петък, 27 декември 2013 г.

Тиквеник с готови кори



Понякога го правя вит, понякога с наредени кори. Понякога задушавам тиквата предварително, друг път я поръсвам сурова, след изпичане и охлаждане тиквеника може да се напои със захарен сироп по желание.



Продукти:
1 пакет готови кори за баница
2-3 резена сладка тиква
1 купа с орехи
краве масло или олио
захар - по 2 с.л. за всяка кора
канела - по 1 ч.л. за всяка кора


Приготвяне:
Настържете тиквата. Сложете я в тиган с олио да се задуши и да омекне. (може и да не я задушавате и директно да я поръсите върху корите).
Оставете да се охлади.
Добавете начуканите орехови ядки и разбъркайте.
Разбъркайте захарта с канелата.
Разстелете корите. Върху всяка кора начертайте няколко черти с кравето масло, може да ги намажете и с четка с разтопено масло или пък с олио.
На всяка кора поставете по 2 с.л. от плънката, като я разпределите равномерно. Поръсете 2 с.л. канелена захар. Навийте на руло и завийте в намаслена тава като охлюв. Наредете всички кори. Намажете с малко разтопено масло, или пък поставете на няколко места малки парченца масло, може да поръсите и със захар.
Изпечете на по-ниска скара в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Извадете тиквеника и го оставете да се охлади.
* По желани може да залеете тиквеника със захарен сироп.
Може да го поръсите с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар