От години им се каня и все не мога да ги опитам на местна почва:). Когато Мария обаче сподели какво си е похапнала на о-в Тасос:), вече никак, ама никак не се зачудих да ги приготвя и у дома. Първо обаче да кажа нещо и за този деликатес: кокореците са гръцки специалитет, който се приготвя от агнешки дреболийки, нанизани на шиш и изпечени на чеверме/ грил. В домашни условия обаче спокойно могат да се направят и във фурна / гърците са го измислили!/ . И понеже аз оригинал не съм опитвала ястието и не бих могла да ги сравнявам мога само да кажа, че така приготвени кокореците са много вкусни!:)
Агнешки кокореци / Кοκορέτσι
Продукти:
1 комплект с агнешки дреболии: дроб - черен, бял, бъбреци, далак,сърце, момици
1 пакет агнешки чревца
зехтин
риган - сух или пресен
сок от 1 резен лимон
сол
черен пипер
червен пипер
дървени шишчета
Приготвяне:
Агнешките чревца се почистват и измиват. Моите бяха измити предварително, но ако не знаете как: Вземете дървено шишче, забодете краят на чревцето на него и го наберете, като по този начин то само се обръща. Измийте го хубаво! Отново обърнете и измийте. На село ги измиват с разтвор на гасена вар, но как точно става, само съм гледала, затова ако някой има опит, нека сподели в коментарите:).
Дреболийките се нарязват на едри парчета, по-големи от класическите за шишче. Например около 3х3 см.
Мариноват се в зехтин, лимонов сок, сол, черен и червен пипер, риган. Нанизват се плътно на шишчетата, като се редуват.
Взима се едно чревце и се нанизва в края на шишчето. След това се омотава по дължина, като минава през долният и горен край на шишчето. Така шишчето се увива по дължина с няколко лентички.
След това започва да се увива като макара:). Когато свърши едно чревце, се подпъхва някъде и се започва с друго. И така, докато шишчето е увито хубаво. По възможност да не се виждат дреболийките, но колкото - толкова. Навива се да не е нито хлабаво, нито пък прекалено стегнато.
Кокореците се намазват със зехтин, сол, черен, червен пипер и риган и се поставят в тава.
Ако може да се крепят само в краищата, за да може да има разстояние и да се пекат "като на грил:)" На дъното на тавата се налива около 50 мл вода и малко зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 1 час, в средата на фурната. Ако случайно сте направили по-големи парчета може да е необходимо времето да се увеличи с десетина минути. През десетина минути въртете кокореците и ги поливайте със сосчето от тавата.
Сервират се нарязани на парчета.
Кате,
ОтговорИзтриваненикога не съм приготвяла този специалитет.В къщи фен на дреболийките е само баща ми, но не сме ги пекли на грил, а само във фурната.Интересно е предложението, но как се изпичат пълноценно след като са обвити с чревцата.Или това става на много бавен огън.Ние правим смлян в машинка за месо и овкусен с подправки черен дроб, обвит в було като кюфтета.Печем го на фурна.
Чудесни снимки и представяне на рецептата.
Поздрави !
И аз бях леко скептично настроена, но е факт, че се изпекоха много добре, чревцата също/ за тях пък много се съмнявах, понеже съм ги правила все варени и после печени/, но всичко стана много добре. На 180 градуса ги пекох, за 1 час. Твоята рецепта звучи много интересно, не съм срещала досега подобна. Поздрави!
ИзтриванеОх, Кате! Това изглежда страшно вкусно! От къде да търся сега месо и чревца :(
ОтговорИзтриванеГоляма си изкусителка! Усмихнати почивни дни, изпълнени с много положително настроение.
Поздрави!
Оле Кате, умиргам за това дето си показала....изглежда чудно!
ОтговорИзтриванеВ Гъция си мисля, че има целогодишно кокорец, а също така и в Турция - там обаче е стрийт фууд, продава се на сандвич редом с дюнерите.Ама такъв богат го няма никъде....
А ти сл. път ме покани на гости, моляяяяяя!
Кате, за първи път чувам за тези кокореци и ми беше много интересно. При първа възможност ще ги направя. Това ястие е по наш вкус.
ОтговорИзтриванеА измиването на червата става, след като се обърнат се посипват със сода бикарбонат и се търкат все едно се перат. Изплакват се, пак се търкат със сода и се налива оцет. Сместа шупва, търкат се червата и накрая се изплакват хубаво. По този начин се измиват и свинските черва.
Поздрави и благодаря за интересната рецепта!
Това изглежда невероятно вкусно! Къде да търся агнешки дреболии сега? Вчера бонбони, днес кокореци, преди това хляб! Не се издържа, идвам на гости! Приятни събота и неделя!
ОтговорИзтриванеИскам...Това е деликатес, който задължително трябва да се опита. как се заспива сега?! Голяма прегръдка, Кате! :)
ОтговорИзтриванеА, такаааа! Знаеш ли, Кате, това ястие го имам в моята книга и го гледам вече няколко години, знаейки че няма скоро да му дойде реда, защото голямото и малкото М вкъщи не обичат агнешко, камо ли пък дреболии. Обаче изглеждат убийствено, наистина, уникално си ги приготвила, браво!!
ОтговорИзтриванеЗа първи път чувам и виждам такова нещо,обаче колко наздравици може да отнесе не е истина просто!Вълшебница си ти от най-прекрасните!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНе съм го хапвала това, дори не съм го и виждала, Кате. Не помня даже баба и дядо да са говорили за него, но изглежда толкова съблазнително, че непременно ще се възползвам от рецептата ти. Благодаря, че сподели, мила! Снимките са убийствени!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд!
Приказка.........
ОтговорИзтриванеМного интересно, Кате!
ОтговорИзтриванеТака с чревца никога не съм яла. Май е време :)))
Толкова красиви снимки Кате, че чак и аз бих опитала от дреболийте, въпреки че никак не съм им фен!
ОтговорИзтриване