петък, 2 май 2014 г.

Проект: Турска кухня - Десерт на вилица / çatal tatlısı


Рецептата днес е за çatal tatlısı един много популярен десерт от турската кухня, който в превод означава "десерт на вилица". Наречен е така, заради начина, по който се оформя.
Разгледах доста рецепти, горе-долу са сходни, но в повечето от тях се използва някаква дървесна пепел, или поне така ми го преведе google. Тази стъпка я прескачам, понеже не съм сигурна точно какво и как и откъде да намеря.
Като за пръв път смятам, че се справих, но това, което бих променила е дебелината на тестото, трябва да е по-тънко, но за следващият път ще знам. Това всъщност оказва влияние само на естетиката на десерта, вкусът е страхотен, наподобяващ ми Авгокаламара, Плисе Рози, Меломакарона, една баница на розички, която баба ми прави. Но разбира се десерта на вилица е със свой собствен вкус.



Продукти:

2 ч.ч. брашно
100 мл олио
1 к.л. сода Бикарбонат Др. Йоткер
1 яйце
50 мл гъст айрян
щипка сол

За шербета/захарният сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
*Сок от 1/4 лимон

Аз не добавям лимон в сиропа, защото не ми допада.

За пържене:
олио, за маслена баня

За поднасяне:
1 к.ч. натрошени ядки /орехи, шам фъстък, кашу, лешници, бадеми/

Приготвяне:
Направете сиропа като сложите продуктите за него в съд на котлон да се варят за десетина минути.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади.

Пресейте брашното в купа.
Към айряна добавете содата, разбъркайте и оставете да шупне.
Добавете към брашното: яйцето, солта, олиото и айряна със содата.
Замесете тесто. Ако е необходимо добавете малко брашно.
Поставете тестото в купа и го оставете да си почине за 30 минути.
Разточете го на тънка кора, нарежете на ленти с ширина 3 см. Дължината на лентите е около 20-30 см.


Загрейте олиото в дълбока касерола или тиган.
Забодете върха на вилицата в началото на лентата с тесто и завийте малко около вилицата.
Прехвърлете вилицата с тестото в маслената баня и продължете да навивате там.


Внимателно изтеглете вилицата и направете останалите сладки.
След като ги извадите от олиото ги потопете в студеният сироп да се напоят добре.


Извадете ги в чиния и ги поръсете със смлени ядки.

8 коментара:

  1. Ох,Кате,много изкушаващ десерт предлагаш....и с този сироп си е направо трепач!
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Бих хапнала няколко вилички, не една:)

    ОтговорИзтриване
  3. Oхххххх,правила съм ги тези татлийки,превъзходни са.......,а твоите,Кате са К Р А С О Т А!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце,страхотен,много вкусен и неустоим десерт предлагаш.Обожавам сиропирани сладкишчета.Хубави прзнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. обичaм силно сиропирaни слaдки.искaм дa попитaм,стaвaт силно сирпирaни?и може ли дa нaпрaвя обрaтното:студени слaдки в топъл сироп?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип в рецептите задължително посочват да е точно така: горещи сладки в студен сироп. Но предполагам, че и обратното става. А пък с баклавите пробвах студени баклави, студен сироп и станаха супер напоени, но не знам тук дали би подействало. Може да ги покриете с фолио, докато престояват. Моите бяха доста сиропирани. Поздрави!

      Изтриване
  6. Изглеждат неустоимо! Скоро ядох нещо подобно, но нямах представа, че рецептата е турска. Поздрави!

    ОтговорИзтриване