Страници

Вкусните катми на Мария и разходка до Перперикон


След като пробвахме марудниците и ни допаднаха на вкус, реших да направя и едни катми. Обаче за тях ми трябваше изпитана рецепта. Такава рецепта открих при Мария, всъщност отдавна я открих, ама си мислех, че това не е за мен работа. Е след разходката в Родопите явно съм се надъхала много, та запретнах ръкави:)))
Искам да ви кажа само, че ако една рецепта се получи добре, то заслуги за това има изцяло авторът ѝ, защото е обяснил и показал всичко така добре и точно, че няма начин да не се получат нещата. Е, и други фактори оказват влияние като опит, продукти..., но като основно за мен е това. Та затова и комплиментите  ми към Мария са големи, защото благодарение на нея, записвам тази българска рецепта в блога си!
Ако трябва да съм честна бих искала да опитам всяко ястие от нейният блог! Напоследък дори въздишам по една.. телешка опашка!:)

Засега обаче ще врътнем набързо едни катми, че ще се разходим след това и до Перперикон.





Продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 3 яйца / единият жълтък се отделя за намазване на тигана
  • 1 кубче прясна мая/ аз ги направих с едно пакетче суха мая на Др. Йоткер/
  • 1 жълтък
  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол

  • масло за намазване на катмите


    Приготвяне:
    Разтворете маята в 1/2 ч.ч. приятно топла вода. Разбъркайте и оставете за 5 минути.
    Разбийте яйцата в голяма купа. Постепенно налейте прясното мляко, като продължавате да разбивате на ниска степен с миксера или с телена бъркалка.
    Започнете да добавяте пресятото брашно, продължавайте да разбивате. Изсипете маята и добавете солта. Отново разбийте. Сместа трябва да е по-гъста от палачинковата, но и по-рядка от тесто за кекс. Ако е необходимо добавете малко брашно.
    Сложете капак върху съда и оставете да престои докато сместа шупне. Зависи от топлината в стаята, но между 1/2 и 1 час.
    Загрейте тиган за палачинки на котлон и в него изсипете отделеният жълтък. Моят жълтък малко се спука и стана като малък омлет. Но това няма значение, важното е да се изпече, хубаво натрийте тигана с него, след което го извадете. Изсипете 1 черпак от сместа, разнесете добре и изпечете катмата и от двете страни.
    В началото на печене котлона е силен, да загрее добре тигана, след това се намалява. По принцип всеки си знае печката:), аз от степен 9 ги пека на 6-7. Предполагам, че от степен 4 би трябвало на 3.


    Изваждайте готовите катми в съд, който да похлупвате, за да се задушат и мажете всяка катма с краве масло. Преди да печете следващата катма, отново намазвайте тигана с изпеченият жълтък.
    Сервирайте катмите със сладко, мед, шоколад, сирене, с каквото ви душа иска:))).


    Мария казва, че хубавите катми, са тези, през чиито дупки може да четеш вестник:), ами при мен се получиха катми с малки и големи дупки, с много и с малко дупки, абе всякакви:))). Дано поне една да съм уцелила както му е редът. Но относно вкусовите им качества мога да ви гарантирам, че по-вкусни катми не сме яли и това не е само мое мнение... Мария, още веднъж, благодаря!



    А сега ще се върнем доста назад във времето, за да разгледаме отблизо Светилището на траките...

    В Източни Родопи, извисен на скален връх, на около 15 км от Кърджали се намира Древният град Перперикон. Крепостта, дворецът и двете подградия са основните разделения на града, които будят възхитата ни към усърдието и уменията на древните майстори.


    Към Светилището отвеждат стъпала, изсечени в скален проход. Въпреки, че вятърът се опитва да ми отмъкне картата, аз съм упорита и ще следвам пътят, указан по нея:). Обаче на финал, точно когато я прибрах открих най- впечатляващият изумителен релеф на прабългарската богиня Умай. Явно това е искал да ми покаже вятърът. Но снимките ще видите в последствие:).



    Средновековна сграда



    Тронът, изсечен в скалите, на който е седял владетелят на храма.






    Сърцевината на комплекса е светилището на Дионис с олтарът и жертвеника.




    Питосите - големи делви, вкопани в земята, в които са съхранявали храна и вино.


    Параклис с олтар



    Втората базилика с олтара


    На много места по скалите са издълбани езически светилища.


    Главната кула и дворецът на архонтите. Кулата е била изградена върху двуметрова крепостна стена от римската епоха.


    Акрополът, който се намира на най-високата част на хълма.


    Изгледи от високо:






    Отново там, в най-високата част се намира и изсеченият образ, за който се предполага, че е на Прабългарската Богиня майка Умай.




    На изхода на светилището се намира и Шарапана. Тук са се извършвали древните тракийски ритуали по приготвянето на вино, а по традиция аз открих... едно красиво сърце:).



  • 20 коментара:

    1. Катенце, ама страхотни катмички си завъртяла рано сутринта!
      Иде му на човек да нахлузи ботушките и право у вас за закуска :)

      ОтговорИзтриване
    2. Вкусни катми, усмихнат бонбон и красива разходка! Какво повече му трябва на човек, за да се усмихне рано сутринта!
      Ще изпробвам рецептата, защото ми хареса.Не съм я забелязвала при Мария, но е интересна.
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      ОтговорИзтриване
    3. Кате, браво бе, то наистина вестник четеш през дупките.....страхотно са ти се получили! Благодаря ти за доверието към моите рецепти, за милите думи също. Отдавна не съм правила катми, а мъжа ми непрекъснато ме моли, така че след твоите апетитни снимки, ще взема и аз да запретна ръкави.
      Само едно уточнение, рецептата на точно тези катми е от моя роден град Елхово, което е равна Тракия, не са от Родопите. Но важното е да запазим традициите....
      А иначе за мен Перпирикон е много по-грандиозен от Акропола, но нямаме рекламата на гърците.
      Неделно мързелуване ти желая, макар че ти си една работна пчеличка.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Поправям се веднага:))) понеже свързвам катмите с Родопите, та затова:))) Благодаря ти, още веднъж за всички прекрасни пътешествия, настроения и рецепти, които споделяш с нас!

        Изтриване
    4. Катенце, страхотни са катмите, снимките на Перперикон, както и самата ти - сладурка!

      ОтговорИзтриване
    5. Кате, то любовта те следва навсякъде теб и то във всичките си форми. Благодаря ти за тази чудесна публикация! :)
      Имам обаче един въпрос, защото и аз мисля да се пробвам с тези чудни катми. Колко трябва да е горещ котлонът? Предполагам не се пекат на силно сгорещен, защото ще пламнат и отвътре ще са сурови... Или греша?
      Прегръдки и хубава неделя!

      П. П. А Перперикон... Върна ме доста назад в училище. Бяхме там на екскурзия малко след като го откриха. Даже нямаше и човек, който да ни обясни какво реално виждаме. Но наистина е магично място!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Точно така, Гери. В началото е силен, да загрее добре тигана, след това се намалява. По принцип всеки си знае печката:), аз от степен 9 ги пека на 6-7. Предполагам, че от степен 4 би трябвало на 3. Сега ще поясня и в публикацията. Прекрасна неделна вечер, слънчево момиче :)

        Изтриване
      2. Благодаря ти много, Кате! В първия удобен случай ще ги опитаме. :) Прегръдки!

        Изтриване
    6. Кате,никога не съм правила катми и все ги отлагам,но ще им дойде реда някой ден.Обаче ми стана интересно защо е това намазване със запечения жълтък?Много вкусни са както виждам,че и дупчести.Благодаря ти за виртуалната разходка,страхотни снимки!Хубава седмица,мила!

      ОтговорИзтриване
    7. О, страхотно си се справила, Кате! И те разбирам напълно за страстта, която е провокирала Мария. То, нейните катми и на мен също така въздействаха - веднага нагрях сача. ;))
      На Перперикон още не съм стъпвала, макар да ми изглежда завладяващо. Все се каня и все нещо се обърква, та завиваме в друга посока. Благодаря ти за хубавата разходка, мила!
      Поздрави и спорна нова седмица!

      ОтговорИзтриване
    8. Красота! Правила съм палачинки с мая, сигурна съм, че катмите повече ще ми допаднат, че може и на сача да ги изпека. Голяма прегръдка,Кате! :)

      ОтговорИзтриване
    9. Чудесни катми са станали,Кате! Аз пък пробвах твоите марудници и си облизахме и ушите:) А Перперикон го изкачвах в една върла жега и няма да повторя:)

      ОтговорИзтриване
    10. Кате, ще се наредя на опашката със заявка за приготвяне на страхотните катми, ама разкошни са :) Сигурна съм на 100 процента, че вкъщи ще станат хит..., много обичат всички домашните закуски от този вид, а пък аз обичам да разнообразявам.
      Разходката до Перперикон и на мен ми е запланувана, но тази година се надявам, че ще се случи :)
      Доста величествено изглежда на снимките!
      Прегръдки и хубава нова седмица ти желая!

      ОтговорИзтриване
    11. Благодаря за чудесната разходка до Перперикон, Кате.Катмите, които си приготвила са станали чудесни.Бях видяла рецептата в блога на Мария, но кубчето прясна мая от 40 грама ми се видя твърде много.Благодаря за пояснението за маята.Сухата мая на Д-р Йоткер е много качествена, използваме я в хлебопекарната.
      Поздрави !

      ОтговорИзтриване
    12. It looks like a perfect day, and the pancakes looks great!!! Hugs :)

      ОтговорИзтриване
    13. Прекрасна си, Кате
      и разходите, и снимките, и рецептите, и представянето -
      Удоволствие за сетивата и душата!
      Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

      ОтговорИзтриване
    14. Кате, благодаря за чудесната разходка и вкусните катми!
      Чудесна си! Обичам да пътувам с теб!
      Пожелавам ти чудесна нова седмица!

      ОтговорИзтриване
    15. Най-вкусните катми, които съм правила досега!Благодаря Ви ,поздрави :)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Много се радвам, че са се получили вкусни и на нас ни харесаха много! Мога да твърдя дори, че са в пъти по-вкусни от палачинките. Благодаря Ви за коментара, поздрави и от мен!:)

        Изтриване