Тези сармички са популярни в Гърция, в България, в Турция, в арабските страни. Във всяка национална кухня обаче имат особености при приготвянето. В турската кухня, това е добавянето на шам фъстък, в българската – орехи. Иначе като цяло, рецептите са сходни.
Продукти:
лозови листа(пресни или от консерва)
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
1 глава лук
5-6 шам фъстъка(орехи), сурови
магданоз
3-4 с.л. зехтин, за пържене
3-4 с.л. зехтин за тавата
Сол, черен пипер
Приготвяне:
Зехтина се загрява в тиган, добавя се нарязаният на ситно лук. Задушава се, докато остане на мазнина и омекне, добавят се ядките, нарязана на ситно (счукани). Когато се запекат се добавя ориза, разбърква се и след 1-2 минути се налива водата.
Когато ориза поеме водата, се добавят черният пипер и солта.
Отстранява се от котлона и се добавя ситно нарязаният магданоз.
В тенджерка се налива вода и се поставя на котлона да заври и се оттегля от котлона.
Лозовите листа се измиват. Поставят се в горещата вода за 10-15 минути, да омекнат.
Във всяко лозово листо се поставя по 1-2 ч.л. от сместа и се завива на сармичка.
В тавата се налива малко зехтин и сармичките се подреждат една до друга.
Внимателно отсрани се налива вода, която да стига 1/3 от височината им и тавата се покрива с алуминиево фолио.
Поставят се в предварително загрята фурна да се пекат на 180 градуса, до готовност.
По желание фолиото се отстранява и сармичите се запичат.
Поднесят се с резени лимон.
Обожавам лозови сармички, твоите са станали страшно апетитни! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеОбожавам лозови сърми. Правя ги с орехи и стафиди. Ще пробвам ш този вариант.
ОтговорИзтриванеПоздрави
°º。✿✿° ·.
ОтговорИзтриванеTão bom, cor bonita, bonita aparência, parece uma delícia!...
Ótimo mês de maio, com muitas alegrias.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
°✿⊱º°。♪
Чудесна рецепта! И аз обожавам лозови сармички и съм убедена, че вариантът с шам фъстък ще е доста интересен. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЗначи ще са още по-вкусни, Кате, страхотни са! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Страхотно си ги подредила, Кате! Интересно звучи добавката на шам фъстък....Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеGosto muuuuiiiiito das suas receitas... Huuuuuuuummmmmmmm!!!
ОтговорИзтриване“A gente só conhece bem as coisas que cativou”.
Os homens não têm mais tempo de conhecer coisa alguma.
Compram tudo prontinho nas lojas.
Mas como não existem lojas de amigos, os homens não têm mais amigos.
Se tu queres um Amigo, cativa-o!” (O Pequeno Príncipe)
E mais uma vez, venho agradecer pela sua Amizade e pelo carinho de suas mensagens em meu Blog.
Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://www.decolherpracolher.com.br
Ех, както обожавам сармички и ядки... направо огладнях от гледката при теб, Кате! :) Твоите изглеждат наистина чудни! :)
ОтговорИзтриванеУсмихнати почивни и празнични дни! :)
Lindos envueltos y sabroso relleno,abrazos y buena semana
ОтговорИзтриванеКак хубаво си ги наредила, не мога да им устоя, Кате. Прекрасни са.
ОтговорИзтриване