Страници

Родопски фрагменти


След като се върнахме от Родопите, в къщи удължих малко усещането за тях, като приготвих едно много емблематично за района ястие - марудници. Не знам дали точно във всички части на Родопа планина се правят марудници и дали навсякъде рецептата е подобна.
Това, което знам за рецептата е, че марудниците се правят с кисело мляко/ айран/ и сода, за разлика от класическите палачинки. Тестото трябва да е гъстичко, като кексово и след като се изпекат се мажат с масло и се поставят в съд с капак, за да се задушават. Така стават мекички и вкусни. По възможност е добре да се изпекат на сач, тогава вкусът им наистина е уникален. Но и на тефлонов тиган се получават също добре.





Марудници

Продукти:

  • 3 яйца
  • щипка сол
  • 1 кофичка кисело мляко / 400 гр
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • около 300 гр брашно


    Приготвяне:
    Разбийте в купа с миксер яйцата със солта.
    Отделно разбийте киселото мляко със содата и ги добавете към разбитите яйца. Налейте в сместа и водата. Разбийте с миксер на ниски обороти.
    Започнете да добавяте от пресятото брашно, като разбърквате с миксера на ниски обороти.
    Сместа трябва да е с гъстотата на кексово тесто.


    Загрейте много добре на котлон тефлонов тиган или сач. Ако използвате сач включете котлона на ниска степен и постепенно увеличете до предпоследна степен. Намажете с краве масло съдът, който сте избрали и когато започне да "цвърчи" изсипете бавно в центъра един черпак от сместа. Тъй като марудниците имат нужда от добро изпичане е хубаво да намалите котлона на средна степен. Изпечете ги добре от двете страни и обръщайте когато са се запекли добре:).
    *Големината на марудниците е като на чинийка за чай, плътни са и са много меки и вкусни:).
    Поставяйте готовите марудници в тенджерка с капак и ги намазвайте с краве масло.
    Сервирайте със сладко и сирене или друго по желание.














  • 16 коментара:

    1. Изглеждан апетитно! И така блестящи от маслото! Сача на котлот на ток ли го слагаш, че искам да си купя от доста време, но всички казват, че само на истински огън се пече в него.
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Габи, нека Катето ти отговори, аз ще дам личен пример. В едно приятелско семейство и в дома на любимия - на две места готвят със сач на керамичен плот, значи може не само на огън. ;)

        Кате, а теб поздравявам искрено и мъничко завиждам, но благородно! Каква разходка и какви вкусотии отново...
        Прегръдки!

        Изтриване
      2. Благодаря ви, Габи, Гери! :) Точно така е, Гери, използвам го на всичко - на фурна, на котлон / керамичен/. Просто загрявам отначало на ниска степен, след това постепенно вдигам градусите.
        Габи, най-добре е като го загрееш леко да добавиш храната, която ще готвиш, за да не е студена като я сложиш в загрятия сач. Ето в тази рецепта сместа за марудниците се сипва когато сача е добре загрят, иначе пък ще се залепнат, затова е добре да не е много студена, за да не се получат резки температурни разлики. На истински огън още не съм пекла със сач, но съм опитвала такива ястия и са много вкусни.

        Изтриване
    2. Откога и9м се каня , ако знаеш,Кате:) Утре ще ги направя:) Хубав уикенд!

      ОтговорИзтриване
    3. Насладих се на красота, Кате! И рецептата, и снимките са чудни! Голяма прегръдка! :)

      ОтговорИзтриване
    4. Чудесни са Кате.Чувала съм , че в Родопите на класическите палачинки и катми също им казват марудници.Но не знам каква е истината.Баба ми навремето правеше палачинките със сода и кисело мляко.
      Поздрави !

      ОтговорИзтриване
    5. За много години, Кате! Ще ме извиниш,че толкова късно ти честитя, но за мен едва сега годината започна :) Насладих се на публикацията ти, снимките и разбира се тези апетитни родопски палачинки! Отдаван не съм изваждала сача, а ти ми даваш добра идея! Благодаря ти и тук ще вмъкна и своите пожелания - бъди жива и здрава, все такъв прекрасен човек, който да бъде преследван от успеха, където и с каквото да се захване! Прегръдки!

      ОтговорИзтриване
    6. Чудесни са, Кате!
      И снимките, и палачинките!
      Прегръдка!

      ОтговорИзтриване
    7. Ех, обичам Родопите...е, не колкото Пирин и Рила, но там ме обхваща едно спокойствие, тишина, медитативни състояния....А иначе марудници хапвам винаги в любимото ми село Гела, и те много наподобяват катмите, които се правят в моя роден край и у дома. Всичко е чудесно тук при теб Кате, все така вдъхновена и през новата година!
      поздрави
      М

      ОтговорИзтриване
    8. За много години , Бонбон! Желая ти здраве и усмивката ( която ти е запазена марка) да са верен твой спътник през цялата година.
      Родопите за мен са магия, ала марудници не съм яла. И скоро ще се поправя;)

      ОтговорИзтриване
    9. Кате, много приятни кадри си заснела, а вкусните марудници, започнах направо да ги бленувам, толкова са изкусителни!
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    10. Кате, това ми прилича на руските олади, които правя със същите продукти, малко по малки на големина. Много вкусни се получават.
      Поздрави и снимките са страхотни!

      ОтговорИзтриване
    11. Леле, Кате, разкошни снимки и гощавка! Най-много ме впечатли снимката с листенцето! Поздравления!

      ОтговорИзтриване
    12. Браво страхотни снимки и перфектна рецепта!Благодаря!

      ОтговорИзтриване
    13. Ох, любимите ми Родопи! Всичко, което идва от там също ми е все любимо, Кате. Има някаква магия в тая планина, да не говорим за хората, населяващи я. Уловила си част от нея и си ни я представила много красиво и вкусно. :) Много са ти апетитни марудниците!
      Поздравления и прегръдки от мен, мила!

      ОтговорИзтриване