петък, 14 октомври 2011 г.

Авгокаламара / Αβγοκαλάμαρα






Тези сладки открих в списание Кулинарен журнал.

Продукти за 20 броя:

1/2 кг брашно
2 яйца
2 с.л. зехтин
100 гр ядки по избор
100 гр бадеми
1 с. л. сусам

За сиропа:
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
2 с. л. мед

Яйцата се разбиват в купа. Прибавят се зехтинът, брашното и вода, да се замеси твърдо тесто. Омесва се и се оставя да почине един час.
Тестото се разточва на кора дебела около 3 мм и се нарязва на ленти с дължина 10-15 см. и ширина около 1,5 см . Всяка лента се навива около вилица на спирала и се пържи в сгорещено олио, повечко да е, докато стане златиста. Ако е възможно се пържи с вилицата, ако не - изважда се от вилицата и тогава се пържи. Сладките се отцеждат върху домакинска хартия и се подреждат в чиния.
Водата и захарта се сваряват на гъст сироп. Прибавя се разтопеният мед и горещият сироп се излива върху сладките. Наръсват се със счуканите ядки, бадеми и сусам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар