Страници

Щирийска тиквена крем супа / Steirische Kürbiscremesuppe


Т

олкова много рецепти имам за споделяне, че се надявам да успея с това преди да им е изтекъл сезона:). Но есента е толкова вдъхновяваща, всичките тези плодове и зеленчуци на пазара, цветните картини в природата и уханието на уют в домовете, че просто няма как желанието да не те обземе и да започнеш да твориш, по начинът по който можеш. Обичам да приготвям нови и нови рецепти, да разнообразявам. Ето например крем супите и специално тиквената. Правила съм няколко и всичките са различни. Днешната е специалитет от Щирия, а защо е такава ще ви обясня накратко.



Споменавала съм, че Щирия е земеделски район, изключително популярен с различни продукти, но най- много се слави с тиквените си реколти, от които се произвежда Олиото от тиквени семки, наричано Зеленото злато на Щирия. Целият процес от засяването, през отглеждането и подбирането на подходящ период за събиране на семките е много сложен и понякога ако това не се извърши навреме е възможно реколтата да изгние, ако пък е твърде рано, съответно семките не са узрели. Олиото от тиквени семки е защитен регионален деликатес. На много места в региона има работилници за добиване на олиото, като се организират и обиколки + тестване на продукт и закупуване. В търговските вериги и на фермерските пазари също може да се открие качествено такова.
Та за да бъде една тиквена супа Щирийска, то тя задължително трябва да се поднесе с тиквено олио и по желание тиквени семки и др. Освен това тази супа се различава от класическите крем супи по това, че не се разрежда със сметана и мляко, а това се прави при поднасянето. Вкусът е плътен, ароматът интензивен и честно казано си е истинско удоволствие. Със сигурност ако я приготвите по този начин ще усетите разликата. От както открих този метод, започнах да приготвям повечето от крем супите си без да ги разреждам предварително.


Щирийска тиквена крем супа / Steirische Kürbiscremesuppe




Продукти:
1 бр тиква Хокайдо(или друга)
2 моркова
1 корен пащърнак
резен глава целина
бялата част от стрък праз лук
1 глава лук
2 скилидки чесън
резен джинджифил(по желание)
1 ч.л. сух джоджен
щипка мускатово орехче на прах (индийско орехче)
черен пипер
сол, на вкус
тиквено олио
сметана(по възможност млечна)
крутони
тиквени семки
50 мл олио и 50 гр краве масло



Приготвяне:
Тиквата се разрязва, бели, почиства от семките и нарязва на малки кубчета.
Морковите, пащърнака и целината се остъргват и заедно с лука, празът и чесъна се нарязват на малки кубчета.
В тенджера се загряват олиото и маслото и всички нарязани зеленчуци се изсипват вътре.
Задушават се за около 5 минути на средна степен на котлона като се разбъркват от време на време. Добавят се подправките и солта.
Налива се вода, да ги покрие и супата се вари под капак до готовност. Ако е нужно по време на варенето може да се добави още малко вода.
Готовата супа се отстранява от котлона, от нея се отделят 2-3 с.л. зеленчуци, за поднасянето, а останалите се пасират заедно с бульона. В случай, че бульонът ви се струва много като количество, по-добре е да отделите малко от него и при необходимост да регулирате гъстотата. Супата се разпределя в купи и се поднася с отделените зеленчуци, тиквено олио, тиквени семки, крутони и сметана.



7 коментара:

  1. Кате, много интересно е това приготвяне на супичката! Ще го опитам задължително :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, на пръв поглед все крем супи, но вкусът е много различен. Аз за пръв път я опитах в един ресторант тук и останах очарована, изключително наситен вкус и аромат. Пробвай, няма да съжаляваш:) Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    чудесна крем - супа , подходяща за сезона.Обичаме тиква у дома и я приготвям и аз по различни начини.Но крем - супите и салатите със сурова тиква са ми любими.Затова без да крия ще ти кажа,че всички идеи за крем - супи съм заимствала и от теб.Имам разбира се и мои идеи и импровизации с тиква.Тя е диетична и вкусна, чедесна е за децата.По - често трябва да я употребяваме в менюто.На мен най - любима ми е тиквата цигулка, но и Хокайдо е добра.Има повечко семки .
    Поздрави и лека и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, това е толкова мило! Нали блоговете са за това, да черпим вдъхновение едни от други, като приятелки които се събират и обсъждат ежедневието си на кафе. Да, при теб суровоядството е в други измерения, честно не бях и предполагала колко рецепти и разнообразие би могло да се измисли, а за някои от продуктите, които споделяш дори не знаех, че са ядливи. Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате, това определено ще се пробва! Заради интересната история за олиото от тиквени семки, заради новата техника за добавяне на сметаната, заради прекрасните ти снимки и най-вече защото знам, че всичко, предложено от теб е било вкусно! Само мускатовото орехче ми е непознато, но непременно ще го намеря. Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Много мили думи! Наистина блоговете и идеите в тях са гарант за сполучлива рецепта, защото са изпробвани от автора. Мускатовото орехче е индийско орехче, просто тук при нас се използва това му име и по инерция съм го записала така. Ще поясня и в рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  4. Обичам тиквена супа, носи ми уют в студените есенни дни, и твоята ще ми хареса, знам си!

    ОтговорИзтриване