събота, 11 юни 2016 г.

So into food и Пиратско парти


Новият брой на "So into food" вече е тук - с вкус на детство, усещане на безгрижие, чаровни майки, баби и татковци, красиви кулинарки, невероятни деца, неустоими снимки и рецепти и едно перфектно оформление. Браво, Мария, Гери, както и на всички взели участие в този брой! Голям кеф е!
Като майки на пиратчета:) естествено с Мария оформихме тематично меню. Ето и моите предложения:


Пица „Картата на съкровищата“
Пицата е популярна идея в интернет, всеки импровизира както намери за добре, ето и моят вариант:



Продукти:
За тестото:
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
120 мл вода
За плънката:
2 с.л. кетчуп
2 с.л. течна готварска сметана
сирена по избор, в случая използвам: Траунголд, Синьо сирене, Моцарела
колбас
чери домати
червена чушка
сух риган
За декорация:
червена чушка
жълта чушка
маслини
каперси



Приготвяне:
За тестото: Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се добавят зехтина, маята и солта. Тестото се омесва, като постепенно се прибавя водата. Трябва да е меко и пухкаво. Оставя се в леко набрашнена купа, покрива се с влажна кърпа и втасва на топло.
За пицата: Тестото се разточва върху хартия за печене, оформя се небрежно като карта и се намазва с кетчуп, а върху него се нанася сметаната.
От колбаса се изрязват мънички „монети“ с помощта на накрайник на шприц.
Върху тестото се подреждат различните сирена. Синьото сирене се разпределя на няколко места, като „хълмове“, а „монетите“ се струпват в единият край, където ще бъде съкровището. Чери доматите се разрязват на две и от тях се оформя път. От червената чушка се изрязват рибки, които се поставят в единият край на картата. По краищата на картата се поръсва сух риган, който да придаде старинен ефект.
Пицата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Изважда се и се декорира. От маслините и каперсите се оформят палми. А чушката се разрязва на две по дължина, след което по ширина, така че да се получи корпус на кораб. В него се забожда коктейлна клечка, на която се прикачва платно от жълтата чушка. С лентички червена чушка се отбелязва мястото на съкровището.



Рибки от бутер тесто
Това всъщност са нещо като бързи соленки. Правила съм ги нарязани на лентички и поръсени със сусам, както и вариант със зайчета.



Продукти:
1 бутер тесто – охладено
1 жълтък


Приготвяне:
Бутер тестото се развива и от него се изрязват рибки с формички за сладки. Подреждат се върху хартия за печене и се намазват с разбит жълтък. Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса до зачервяване.
*По желание преди печене могат да се поръсват със сусам или други поръски за питки, а пък след печене може да се разрежат на две и да се напълнят с крема сирене или друга плънка.

Сладки пиратски монети
Това са сладки с печат, при които се използва всичко, което би могло да свърши тази дейност:))). В случая използваме ключодържател, както и формички за рибки сладки. Огледайте се около вас:)))


Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 ванилена захар
1 яйце
200 гр брашно
1 с.л. бадемово брашно


Приготвяне:
*За печат се използват различни формички за сладки, или пък други подходящи мотиви.
Маслото се смесва със захарта и ванилената захар и се разбива с миксер.
Добавя се яйцето и се разбива до получаването на еднородна смес. Добавя се пресятото брашно и бадемовото брашно и се разбива на ниска степен с миксера, с приставки за тесто до получаването на меко тесто. Оформя се на топка и се увива в стреч фолио. Прибира се в хладилник за 1 час.
Изважда се и се разточва с дебелина 0,3 - 0,5 см върху хартия за печене или върху леко набрашнена повърхност. Изрязват се малки кръгчета и върху всяко се притиска избраният мотив. (Ако залепват може да се потапят в брашно). По желание мотивите могат да се потопят в какао, за контраст.
Сладките се подреждат върху хартия за печене и отново се прибират в хладилник за 1/2 час.
Изваждат се от хладилника и се пекат на 180 градуса за около 10 минути.
Изваждат се върху решетка, за да се охладят.

За "So into food" тези пиратски вкусотии приготви:



12 коментара:

  1. Кате, прегръщам ви и двамата с Ицко, страхотен тандем сте! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти е весело с това пиратче у дома, Кате! Толкова топлота и обич лъха от снимките ти!
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно парти и много добри идеи за партито. Ще си открадна някоя идейка. Другата година нашето парти ще е на тази тема.
    Живи и здрави да сте

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Радвам се, че идеите се харесват. Затова са блоговете, да разпространяваме вкусните и интересни неща:). Живи и здрави да сте и вие! в блога има още идеи на тема пиратско парти: http://mycandykitchen.blogspot.co.at/2011/11/blog-post_3559.html

      Изтриване
  4. Много е чаровен малкият пират, Кате! Страхотно пиратското меню сте подготвили заедно! А списанието е много весело, шарено и прекрасно! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз много се забавлявах, чудесен брой и всички предложения са страхотни.
    Очарована съм от твоето-вашето с Ицко пиратско парти - креативно, ефектно, вкусно и вдъхновяващо!
    Поздравления с много комплименти за теб и чаровния пират, много усмивки и лятно настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, прииска ми се да съм пират и да живея у вас:) Страхотни идеи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, браво за всичко, което си сътворила!!!
    Всеки един детайл и елемент е на мястото си! Грабна ме чудесната пица, макар да не откажа на нито една вкусотия, която си поднесла!
    Изпращам ти много аплодисменти и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,
    поздравявам списващите списанието и всички поканени, които с удоволствие гостуват на това прекрасно списание.Идеите са страхотни, както за парти, така и за празници.А Ицко се е забавлявал страхотно, както е видно от снимките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубава и забавна публикация, Кате! Благодаря, че сподели картата на съкровищата ;) Потеглям. Чакай ме на мястото :)

    ОтговорИзтриване
  10. Това е най-страхотната пица на света!
    Поздравления, Кате, за избора на продукти - моят син, като видя синьото сирене, пощръкля от радост и сега е голямо мрънкане и аз да я правя :)
    Поздрави на най-усмихнатия пират! За теб прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички ви за коментарите и на Мария и Гери за доверието! И аз се радвам, че се получиха нещата. Все пак повечето от вас знаят, че в момента пособията ми в кухнята са по-ограничени. Точно затова с Мария решихме да наблегнем на рецепти, които не изискват специални формички, приспособления и т.н. Много се забавлявахме, надявам се и вие:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване