Добро утро в понеделник:)Слънцето грее, птичките пеят и един кълвач почуква по дървото. А аз почуквам по клавиатурата, за да запиша една вкусна рецепта със спанак. Едва ли ще ви изненадам с нея, но пък си заслужава местенцето в блога.
Доста са рецептите за подобни ястия. Могат да се направят със всякакви зеленийки: лапад, спанак, коприва... На места всичко се разбърква и пече, на други спанака се сварява предварително, заливката е от яйца и кисело мляко, или пък с прясно мляко, мисля, че и със заквасена сметана ще е добре, в някои рецепти първо се запича ястието, след което се добавя заливката, изобщо варианти много. Може да се направи в тавичка, гювече, саханче...
Ако все още не сте пробвали спанак по този начин, ето и рецептата:
Спанак в саханче
Продукти:
*За всяка 1 порция / за 1 саханче
20 средни листа от спанак
2 с.л. зехтин
1 ч.л. брашно
2 скилидки чесън
1 яйце
сол
черен пипер
заливка:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. брашно
1 с.л. настърган кашкавал
допълнително кашкавал за поръсване
зехтин за намазване на саханчето
Приготвяне:
Измийте и подсушете спанака.
Нарежете го на средни парчета/ като зелена салата/.
Налейте зехтина в тиган да загрее на средна температура на котлона и добавете спанака. Гответе го, докато омекне.
Добавете пресованият чесън и брашното, солта и черният пипер, разбъркайте и гответе 2-3 минути.
Отстранете от котлона и добавете яйцето, бъркайте непрекъснато, за да не се сготви яйцето.
Намажете саханче или гювече със зехтин и изсипете сместа в него.
Разбъркайте продуктите за заливката с вилица и ги изсипете върху сместа в саханчето.
Отгоре настържете кашкавал.
* Сместа се навдига при печене, за това не пълнете саханчето! /След изпичане спада обема/
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, може в началото да е по-слаба, за да не се спука саханчето. Печете до зачервяване.
Прекрасна нова седмица на всички!