събота, 3 май 2014 г.

Проект: Турска кухня - Лозови сармички със зехтин, ориз и шам фъстък /Zeytinyağlı yaprak dolma sarma


Тези сармички са популярни в Гърция, в България и в Турция... Във всяка национална кухня обаче имат особености при приготвянето. В турската кухня доколкото разбрах от разгледаните рецепти - това е добавянето на шам фъстък. Иначе като цяло, рецептата се доближава до останалите.




Продукти:
лозови листа / пресни или от консерва/
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
1 глава лук
5-6 шам фъстъка, по възможност сурови
магданоз
3-4 с.л. зехтин, за пържене
3-4 с.л. зехтин за тавата
Сол, черен пипер



Приготвяне:
Загрейте зехтин в тиган, да загрее и добавете нарязаният на ситно лук. Оставете да се задушава, докато остане на мазнина и омекне, добавете шам фъстъка, нарязана на ситни / счукан/. Когато шам фъстъкът се запече добавете ориза, разбъркайте и налейте водата.
Когато ориза поеме водата, добавете черният пипер и солта.
Отстранете от котлона и добавете ситно нарязаният магданоз.


Налейте в тенджерка вода и я сложете на котлона да заври.
Измийте лозовите листа. Поставете ги във водата за 10-15 минути, да омекнат.
Във всяко лозово листо поставете по 1-2 ч.л. от сместа и завийте на сармички.


Изсипете малко зехтин в тавата и подредете сармичките една до друга.
Залейте с вода, която да стига 1/3 от височината им и ги завийте с фолио.
Поставете ги в предварително загрята фурна да се пекат на 180 градуса, докато ориза се свари.
Отстранете фолиото и запечете сармичите.
Поднесете ги с резени лимон.

10 коментара:

  1. Обожавам лозови сармички, твоите са станали страшно апетитни! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам лозови сърми. Правя ги с орехи и стафиди. Ще пробвам ш този вариант.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. °º。✿✿° ·.
    Tão bom, cor bonita, bonita aparência, parece uma delícia!...

    Ótimo mês de maio, com muitas alegrias.

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.

    °✿⊱º°。♪

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта! И аз обожавам лозови сармички и съм убедена, че вариантът с шам фъстък ще е доста интересен. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Значи ще са още по-вкусни, Кате, страхотни са! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно си ги подредила, Кате! Интересно звучи добавката на шам фъстък....Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Gosto muuuuiiiiito das suas receitas... Huuuuuuuummmmmmmm!!!
    “A gente só conhece bem as coisas que cativou”.
    Os homens não têm mais tempo de conhecer coisa alguma.
    Compram tudo prontinho nas lojas.
    Mas como não existem lojas de amigos, os homens não têm mais amigos.
    Se tu queres um Amigo, cativa-o!” (O Pequeno Príncipe)
    E mais uma vez, venho agradecer pela sua Amizade e pelo carinho de suas mensagens em meu Blog.
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://www.decolherpracolher.com.br

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, както обожавам сармички и ядки... направо огладнях от гледката при теб, Кате! :) Твоите изглеждат наистина чудни! :)
    Усмихнати почивни и празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Lindos envueltos y sabroso relleno,abrazos y buena semana

    ОтговорИзтриване
  10. Как хубаво си ги наредила, не мога да им устоя, Кате. Прекрасни са.

    ОтговорИзтриване