Страници

Пълнозърнести крекери с билки/ Whole grain herb Crackers


Домашните соленки(крекери) са чудесен начин да спестим на децата си покупките на продукти с вредни съставки. Хубавото е, че на практика разнообразието и вариациите на рецептите са много. От класически, до обогатявани с различни подправки, билки, сирена и др. В интернет е пълно с рецепти, а в блога си съм събрала идеи, включващи чипсове, соленки, крекери и неща за хрупане. Добавям в колекцията и:





Пълнозърнести крекери с билки



Продукти:

150 гр пълнозърнесто брашно
100 гр бяло брашно
50 гр твърдо сирене(Чедър, Пармезан, Грана Падано, веган сирене, кашкавал и др.)
1 скилидка чесън
сух риган
сух розмарин
суха мащерка
черен пипер
червен пипер
щипка сол
100 мл мляко(ядково или прясно)
60 мл зехтин

тиквени и слънчогледови семки
сусам


Приготвяне:
Бялото брашно се пресява, към него се добавя пълнозърнестото, солта, подправките и двата вида пипер. Сухите съставки се разбъркват добре. Към тях се добавят зехтина и млякото. Замесва се тесто и се оформя на топка.


Разпределянето на семките става по няколко начина:
- Тестото се разточва и върху него се посипват семките, след което отново се разточва леко.
- Върху хартия за печене се изсипват семките и сусама. Тестото се разточва върху тях.
*Дебелината на тестото е различна, според желанието за хрупкави и тънки крекери, или малко по-дебелички соленки.
От готовото вече тесто се изрязват формички. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене или се поставят в силиконови форми.
** Използвам силиконовите форми като матрица, в която лъжичките да запазят формите си, но лъжички могат да се направят по друг метод, който набра доста голяма популярност във Фейсбук: Върху тестото се подреждат метални лъжички като тези тези за кафе например. Изрязва се по тях. Така подготвените лъжички от тесто се пекат заедно с металните лъжички отгоре. След печене се отстраняват.
В Интернет има идеи, които може да потърсите чрез Гугъл като: crackers spoons и Cracker Loeffel.


Пекат се в предварително загрята на 200 градуса за около 10 минути, но зависи от дебелината на крекерите. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.



Много добре се съчетават с Филаделфия мус, но всеки би могъл да измисли свой дип.




5 коментара:

  1. Чудо,та чудо....Прелестни са тези вкусни лъжички :) :Направо човек да ги изхруска :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Снимките са прекрасни, Кате! Цветовете и вкуса на неподправената природа са отразени в тях.
    А крекерите със сигурност са вкусни :)
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудесни пълнозърнести крекери за децата.Здравословното хранене трябва да е осъзнато и то зависи от това как всеки организъм преработва дадена храна и кои системи са увредени.В зависимост от това се нагажда един или друг начин на хранене.А осъзнаването става тогава, когато всеки сам разбере за себе си коя храна му помага и коя му пречи.Що се касае за децата те от малки трябва да се приучават към консумация на естествени храни, с минимална обработка.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно плейтване, Кате! Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни крекери!
    А иначе съм съгласна с тебе, да не говорим пък че под "качествена храна" един разбира едно, друг друго, кое е вредно и кое полезно също е много относително. Май наистина баланса е много важен и още куп фактори.

    ОтговорИзтриване