Страници

Лозови сармички със зехтин, ориз и шам фъстък /Zeytinyağlı yaprak dolma sarma


Тези сармички са популярни в Гърция, в България, в Турция, в арабските страни. Във всяка национална кухня обаче имат особености при приготвянето. В турската кухня, това е добавянето на шам фъстък, в българската – орехи. Иначе като цяло, рецептите са сходни.


Продукти:
лозови листа(пресни или от консерва)
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
1 глава лук
5-6 шам фъстъка(орехи), сурови
магданоз
3-4 с.л. зехтин, за пържене
3-4 с.л. зехтин за тавата
Сол, черен пипер


Приготвяне:
Зехтина се загрява в тиган, добавя се нарязаният на ситно лук. Задушава се, докато остане на мазнина и омекне, добавят се ядките, нарязана на ситно (счукани). Когато се запекат се добавя ориза, разбърква се и след 1-2 минути се налива водата.
Когато ориза поеме водата, се добавят черният пипер и солта.
Отстранява се от котлона и се добавя ситно нарязаният магданоз.

В тенджерка се налива вода и се поставя на котлона да заври и се оттегля от котлона.
Лозовите листа се измиват. Поставят се в горещата вода за 10-15 минути, да омекнат.
Във всяко лозово листо се поставя по 1-2 ч.л. от сместа и се завива на сармичка.

В тавата се налива малко зехтин и сармичките се подреждат една до друга.
Внимателно отсрани се налива вода, която да стига 1/3 от височината им и тавата се покрива с алуминиево фолио.
Поставят се в предварително загрята фурна да се пекат на 180 градуса, до готовност.
По желание фолиото се отстранява и сармичите се запичат.
Поднесят се с резени лимон.






10 коментара:

  1. Обожавам лозови сармички, твоите са станали страшно апетитни! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам лозови сърми. Правя ги с орехи и стафиди. Ще пробвам ш този вариант.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. °º。✿✿° ·.
    Tão bom, cor bonita, bonita aparência, parece uma delícia!...

    Ótimo mês de maio, com muitas alegrias.

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.

    °✿⊱º°。♪

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта! И аз обожавам лозови сармички и съм убедена, че вариантът с шам фъстък ще е доста интересен. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Значи ще са още по-вкусни, Кате, страхотни са! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно си ги подредила, Кате! Интересно звучи добавката на шам фъстък....Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Gosto muuuuiiiiito das suas receitas... Huuuuuuuummmmmmmm!!!
    “A gente só conhece bem as coisas que cativou”.
    Os homens não têm mais tempo de conhecer coisa alguma.
    Compram tudo prontinho nas lojas.
    Mas como não existem lojas de amigos, os homens não têm mais amigos.
    Se tu queres um Amigo, cativa-o!” (O Pequeno Príncipe)
    E mais uma vez, venho agradecer pela sua Amizade e pelo carinho de suas mensagens em meu Blog.
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://www.decolherpracolher.com.br

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, както обожавам сармички и ядки... направо огладнях от гледката при теб, Кате! :) Твоите изглеждат наистина чудни! :)
    Усмихнати почивни и празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Lindos envueltos y sabroso relleno,abrazos y buena semana

    ОтговорИзтриване
  10. Как хубаво си ги наредила, не мога да им устоя, Кате. Прекрасни са.

    ОтговорИзтриване