят за рецептата, която за мен е нещо прекрасно, защотото обожавам морските дарове!
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Радвам се, че ви усмихнах:) И съм щастлива с такава приятна компания като вас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. По всяко време мога да хапвам миди, приготвила си ги фантастично, Кате!

    ОтговорИзтриване
  18. как се приготвя рибния бульон цитиран в рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много благодаря за коментара! В моята рецепта не се добавя бульон, само вино, но пожелание може и бульон. Просто съм пропуснала да напиша, че е по желание, сега ще коригирам. Бульон може да използвате зеленчуков, или какъвто пожелаете, количество също по желание, но аз лично предпочитам да е малко. Поздрави!

      Изтриване