вторник, 18 февруари 2014 г.

Торта "Love"


Тортата, която направих за Св. Валентин, по рецепта на Ирина Купенска sunshineskitchen.com.
Ири, мила, благодаря ти за тази приказно красива и вълшебна рецепта, както и за всички останали рецепти, които споделяш с нас!
Разбира се, външният вид на моята торта е на светлинни години разлика от тортата на Ири, но въпреки всичко стана много ефектна, много вкусна и нежна торта.
Направих някои промени, относно количествата на някои продукти, поради наличността им в къщи, но като цяло рецептата е същата и я декорирах тематично.


Общ списък на продуктите:

1 жълтък
7 яйца
145 гр пудра захар
95 гр захар
60 гр брашно
120 гр краве масло
25 гр олио
500 гр бял шоколад
150 мл прясно мляко
300 гр животинска сметана/има в Метро/
30 гр смлени филирани бадеми
70 гр кокосови стърготини
няколко капки есенция цитрус Др. Йоткер
17 гр желатин
50 гр ягоди + няколко ягоди за декорация
сокът и кората от един лимон
зелена сладкарска боя Др. Йоткер
1 пакетче Бурбонска ванилена захар Др Йоткер






Паста за надписите:

1 белтък
30 гр пудра захар
30 гр брашно
30 гр краве масло


Разтопете маслото микровълнова.
Разбийте на пяна белтъкът и към него добавете маслото. Разбъркайте.
Добавете пресятото брашно и пудра захар. Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
Оцветете със сладкарска боя.

Застелете тава с размери 20*30 см с хартия за печене.
Поставете сместа за декорация в шприц с тънък накрайник, или фунийка направена от хартия за печене.
Направете надписите, сърчица. Някои от надписите написах на обратно, други правилно, за да е по-ефектно, но вие може да ги напишете само на обратно, така, че като се изпече блата да бъдат правилни.

Приберете тавата в хладилник, за да стегне и да не се размаже, когато върху надписите се излее сместа за блата.




Блат:

3 яйца
30 гр смлени филирани бадеми
70 гр кокосови стърготини
30 гр брашно
100 гр пудра захар
3 белтъка
15 гр захар
25 гр разтопено краве масло

Загрейте фурната на 180°C.
В купа поставете смлените бадеми, кокосът, пресетите пудра захар и брашно. Разбъркайте.
Добавете яйцата и разбийте с миксер за 2-3 минути.
Разбийте белтъците на сняг със захарта.
Започнете да добавяте от белтъците към яйчната смес на няколко пъти, като разбърквате внимателно със шпатула.
Добавете разтопеното масло.
Изсипете 2/3 от сместа върху тавата с хартията за печене с декорациите.
Изпечете блата в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 14 минути. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче - като го забодете в блата - трябва да излезе сухо.
Извадете блата върху решетка и го оставете да се охлади.

Застелете кръгла тава с диаметър 16 см с хартия за печене.
Изсипете останалата част от тестото.
Изпечете блата в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 14 минути. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче - като го забодете в блата - трябва да излезе сухо.
Извадете блата върху решетка и го оставете да се охлади.

От правоъгълният блат изрежете равни по големина ленти с височина 7 см и един малък кръг с диаметър 6 см / толкова е диаметъра на моя малък ринг/.

Кръглият блат 16 см е за дъното/основата/ на тортата.


Сироп:

30 гр вода
30 гр захар
няколко капки есенция цитрус Др. Йоткер

Загрейте водата със захарта, докато се разтопи. Добавете есенцията и оставете сиропа да се охлади.



Ягодово желе:

2 гр желатин
50 гр ягоди
15 гр пудра захар

Разбъркайте желатина в 2 с.л. студена вода и го оставете да набъбне.
Измийте и подсушете ягодите, пюрирайте ги с пасатор и ги прекарайте през сито.
Добавете пудрата захар и разбъркайте.
Разтопете набъбналия желатин на водна баня и го добавете към пюрето.



Сладко от лимон:

5 гр желатин
сокът и кората от един лимон
50 гр захар
2 жълтъка
40 гр краве масло
зелена сладкарска боя Др. Йоткер

Разбъркайте желатина с 3 с.л.л студена вода и го оставете да набъбне.
Поставете в малка тенджерка сокът и кората от лимон и половината от захарта.
Загрейте тенджерата на слаб огън, докато захарта се разтопи.
Разбийте жълтъците в купа с останалата захар, докато увеличат обема си и побелеят.
Към тях добавете на тънка струя горещият лимонов сироп.
Поставете купата а водна баня и бъркайте със шпатула, докато започне да се сгъстява – около 4-6 минути.
Когато е сладкото е готово, добавете към него маслото, нарязано на малки парченца и разбъкайте до пълното му усвояване.
Разтопете желатинът на водна баня и го добавете към сладкото.
Добавете зелена сладкарска боя.



Бял шоколадов мус:

10 гр желатин
350 гр бял шоколад
150 мл прясно мляко
1 пакетче Бурбонска ванилена захар Др Йоткер
3 жълтъка
300 гр животинска сметана/има в Метро и Била/


Разбъркайте желатинът с 3 с. л. студена вода.
Натрошете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня.
Поставете прясното мляко, заедно с ванилената захар в тенджерка и ги загрейте.
Разбийте жълтъците за кратко. Добавете внимателно към тях част от горещото мляко, като бъркате непрекъснато, след което ги изсипете в тенджерата с останалото мляко.
Гответе ги на слаб огън, при непрекъсната разбъркване, докато започнат да се сгъстяват – около 3-4 минути.
Изсипете сместа в сито или фина цедка, за да отстраните евентуални частички.
Разтопете желатинът на водна баня и го добавете към яйчената смес.
Започнете да добавяте от яйчната смес към разтопеният шоколад и разбърквайте добре.
Разбийте сметаната до меки върхове.
Добавете сметаната на няколко пъти към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно със шпатула.



Глазура от бял шоколад:

150 гр бял шоколад
25 гр краве масло
25 гр олио

Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и олиото.
Разбъркайте добре, до хомогенност.


Сглобяване на тортата

за мини тортичката:
Поставете в малкият ринг малкият блат с диаметър 6 см. Сиропирайте го.
Върху него излейте част от малиновото желе – около 1 см. Приберете в хладилник, за да стегне.
Върху стегнатото желе изсипете част от сладкото от лимон. Приберете в хладилник, за да стегне.
Върху стегнатото сладко подредете парченца от ягоди.


На дъното на форма с падащ борд 16 см поставете кръглият блат и го сиропирайте.
Лентите с височина 7см и поставете по стените – надписите се поставят с лице навън. Стените не се сиропират!

В така подготвената форма изсипете част от белия шоколадов мус – около 2-3см.
Приберете в хладилник, за да стегне за около 10-15 минути.
Извадете “Мини тортичката” от ринга и я поставете в центъра на тортата върху стегналия бял шоколадов мус.
Върху тортичката и отстрани изсипете останалият бял шоколадов мус.
Загладете повърхността и приберете тортата в хладилник за няколко часа.
След като мусът стегне, покрийте с глазурата от бял шоколад върнете отново в хладилник, за да стегне.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с ягоди.
Режете тортата с горещ нож, който се измива и подсушава след всяко парче.

* За декорацията от знаменца идеята е от интернет.
От цветни хартии, или гланцови блокчета и изрежете двойни знаменца.
Завържете с канап две шишчета и на канапа залепете знаменцата, като ги прегънете през средата.



10 коментара:

  1. Кате, прекрасно си се справила! Още тогава се захласнах по тортата и сега ще ти кажа, че си е прекрасна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. С нетърпение чаках рецептата за тази торта, Кате! Още като видях снимките във ФБ се влюбих в нея и сега пък нямам търпение да си измисля повод :) Рецептата е умопомрачителна, на мен така ми действа :) Благодаря за подробното обяснение! Записвам я и първо на теб ще кажа като я направя :) Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, това е било върхът на празника! Разкошна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, много е хубава! Браво за умението и търпението, аз бих се отказала още докато чета списъка с продуктите!
    Прегръдка, Кате! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна, просто зашеметяваща е тортата, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна торта,Катенце.Със сигурност е обрала овациите на дегустаторите :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна е тортата, която си направила! Много желание и любов си вложила... и старание!
    Правих така композирана торта за юбилейния брой на GF и те аплодирам за труда, който си вложила и прекрасния резултат!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата, кексчетата, трюфелите, всичко е прекрасно, Кате,
    впечатляващи идеи, вдъхновение и разкошно представяне...
    Поздравления и пожелания за много споделена любов и щастие...

    ОтговорИзтриване
  9. лелееее,тази торта би ми отнела цял ден...прекрасна е,мила!
    Бурно те аплодирам за старанието и за цялостната подготовка за празника!
    Ти си уникална,вдъхновена и неуморна!
    Прегледах всичко назад,отмъквам ти бонбонче с ягодка и кексче на клечка,а плетените сърчица са супер сладурски!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна торта си приготвила, Кате! Аз отдавна се готвя да приготвя тази торта, но все не съм се осмелявала. С удоволствие си взимам едно парченце и те поздравявам за тази красота! :)

    ОтговорИзтриване