неделя, 13 април 2014 г.

В очакване на Великден - Цветница!



Честита Цветница на всички! Честит празник на всички цветенца и дръвчета! Живи и здрави да сте и винаги свежи и очарователни, даряващи добрина и красота!

Днес от църквата взимаме върбова клонка - за здраве, късмет и благополучие и палим свещички за здраве. Достатъчно е и едно осветено клонче, което занасяме в дома си.
Върбовата клонка може да поставим в къщи над иконата или на входната врата. Върбичка не е само за благословение на дома ни, а ни напомня, че сме посрещнали Спасителят.
Според евангелистите на този ден Христос пристига в Йерусалим, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

В различните краища по света клончетата са различни - маслинови, лаврови, върбови, или палмови листа.

Менюто на трапезата днес е постно, но се разрешава риба. Ние го спазихме донякъде, понеже желанието на децата беше друго:). Но пък си направихме цветен празник на трапезата:)

Ето и нашето меню: Цветя в чинии




Салата: Кошница с цветя

Настъргани моркови за кошничка, краставици и домати, изрязани като цветя, листенца от краставици и дръжки на цветята от праз лук.


Супа букет от зеленчуци с топено сирене
Приготвих я вчера, любимата на децата, по тази рецепта. Вместо сметана, обаче разбих един жълтък с 3 с.л. кисело мляко и 2 парченца топено сирене на Жоси / триъгълно натурално. Прекарах застройката през цедка и тогава добавих от бульона и застроих супата.


Продукти:
1 стрък праз / бялата част
1 голям картоф
1 тиквичка
1 морков
1/4 глава целина
1 шепа фиде
черен пипер
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
2 триъгълни топени сиренца на Жоси натурални
магданоз


Нарежете праза на ситно, картофите, целината, тиквичката и морковите на кубчета.
Налейте в тенджера вода и когато заври сложете зеленчуците вътре, намалете котлона и поставете капак.
След около 20 минути / малко преди готвност на картофите/, добавете фидето, солта, черният пипер. Разбъркайте и доварете супата.

Отстранете я от котлона.
Направете застройка:
В купа се разбийте киселото мляко с жълтъка, добавете нарязаните на дребно сиренца и минете сместа през цедка.
Постепенно и по малко добавете от горещата супа към тази смес и разбърквайте с вилица или телена бъркалка непрекъснато.
Така, докато купата се напълни.
След това изсипете застройката в тенджерата при останалата супа и разбъркайте.

Поднесете, поръсена с магданоз.




Цветя от картофена слама

Настържете един картоф, посолете го и го оставете за няколко минути. Изцедете течността, натиснете в цедка. Загрейте малко олио или зехтин в тиган и сипете по 1 с.л. от настърганият картоф. Не се старайте да направите идеален кръг, рошави цветята са по-красиви:). Изпечете ги от двете страни и ги оставете върху хартия, да се отцеди мазнината, ако са поели.
Подредете ги в чиния и направете дръжки от праз лук.


Пиле със сметана и топено сирене
Хубава работа, тъкмо мислех да сложа един линк към някоя рецепта и се оказа, че класическа за пиле със сметана няма в блога, а толкова често го приготвяме в къщи. Ето повод да я запиша:). Рецептата търпи всякакви импровизации с продукти.

Продукти:
3 бр. пържоли от бут / може и филе/
1 кутия 250 мл течна сметана за готвене / може и заквасена или кокосова/
2 триъгълника с топено сирене Жоси с шунка
соев сос Кикоман зелена капачка
черен пипер
малко сол
2-3 с.л. олио, за пържене на месото

Приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го мариновайте със соевият сос, черният пипер и солта. Оставете така поне 20-30 минути, може и 12 часа в хладилника.
Загрейте олиото в уок / дълбок /тиган и добавете месото.
Оставете го да се готви до готовност.
Нарежете сиренцата на кубчета и ги добавете в тигана, разбъркайте и добавете сметаната.
Оставете на котлона за няколко минути, докато соса се сгъсти.



Тук се вижда и питката, от мама:)


Днес поднових венчето на Иконата, а другата седмица ще сменя яйчицето:)


Честит празник на всички, нека сме здрави и Благословени!




6 коментара:

  1. Честит празник, Катенце! Здраве, благоденствие и много радост на цялото семейство пожелавам! Невероятно е цветното ти меню! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Здраве,доброта и благоденствие в дома Ви,Кате!
    Честит празник!
    Усмивки:)))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Много празнично и цветно, пролетно, тематично и колоритно...
    Честита Цветница, Кате,
    с пожелания за здраве, благоденствие и много щастие!

    ОтговорИзтриване
  4. С малко закъснение- Честит празник, Кате!
    С пожелания за много здраве, усмивки и щастие в домът ти.
    Интересна идея за неделно празнично меню. Бях забравила картофената слама. Ще й намеря много скоро мястото и на нашата трапеза.
    Успешна нова Велика седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ти си несравнима,Кате!Толкова много желание прозира в това меню-как е мислено,избирано и поднесено с толкова много старание,прекрасно е всичко,комплименти!

    ОтговорИзтриване