Страници

Есенни необходимости: Тиква 🍁/ Autumn Essentials: Pumpkin/ Pumpkin cheesecake, Toffee sauce, Pumpkin spice, Pumpkin spice latte, Pumpkin syrup



Т

ази есен у дома тиквата бе един от най-често използваните продукти в кухнята. Приготвях супи, панирах я, пекох по класически начин, пекох и любимите ни сладкиши като тиквен пай и чийзкейк. Да, с тиква има богато разнообразие от рецепти, а тя е една от "autumn essentials", както е модерно да се казва:).


Новото ми любимо откритие за този сезон са домашно приготвените: Микс от подправки за тиква, Сироп от тиква и Тофи сос. Ще споделя рецепти и за тиквено пюре, което не веднъж съм използвала в рецепти в блога, но тъй като е "действащ герой" и тук, намира своето място в публикацията. Разбира се всички тези удоволствия смятам за необходими в моята кухня през есенният сезон и определено ще ги приготвям всяка есен. Добра основа и добавка са както към сладкиши, бисквити, кексчета, бонбони, палачинки, печени тиква и ябълки, така и към напитки. Сиропът, пюрето, както и микс от подправки могат да се намерят и в някой търговски вериги, но все още са трудно откриваеми.



Подправки за тиква/ Pumpkin spice



Принципно този микс може да се направи от предпочитани подправки и съотношението също може да е различно. Изборът ми, както и съотношението на моите подправки е следното:

Продукти:
4 с.л. канела
2 ч.л. мускатово орехче (индийско орехче) на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. карамфил, смлян
щипка бахар, смлян

Приготвяне:
Всички подправки се разбъркват и затварят в буркан. Използват се за сладки, сладкиши, напитки.

Пюре от тиква/ Pumpkin puree



Пюрето от тиква представлява пасирана сварена тиква. За целта тя се бели и нарязва на малки кубчета, за да не съдържа много вода е добре тиквата да се свари на пара, или с малко вода, под капак. Задължително преди да се пасира се отцежда. Ако се съхранява за седмица, това може да стане като към 1 бурканче пюре се добави 1 ч.л. захар. Разбърква се добре, затваря се горещо, да се херметизира и като се охлади се прибира в хладилник. Без захар може да се съхранява 2 дни.


Сироп от тиква/ Pumpkin spice syrup



Сиропът е с основа пюре от тиква, при чието варене се добавя захар, докато се получи консистенцията. Технология, позната при приготвяне на повечето сиропи и сладка.

Продукти:
100 гр пюре от тиква
100 гр кафява захар
200 мл вода
1 ч.л. микс от подправки за тиква
1 ч.л. ванилена захар

Приготвяне:
Захарта и водата се изсипват в касерола. Когато сместа се заври и захарта се разтопи се добавят останалите продукти. Разбърква се и се вари, като на няколко пъти отново се разбърква, на слаб котлон за около 15 минути - докато се получи консистенцията на сироп. Оставя се да се охлади. По принцип сместа е фина и не е нужно прецеждане, но по желание може да се прецеди. Като се охлади се изсипва в бутилка, затваря се и се прибира в хладилник. Консумира се в рамките на няколко дни.

Тофи сос/ Toffee sauce

адаптиранo от "Something"

Технологията за приготвянето на соса видях при Лулу. При нея винаги всичко изглежда лесно:) и е добре обяснено, а публикациите вдъхновяващи. Покрай нея добре се живее, вижте котката ѝ как доволно се е протегнала пред камината!:) Рецептата ѝ е с различни продукти, но като цяло начинът е един и същ.


Продукти:
1 ч.ч. кафява захар
100 гр краве масло
100 мл млечна сметана

Приготвяне:
Бурканът, в който ще се изсипва сосът се затопля(трябва да е сух!). Може да се използват и няколко по-малки бурканчета.
Маслото се разтопява и оставя настрани. Сметаната се кипва и оттегля от котлона. Заедно с маслото трябва да останат горещи и за целта може докато се карамелизира захарта да се оставят на горещ изключен котлон. В малка, но дълбока касерола или тенджера се карамелизира захарта. Касеролата се дръпва от котлона и към нея се добавя маслото, бърка се непрекъснато и се внимава, за да не се изгорите!. След 10 секунди се добавя сметаната, но много предпазливо! защото сместа започва да образува огромни мехури. Бърка се с лъжица с дълга дръжка и след малко се връща за около 1 минута на котлона, като се бърка до хомогенност. Готовият сос се отстранява от котлона и внимателно се изсипва в сухият затоплен буркан. Затваря се и се оставя да се охлади, след което се прибира в хладилник.

Чийзкейк с тиква, тофи сос и орехи Пекан/ Pumpkin cheesecake


По тази рецепта, но с печене. Заменила съм бисквитите с пълнозърнести, в блата добавям ядки, и заради варианта с печене вместо желатин използвам яйца. Сместа е подходяща за форма с размер 20 см, но аз направих по-малък сладкиш, като допълнително и 3 купички за брюле, за да осигуря на чийзкейка безпроблемен престой в хладилника, иначе би бил разрязан преди нужното време:).


Продукти:
*за форма с диаметър 20 см.

200 гр пълнозърнести бисквити
1 с.л. смлени орехи Пекан
1/2 ч.л. подправки за тиква
100-120 гр меко краве масло

*1 ч.ч. пюре от тиква
100 мл кокосово мляко от консерва
200 гр крема сирене
5-6 с.л. пудра захар
2 яйца

Ядки орехи Пекан
Тофи сос


Приготвяне:
*Рецепта за пюре от тиква - по-горе в публикацията.
Бисквитите се смилат в блендер, да станат на брашно. Добавя се смлените ядки, подправките и разтопеното масло и отново се смила до получаване на маслени лепкави трохи, които като се притиснат да се задържат, а не да се "разпадат"(ако е нужно се добавя още малко масло). Сместа се изсипва във форма с падащ борд, застлана с хартия за печене, повърхността се заравнява, като за целта може да се притиска към дъното с чаша. Блатът се прибира в хладилник, докато се приготви плънката.
Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Консервата с кокосово мляко се разбърква добре.
В купа се изсипват пюрето от тиква, крема сиренето, кокосовото мляко и пудрата захар. Разбиват се до гладкост. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбива с миксер, до получаване на гладка хомогенна смес.

Сместа се изсипва върху бисквитеният блат. и веднага се поставя в загрятата фурна.

Чийзкейка се пече за 40 минути на 170 градуса. Изважда се, охлажда се и се прибира в хладилник за 12 часа. Декорира се с орехи Пекан и Тофи сос(рецептата виж по-горе в публикацията).



Лате с тиква/ Pumpkin spice latte



Преди време споделих рецепта за кафе Лате, но с тиквено пюре. Вкусно е, но приготвено със сироп е съвсем различно и много наподобява Латето на "Старбъкс", което опитахме в Прага. Всъщност идеята дойде от него, тъй като при направата му използваха сироп, а не пюре.

Продукти:
*за всяка 1 доза

2 с.л. сироп от тиква
1 кафе еспресо - 100 мл
100 мл прясно мляко
разбита сладкарска сметана за декорация
канела за поръсване

Приготвяне:
Млякото се затопля, след което се разпенва. Аз използвам френска преса, но това може да се направи и на кафе машина, или с уреда са фрапе.
В подходяща чаша се изсипва тиквеният сироп, след това се налива еспресото и върху него млякото. Декорира се със сметаната и се поръсва с канела. Сервира се със сламки, но дългите пръчици канела също са много подходящи.


8 коментара:

  1. Снимките на сладкиша са невероятни, Кате! Както и вкусът му, без съмнение, като чета съставките и като знам, кой е майсторът :)! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    страхотни предложения с тази есенна красавица - тиквата.Обичаме тиква, тази година за жалост имаме много малко тикви, но при нужда и купуваме.Ще се възползвам от предложенията , чудесни и много красиви е атрактивни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Не знаех, че този сос се казва Тофи, приготвям го от сто години, дето се казва, и винаги имам запас в хладилника от едно-две бурканчета. Милото си маже от него на пържените филии, на бухти, мекици... ;)) Голяма бомба става! :)
    Чийзкейкът ти ме прасна по главата сякаш - разкошен! Ама толкова да ме привлича, че чак не е истина...
    Много вкусна есен се е настанила у вас, Кате, много!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит имен ден Катерина! Бъди жива и здрава и късмет за да сбъднеш мечтите си
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен есенен колорит, Кате,
    страхотни идеи и предложения с много красота,стил
    и усет към детайла, с които ме впечатляващ всеки път.
    А днес, 24 ноември, почитайки Св. Екатерина със
    сърдечни поздрави и благопожелания: честит имен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, Ели, Ирма, Кате, Дианка, благодаря ви! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, колко време може да се запази карамеленият сос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, седмица съм съхранявала Тофи сос в хладилник, в буркан, който не съм херметизирала, като съм го ползвала за добавка към сладкиши и напитки.
      Със сигурност ако се затвори още горещ в сухи, затоплени буркани и се обърне, за да се херметизира, може да изкара много повече.
      Поздрави!

      Изтриване