събота, 11 май 2013 г.

Меню в Мексикански стил


Много обичам тематичните менюта и когато имаме повече време, в почивните дни и ваканциите обичам да изненадвам семейството си с тях. Всеки път избирам различни теми: дали това ще са теми от световни кухни, морска тематика, или пък избрани подходящо ястия, няма значение, важно е да има някаква тема. Ето тук може да разгледате и други меню идеи.
За това меню избрах темата Мексиканска кухня и се спрях на популярни рецепти.



Салата в мексикански стил
Импровизирах със салатата, като включих едни от най- използваните в мексиканската кухня продукти.



Продукти:
1 ч.ч. зърна царевица от консерва
1 ч.ч. червен боб от консерва
1/2 глава лук, нарязана на ситно
зехтин, сол

Приготвяне:
Всички продукти се разбъркват и се овкусяват със зехтина и солта.


Енчиладас със сметана пиле и кашкавал

Енчилада е мексиканска царевична питка, покрита с доматен чили сос и черен пипер и навита на роло, след което запечена.
Енчиладас могат да бъдат с различни плънки, включително месо, сирене, боб, картофи, зеленчуци, морски дарове или други комбинации.
Повече инфо - wikipedia Enchilada
Най-често срещаният вариант е със сварено пилешко месо. Аз направих такъв вариант, но след като ги запекох ми се сториха малко сухи, затова ги полях със заквасена сметана и ето рецептата:


Продукти:
5 бр. мексикански питки Тортили / купих от "Кауфланф"
1/2 пиле, сварено и обезкостено
200 гр кашкавал
сладка царевица от консерва
заквасена сметана около 200 гр

1 консерва белени нарязани домати /
1 глава лук
1 скилидка чесън
черен пипер
сол
олио
няколко капки Табаско или Чили


Приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото. Добавете пресовният чесън. Оставете за 1 минута на котлона да пусне аромат и добавете доматеният сос.
Разбъркайте и оставете на котлона докато се сгъсти. Добавете Табаското, сол и черен пипер.
Намажете всяка Тортила с доматеният сос и поръсете със ситно нарязаното пилешко месо. Отгоре настържете кашкавал и поръсете със зърна царевица.
Навийте на роло и подредете енчиладите една до друга в намаслена тава.
Запечете ги на силна фурна около 200- 220 градуса.
Като се запекат ги полейте с разбита с вилица заквасена сметана и поръсете с настърган кашкавал. Върнете отново във фурната и запечете.


Тортиля с картофи
Това ястие е повече известно в испанската кухня, но все пак го включих в днешното меню. Това всъщност е испански омлет, съставен от картофи, яйца и лук. Моят го направих без лук.


Продукти:
3 яйца
2 средни картофа
сол
олио за пържене


Приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на колелца. Изпържете ги в гореща мазнина в тиган или фритюрник.
Ако сте ги пържили в тигана, в който ще приготвяте омлета, излейте излишното олио и оставете картофите в тигана. Отстранете от котлона.
Разбийте яйцата и солта с вилица и ги излейте върху картофите. Подредете картофите на дъното един до друг и изпечете омлета от двете страни.
За да го обърнете лесно - приплъзнете омлета в чиния. След това похлупете чинията с тигана и обърнете да падне омлета в тигана.

Чурос
Тези сладки пръчици видях на снимка на мой близък в Малага и бях много любопитна да разбера какво точно е това. Толкова сладко си хрупаше:)
Рецептата, по която ги направих е от Иван Звездев.
Може да се поднесат с горещ шоколад, сладко или с пудра захар.


Продукти:
200 гр царевично брашно
2 с.л. краве масло
1 ч.л. сол
1 с.л. ванилена захар
2 яйца
50 мл прясно мляко
олио
200 мл вода


пудра захар за поръсване


Приготвяне:
сложете в тенджера на котлон водата да заври. Добавете кравето масло, солта и захарта. Отстранете от котлона и добавете царевичното брашно, като разбърквате с дървена лъжица.
Върнете на изключен котлон и бъркайте, докато се получи еднородна смес. Сместа е много гъста. Отстранете от котлона.
Разбийте в купа яйцата с прясното мляко.
Добавете ги на тънка струйка при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица към брашнената смес.
Разбъркайте до еднородност. При мен останаха малки бучки, които не дават отражение върху резултата.
Загрейте олио в тиган. Олиото трябва да е повече / маслена баня/.
Напълнете сместа в шприц и оформяйте пръчици директно в тигана.
Пържете около 2-3 минути, до златисто.
Извадете ги върху хартия да се отцеди мазнината и ги поръсете с пудра захар.










17 коментара:

  1. Еее, Кате, чудесна традиция за тематични менюта. А сегашното е много добро. Много е хубава мексиканската кухня - нищо сложно, а толкова богата на вкусове и аромати. Чудни предложения си представила.
    Хубава събота ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, приемате ли гости? Всичко е страхотно, особено онези пръчици, които се подават от хартиената фунийка. Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, много приятно - кулинарно пътешествие по света! И такова разнообразие! И аз ще си взема една пръчица чурос.
    А следващия пък къде сте? :)
    Приятен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, така вкусно похапнах при теб! Всичко е много апетитно, но ще бъда скромна - взимам си 1 енчиладас и фунийката с няколко чуроси :). Намирам за страхотна и идеята с тематичните менюта! Поздрави и като огладнея пак ще намина :) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно меню!Много ми допада!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изобилие, браво Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Nossa!!! Melhor impossível... Vou testar o quanto antes :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  8. Se ve muy tentador muy sabroso es un gran menú,saludos abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно, цветно и много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са всички рецепти.
    Много ми харесва идеята ти за тематични менюта.
    Пожелавам ти хубава и спорна седмица.

    ОтговорИзтриване
  11. Обича и аз такива менюта! И мексиканско също и лютичко... Само тия пържените чурос не съм правила!
    Кате, благодаря, че ме подсети да на правя у дома мексиканско! Много вкусни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусно тематично меню! Всички ястия са много апетитни!
    А омлет с картофи и лук си приготвяме и ние. Не знаех че се нарича испански! Явно вкусовете съвпадат!

    ОтговорИзтриване
  13. И ние обичаме тематичните менюта, които ти ни представяш :)
    Енчиладас правих снощи, но не с тортили, а с палачинки :)
    А чурос имаше на всеки ъгъл в Барселона, но така и не ги опитах. Ако изглеждаха като твоите, със сигурност щях да ги пробвам. Техните бяха много кафяви и спаружени.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно мексиканско меню!!! Много ме впечатлиха тези чурос и непременно ще пробвам. Поздрави и усмихнат понеделник!

    ОтговорИзтриване
  15. О, това е страхотно, още тези дни ще ги приготвя тези Чурос. Изглеждат супер. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотно,бих искала да пробвам тези Чурос,но в колко вода се бърка никъде не пише.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо гледах, гледах и не видях къде има вода в рецептата и какво трябва да се бърка:))), след това коригирах. Извинявам се за пропуска и благодаря за коментара! Поздрави!:)

      Изтриване