Със сигурност сте се досетили, че следващото меню ще е с гръцка тема:). Имам си някои фаворити в гръцката кухня и за да не повтарям отново рецептите на калмари, октопод и тиквички по гръцки избрах малко по-различни ястия, също много вкусни. Е, за гръцката салата има дублаж, ама все още не откривам по-вкусна салатка:)
Гръцка салата
Толкова емблематична за Гърция, че не бих си представила едно гръцко меню без нея. Абсолютно всеки път, когато темата е такава, тази салата присъства на трапезата ни. Рецептата може да видите тук, а за по-голямо удобство я записвам и в тази публикация. Тази салата се предлага в различни интерпретации, с добавки на цвекло, чушки, яйца и др. Гръцка салата, от книгата на Иван Звездев:
Продукти:
4 домата
2 краставици
1 чушка
1 глава лук
маслини
сирене
за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган
Продуктите за дресинга се разбиват добре с телена бъркалка.
Доматите и краставиците се нарязват на кубчета , добавят се лука и чушките на колелца, маслинките и сирене на кубчета. Разбърква се внимателно и се полива с дресинга.
Пастицио
За първи път опитахме Пaстицио тази година в Гърция и много ни допадна. Въпреки, че наричат пастициото гръцката лазаня, на мен много ми прилича на гръцката мусака, може би заради бешамела и канелата, като зеленчуците тук са заменени с паста.
За базова рецепта използвах тази: www.greekzoe.com
Продукти:
За соса с кайма:
1/2 кг телешкa кайма
1 глава лук, ситно нарязан
1/2 ч. л. сух розмарин
1 дафинов лист
1 скилидка чесън, пресован
1 ч.ч. обелени и нарязани на ситно домати
60 мл Бяло вино
1/2 ч.л. канела
Сол и черен пипер на вкус
За пастата:
1 пакет 400 гр паста "тръбички"
2 с. л. гръцки студено пресован зехтин
2 белтъка, разбити (жълтъците ще се използват за сос бешамел)
1/4 чаша настъргано "Кефалотири" (или Пармезан)
За соса Бешамел:
1 л прясно мляко
1 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. настъргано Кефалотири (или Пармезан)
1/2 ч.ч. краве масло
3 жълтъка, разбити
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян черен пипер
Приготвяне:
Соса с кайма:
Загрейте зехтина и задушете лука.
Прибавете телешката кайма в тигана и гответе докато промени цвета си.
Добавете чесъна, виното, доматите, канелата, солта, черен пипер и дафинов лист.
Намалете огъня и похлупете тигана.
Оставете да къкри за 30 минути.
Разбърквайте от време на време.
Когато е готово, месото е абсорбирало течността в тигана. Отстранете дафиновите листа.
Паста:
Сварете пастата, докато омекне, но не напълно (около 3/4 от предложеното на опаковката време за готвене). Отстранете от котлона, измийте я със студена вода и я оставете в студена вода.
Бешамел:
Разтопете маслото в дълбока тенджера. Бавно добавете брашното. Добавете хладното мляко, като същевременно продължавате да разбърквате непрекъснато, за да постигнете гладка консистенция.
Свалете тенджерата от котлона и добавете настърганото сирене, индийско орехче, черен пипер и разбитите с вилица яйчни жълтъци в този ред, като същевременно продължавате бързо да бъркате сместа.
Паста:
Излейте водата напълно от пастата и върнете пастата на огъня, добавете две супени лъжици зехтин и разбъркайте добре, за покриете всички макарони със зехтин.
Оттеглете от котлона, оставете за няколко минути да се охлади и след това прибавете белтъците, заедно с 1/4 чаша настъргано сирене Кефалотири/ Пармезан/ и разбъркайте добре.
Подреждане:
Намажете зехтин по стените и дъното на тавата за печене, а след това добавете около две трети от пастата.
Разстелете над нея сместа с каймата.
Изсипете останалата паста.
Изсипете соса бешамел.
Поставете в предварително загрята на 180 ° C фурна и печете около 30-40 минути или до златисто кафяво.
Отстранете ястието от фурната и оставете да се охлади, след което преместете в хладилник преди сервиране, поне за 30-40 минути. Не го режете топло!
Най-добре е да се консумира на следващият ден, ако желаете след като го нарежете може да го затоплите.
Доматени кюфтенца
В търсене на още рецепти за гръцкият ни обяд, попаднах на тази: www.santorini.ws/recipes, и тъй като една изкусителка още от миналата година ме подлуди с тях, се консултирах и с Мъхчето, за което много благодаря! и ето ги и моите доматени кюфтенца:
Продукти, за около 10 бр.
1 1/2 чаша домати, ситно нарязани
1/2 чаша пресен лук, нарязан на ситно
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
щипка сушен риган
1 чаша брашно или малко повече (в зависимост от това как сочни доматите са)
1 чаена лъжичка бакпулвер
сол, черен пипер на вкус
зехтин за пържене
Приготвяне:
Поставете в купа, доматите, лука и подправките.
Смесете брашното с бакпулвера. Добавете го в купата, на няколко пъти и разбърквайте непрекъснато, докато се получи смес, от която да може да оформите малки топчета.
Налейте зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата, до златисто.
Извадете ги от тигана и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишният зехтин.
Пожелавам ви прекрасен уикенд, с повече слънце:) и много усмивки!
Чудесни предложения!
ОтговорИзтриванеКюфтенцата са много интересни:) Заинтригуваха ме :)
И на Пастицио и вкусната гръцка салата не бих отказала, естествено :)
Кате, всичко което представи ми допада и ме размечта, че то добре и тук да се направи един гръцки обяд, но в истинската атмосфера е друго нещо...А тези изкусителни снимки ме пренасят към Халкидики, хубав петък!
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво...
ОтговорИзтриванегръцката кухня е една от любимите ми.
Направила си прекрасен избор, Кате -
емблематични ястия, чудесно приготвени и поднесени.
Много ми хареса и това тематично меню,
сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Ееее,как да не ти се иска да се завъртиш около масата на Катето?
ОтговорИзтриванеКате,такива богати и вкусни менюта представяш всеки път,че ум да ти зайде!
Гледам,цъкам с език и си казвам кое първо да избера?Разбира се-кюфтенцата,защото такива не съм опитвала,а така се усмихват! :)
Превъзходно меню,мила!
Прегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!
Рано, рано ме хвана в капана, Кате! Не знам от кое ми се дояде повече - кюфтенца, пастицио или салатка с маслинки (е, това са ми любимите)... Изкусителка!
ОтговорИзтриванеНаздраве ти казвам и ти пожелавам по-често да присядаш на гръцка трапеза, и то отвъд границата!
Спорен петък и слънчев уикенд от мен! Поздрави!
Кате, след силните ти впечатления от Гърция, ето го резултатът. Прекрасно е менюто ти, както винаги.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Изглежда тъй вкусно! Особено доматените кюфтенца ме придърпаха. А гръцката салата отдавна е сред любимите ми.
ОтговорИзтриванеМного гръцко, много лятно и заскрежено - готови за жегите!:)
Кате, прекрасна си , нямам думи колко вкусно и красиво е всичко! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИстинско пиршество си приготвила, Кате! Много харесвам гръцката кухня, жалко, че рядко приготвям. Време е да се поправя. Прегръдки с пожелания за прекрасни почивни дни! ;)
ОтговорИзтриванеКате, много вкусно изглежда всичко, мила! А и всичко ми е много любимо :) Снимките са толкова пъстри и съвсем в гръцки дух, дори чувам сиртаки в далечината :) Обичам тези твои публикации, носещи различни национални вкусове и аромати!
ОтговорИзтриванеПоздрави, прегръдки и хубав петъчен ден!
Кате, съвсем навреме се включвам - по обяд. Ще си взема от всичко по малко и добре ще си похапна. А после дали ще ми се работи?...
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден! Поздрави!
След чудесната разходка, ни представяш и едно невероятно меню, пред което човек не може да остане безпристрастен. Всичко е невероятно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеКате, много интересно това Пастицио! Изглежда вкусно и ароматно!
ОтговорИзтриванеХаресват ми тематичните ти публикации!
Точно прочетох пожеланието за слънчеви дни и при нас заваля дъжд..., но скоро ще грейне слънцето :))
Катеее,пак със страхотно меню!
ОтговорИзтриванеВсички детайли са изпипани и е поднесено с вкус и любов
прегръдки мила
Ето на това му викам аз домакиня :) Браво, Катюш, чудесно меню :)
ОтговорИзтриванеРазкошно! Кате, вече съм в отпуск, направо ще планирам един обяд у вас:)
ОтговорИзтриванеКате, чудесно гръцко меню :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубаво настроение!
Прекрасно и вкусно гръцко меню!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Удоволствие е, да споделиш трапезата с приятели, а гръцката кухня има много почитатели:). Благодаря ви, че винаги ме вдъхновявате с коментарите си! Прегръдки!
ОтговорИзтриване