Страници

Пикантни коледни ядки


Със сигурност, всеки посетил европейските коледни пазари е опитвал или поне виждал тези ядки. Предлагат се в различни версии, най-често карамел, но комбинациите са с карамел и подправки или пък само подправки. Тук става на въпрос за последните. Приготвянето им не изисква специални умения, така че всеки би могъл да ги направи. За да полепнат подправките по ядките е необходимо да има нещо, което да ги задържи там, в случая аз използвам белтък и това е една от версиите. Друг метод е, чрез захарен сироп.
Чудесни са за подарък, опаковани в хартиен плик, декориран празнично, или пък в буркан, завързан с панделка или дебел конец.


Продукти:
1 белтък
1 с.л. захар
200 до 500 гр ядки по избор
1/2 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. червен пипер
щипка кимион на прах
1 ч.л. сол

Приготвяне:
Белтъкът се разбива с щипка сол, докато се захване, след което се добавя захарта и се разбива на сняг( не се прекалява). Добавят се подправките и солта и се разбърква внимателно с шпатула. Добавят се ядките, разбъркват се отново добре и се изсипват върху тава, застлана с хартия за печене. В случай, че ядките са малко като количество(200 гр), сместа ще е много и е нужно да се вадят от нея и тогава да се разпределят върху хартията за печене. В началото на печенето около ядките ще се получи обвивка, която с разбъркването по време на печенето ще се отстрани и по ядките ще полепнат само подправките. Пекат се в предварително загрята фурна на 150-160 градуса за около 20 минути, като се разбъркват няколко минути. Изваждат се и се оставят да се охладят, след което се прибират в кутия или буркан.

2 коментара:

  1. Кате,
    виждала съм тези ядки по коледните базари, но не знаех как ги правят.В Австрия и Гармания по Коледа предлагат и сладко вино , което е много вкусно и сгряващо.Чудесна рецепта и подходящи ядки за подарък.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване