Страници

Агнешки кокореци / κοκορέτσι


От години им се каня и все не мога да ги опитам на местна почва:). Просто по Великден не сме били в Гърция. Когато Мария обаче сподели какво си е похапнала на о-в Тасос:), вече никак, ама никак не се зачудих да ги приготвя и у дома. Първо обаче да кажа нещо и за този деликатес: кокореците са гръцки специалитет, който се приготвя от агнешки дреболийки, нанизани на шиш и изпечени на чеверме/ грил. В домашни условия обаче спокойно могат да се направят и във фурна / гърците са го измислили!/ . И понеже аз оригинал не съм опитвала ястието и не бих могла да ги сравнявам мога само да кажа, че така приготвени кокореците са много вкусни!:)



Агнешки кокореци / Кοκορέτσι


Продукти:
1 комплект с агнешки дреболии: дроб - черен, бял, бъбреци, далак,сърце, момици
1 пакет агнешки чревца
зехтин
риган - сух или пресен
сок от 1 резен лимон
сол
черен пипер
червен пипер
дървени шишчета


Приготвяне:
Агнешките чревца се почистват и измиват. Моите бяха измити предварително, но ако не знаете как: Вземете дървено шишче, забодете краят на чревцето на него и го наберете, като по този начин то само се обръща. Измийте го хубаво! Отново обърнете и измийте. На село ги измиват с разтвор на гасена вар, но как точно става, само съм гледала, затова ако някой има опит, нека сподели в коментарите:).


Дреболийките се нарязват на едри парчета, по-големи от класическите за шишче. Например около 3х3 см.
Мариноват се в зехтин, лимонов сок, сол, черен и червен пипер, риган. Нанизват се плътно на шишчетата, като се редуват.
Взима се едно чревце и се нанизва в края на шишчето. След това се омотава по дължина, като минава през долният и горен край на шишчето. Така шишчето се увива по дължина с няколко лентички.
След това започва да се увива като макара:). Когато свърши едно чревце, се подпъхва някъде и се започва с друго. И така, докато шишчето е увито хубаво. По възможност да не се виждат дреболийките, но колкото - толкова. Навива се да не е нито хлабаво, нито пък прекалено стегнато.
Кокореците се намазват със зехтин, сол, черен, червен пипер и риган и се поставят в тава.


Ако може да се крепят само в краищата, за да може да има разстояние и да се пекат "като на грил:)" На дъното на тавата се налива около 50 мл вода и малко зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 1 час, в средата на фурната. Ако случайно сте направили по-големи парчета може да е необходимо времето да се увеличи с десетина минути. През десетина минути въртете кокореците и ги поливайте със сосчето от тавата.
Сервират се нарязани на парчета.



13 коментара:

  1. Кате,
    никога не съм приготвяла този специалитет.В къщи фен на дреболийките е само баща ми, но не сме ги пекли на грил, а само във фурната.Интересно е предложението, но как се изпичат пълноценно след като са обвити с чревцата.Или това става на много бавен огън.Ние правим смлян в машинка за месо и овкусен с подправки черен дроб, обвит в було като кюфтета.Печем го на фурна.
    Чудесни снимки и представяне на рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз бях леко скептично настроена, но е факт, че се изпекоха много добре, чревцата също/ за тях пък много се съмнявах, понеже съм ги правила все варени и после печени/, но всичко стана много добре. На 180 градуса ги пекох, за 1 час. Твоята рецепта звучи много интересно, не съм срещала досега подобна. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ох, Кате! Това изглежда страшно вкусно! От къде да търся сега месо и чревца :(
    Голяма си изкусителка! Усмихнати почивни дни, изпълнени с много положително настроение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Оле Кате, умиргам за това дето си показала....изглежда чудно!
    В Гъция си мисля, че има целогодишно кокорец, а също така и в Турция - там обаче е стрийт фууд, продава се на сандвич редом с дюнерите.Ама такъв богат го няма никъде....
    А ти сл. път ме покани на гости, моляяяяяя!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, за първи път чувам за тези кокореци и ми беше много интересно. При първа възможност ще ги направя. Това ястие е по наш вкус.
    А измиването на червата става, след като се обърнат се посипват със сода бикарбонат и се търкат все едно се перат. Изплакват се, пак се търкат със сода и се налива оцет. Сместа шупва, търкат се червата и накрая се изплакват хубаво. По този начин се измиват и свинските черва.
    Поздрави и благодаря за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Това изглежда невероятно вкусно! Къде да търся агнешки дреболии сега? Вчера бонбони, днес кокореци, преди това хляб! Не се издържа, идвам на гости! Приятни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Искам...Това е деликатес, който задължително трябва да се опита. как се заспива сега?! Голяма прегръдка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  7. А, такаааа! Знаеш ли, Кате, това ястие го имам в моята книга и го гледам вече няколко години, знаейки че няма скоро да му дойде реда, защото голямото и малкото М вкъщи не обичат агнешко, камо ли пък дреболии. Обаче изглеждат убийствено, наистина, уникално си ги приготвила, браво!!

    ОтговорИзтриване
  8. За първи път чувам и виждам такова нещо,обаче колко наздравици може да отнесе не е истина просто!Вълшебница си ти от най-прекрасните!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм го хапвала това, дори не съм го и виждала, Кате. Не помня даже баба и дядо да са говорили за него, но изглежда толкова съблазнително, че непременно ще се възползвам от рецептата ти. Благодаря, че сподели, мила! Снимките са убийствени!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Много интересно, Кате!
    Така с чревца никога не съм яла. Май е време :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова красиви снимки Кате, че чак и аз бих опитала от дреболийте, въпреки че никак не съм им фен!

    ОтговорИзтриване