Страници

Греяно вино


Глювайн (Glühwein) е популярна напитка в Австрия и Германия, която се приготвя и консумира през есенно-зимният сезон, най-вече по коледните пазари. Приготвя се от вино(червено, но и понякога бяло) с подправки и аромати, плодове. Характерното е, че виното се загрява бавно, някъде до около 70 градуса, максимално 80( не трябва да завира!), към него се добавят захар, аромати, плодове, оставя се на котлона на ниска степен, за около 30 минути, след което котлона се изключва и виното престоява за 30 минути. Това е важно, тъй като при продължително варене, алкохола се изпарява, но и се получава канцерогенен продукт, който може да бъде много опасен за здравето. Прецежда се преди сервиране.

Внимавайте да не използвате контейнери или черпаци, изработени от алуминий, мед, олово или месинг. Веднага щом тези материали влязат в контакт с греяното вино, те отделят в напитката вещества, които са вредни в големи количества. Най-добре е да използвате съд от неръждаема стомана.
Можете да разпознаете прясно червено греяно вино по наситения червен цвят. Ако е "ръждясало" червено или кафяво, то се е окислило, вследствие на затопляне дълго време в отворен съд и вече не е годно за консумация! Подходящо вино е сухо и полусухо, червено вино - сортове Мерло или Пино ноар или бяло вино сорт - Ризлинг и Пино бланк. В някои рецепти виното се разрежда с вода или сок, а в други се добавя ром, или друг алкохол.
Подправките и ароматите са на вкус, традиционните са: кардамон, карамфил, канела, анасон, но могат да се използват и ванилия, индийско орехче, джинджифил. Най-често плодовете са портокал и лимон, но може да се обогати и разнообрази и с круши, ябълки, боровинки, нар и шипки, добавят се цветове от роза или хибискус. Безалкохолната версия(която няма как да се нарече греяно вино, тъй като не съдържа вино:), се прави по същият метод, но от плодови сокове( ябълки, грозде, портокал, също и от черен или плодов чай.

Глювайн

Продукти:
Бутилка (750 мл) червено вино
70 гр захар
1 пръчица канела
2 пирончета карамфил
1 звезден анасон
резени портокал


Приготвяне:
Налейте виното в касерола.
Добавете захарта и оставете на слаб котлон да загрява постепенно. Когато захарта се разтопи, добавете останалите продукти.
Не трябва да завира, а да се поддържа горещо.
Оставете на слаб огън без да ври! за 30 минути. Изключете котлона и оставете за 30 минути да престои.
Отстранете от котлона и прецедете течността.
Поднесете виното горещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар