понеделник, 9 декември 2013 г.

Коледни аромати: Канелени рулца


Декември е много красив месец, изпълнен с празнични подготовки и трепетни вълнения. В много от блоговете отдавна се появиха прекрасни рецепти и проекти, които напълно завладяват с Коледният си дух.
Уникални са проектите на Бети: "Коледен календар"
на Лулу: "30 дни до Коледа"
на Танчето: "Коледна магия"
както и всички рецепти, дестинации, крафт идеи, които публикувате всички вие!

Ето началото и на моят Коледен проект - "Коледни аромати".
Това са световноизвестните: cinnamon-rolls
Рецептата е от списание Good food бр 52 / 2011, с леки изменения.



Продукти:
500 гр бяло брашно, + допълнително за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая Dr Oetker / 7 гр/
300 мл прясно мляко
40 гр меко краве масло
1 яйце
олио, за намазване

плънка:
2 с.л разтопено краве масло
1 к.ч. кафява захар
2 ч.л. канела
2 с.л стафиди, накиснати в Амарето

Захарна глазура:
3 с.л. захар
2 с.л. вода

Глазура, вариант 1:
1/2 пакетче крема сирене
около 2 с.л течна сладкарска сметана
1 с.л меко краве масло

Глазура, вариант 2:
пудра захар
прясно мляко
ванилия
краве масло



Приготвяне:
Пресейте брашното в купа и добавете солта. Разбъркайте.
Направете кладенче в средата и изсипете маята.
В купа сложете млякото и маслото и ги затоплете на котлон или в микровълнова, докато маслото се разтопи. Не трябва да завира!
Изсипете тази течна смес в брашното, добавете яйцето и замесете меко тесто.
Извадете го от купата и месете на набрашнен плот около 5 минути.
Оформете го на топка, намажете го с олио от всички страни и го поставете в намазана с олио купа.
Покрийте го с прозрачно фолио и кърпа и го оставете да втасва на топло около 1 час, или докато удвои обема си.
Извадете го, премесете го и го разточете върху набрашнен плот. Оформете правоъгълник, с дебелина, не повече от 1 см.



Намажете с разтопено масло, поръсете с кафявата захар, отцедените стафиди, канелата и навийте на стегнато руло.



Нарежете на 9 части, по около 3-4 см всяка.
Намаслете леко квадратна тава, покрийте я с хартия за печене и подредете ролцата на разстояние едно от друго.


Покрийте ги с фолио и ги оставете за около 30 минути да втасват до увеличаване на обема. Отстранете фолиото!:)
Загрейте фурната на 190 градуса и поставете ролцата вътре да се пекат за около 20-25 минути, до златисто.
Извадете ги и още топли ги намажете със захарната глазура/ разбъркайте захарта с водата/. Оставете върху решетка да се охладят.


Преди сервиране ги полейте с глазурата, като за нея всички продукти се разбиват добре.

С глазура с крема сирене:



С Айсинг глазура:





20 коментара:

  1. Кате, много красиви снимки!
    И уханни рулца :)
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви, дъхави и примамливи рулца!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Как ухае на Коледа от поста ти... Красота!
    Прегръдки, с пожелание за хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни кифлички,Кате!
    Бих посегнала веднага към онези с крем сиренето!
    Снимките са чудесни и празнични!
    Очаквам следващото ти предложение с аромат на Коледа!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Как обожавам аромат на канела! Чудесни са и толкова красиво представени!
    Аз все още не съм правила от тези вкусотии! НО ще гледам скоро да попълня този пропуск.
    Хубава нова седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни - вкусни, ароматни, сладки. Замириса ми на Коледа, Кате! Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм ги опитвала никога, но с тези прекрасни снимки определено усещам що за аромат и вкус разгръщат... :)
    Сърдечни поздрави, Кате! Ще следя с интерес и твоя проект.

    ОтговорИзтриване
  8. Успешен проект, Кате! Ех, пълните ми душата с вашите предложения, неустоими са!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни и уханни са станали,Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Супер са Кате! Правила съм подобни без стафиди, но този вариант е още по-вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубаво си го измислила, Катюш ...коледните аромати са вълшебни, а канелените ти рулца изглеждат страшно вкусни!
    Хубава нова седмица, Бонбон! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  12. Тези пък толкова отдавна искам да направя, че вече ги сънувам;)
    Страхотни са, Бонбон, ама много страхотни!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, страхотни са :) дали остана едно за мен?

    ОтговорИзтриване
  14. kolko mnogo krasivi snimki,prekrasni resepti sım iztırvala,dano ot sega natatık da ne izpusna nişto ....

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, все ги заглеждам тези канелени рулца. Твоите изглеждат страхотни и много ароматни!
    Успешен проект и усмихната седмица, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Hmm diese Zimtrollen gibt es bei mir auch oft. Ich liebe Hefeteilchen.
    Ich wünsche dir eine schöne Woche.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
  17. Фантастични са много ги обичам :) Ще взема и аз да спретна едни :)
    Прегръдки Бонбонче :)

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам ги, много, ще правя и аз, но не зная кога, добре ми напомни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотен проект, ще следя с нетърпение :), а канелените рулца са толкова предизвикателни...ммм. Записвам и непременно ще пробвам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасни кифлички :) обожавам ги!

    ОтговорИзтриване