Страници

Еклери с карамелена глазура



Рецептата за еклерите е базова. Искам да ви помоля ако знаете точна рецепта за глазурата да я споделите в коментар, тъй като аз я направих със Сгущьонка, но едва ли в класическата рецепта присъства.


еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

плънка:
пудинг ванилия
прясно мляко и захар според указанията на опаковката
около 50 гр краве масло

глазура:
2 с.л. захар
1 ч.л. вода
2 с.л. Сгущьонка / Дулсе де лече, карамелено кондензирано мляко/

*може да се направи от стопени бонбони лакта



Приготвяне:
Кремът се приготвя според указанията на опаковката. Ако искате да е по-гъст може да го направите с по-малко мляко. Когато е готов се отстранява от котлона и към него се добавя кравето масло. Разбърква се добре, покрива се със стреч фолио, за да не хваща коричка.

*Може да се направи класически сладкарски крем.

В тенджера се смесват водата и олиото. Поставят се на котлон.
Когато течността заври се добавя брашното наведнъж, бърка се докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранява се от котлона.
Оставя се за около 5 минути да се охлади и се добавят едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце се разбърква, докато се поеме добре.
С една лъжица се загребва от сместа, а с друга се избутва върху хартия за печене. Подреждат се на разстояние един от друг.
Пекат се в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за около 20 минути, или до златисто оцветяване. Когато се изпекат фурната се отваря леко и еклерите се оставят в нея за около 5 минути, след което се изваждат.
Когато се охладят се цепват на две с нож или пък със шприц се пълнят с крема.

За глазурата:
Захарта и водата се изсипват ва малка тенджерка и се поставят на котлон. Когато захарта заочне да се карамелизира се отстранява от котлона. Добавя се карамеленото мляко и се бърка добре, до хомогенност, ако е нужно се връща на котлона да се вари за няколко минути. Глазурата се изсипва топла върху еклерите, след което те се съхраняват в хладилник, в плътно затворени кутии.


5 коментара:

  1. Тези са ми едни от най - най - любимите еклери! Точно с карамелена заливка. Купувах си ги от едно магазинче, но скоро не съм се сещала. Благодаря, че ми припомни! Не съм правила еклери от няколко години, поне 7-8. Наред с всички други неща, които искам да изпробвам, наистина не ми остава време. Ще ми е интересно да науча рецептата за карамелена заливка. Ще наминавам, за да видя дали ще я напише някой. Усмихнат и слънчев ден, Кате! И да си хапнеш едно еклерче и заради мен.

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    преди години много често правих еклери, а баба ми беше страхотен майстор.Правила съм и солени, и сладки.Глазурата навремето правих с бонбони лакта, но днес не съм виждала да се продават.Би могло да се направи някаква глазура и с бял или класически шоколад.Чудни са твоите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни еклери, Кате!
    Браво!
    Допада ми идеята с бонбони лакта!
    Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни еклери, много любими! И на мен ми хареса идеята за бонбоните Лакта! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат страхотно, Кате! С тази глазура със сигурност ще се харесат у дома!

    ОтговорИзтриване