Страници

Чийзкейк с тиква, карамел и шоколад


Поръчвам си слънце! Поне докато снимам:) то не стига, че не мога да снимам кой знае как, ами сега направо си е чист саботаж! Това обаче не ме отказва да споделя с вас един неустоим сладкиш.

Знаете, че един от изкусителните десерти с тиква е: Тиквен чийзкейк с карамел.
Съществуват варианти с печене и без печене. Съответно при печените се използват яйца, а при другите желатин. Основата е от някакви бисквитки, а пълнежът с крема сирене, сметани, маскарпоне, извара, различни млека, включително веган. Заливката е с домашно приготвен карамелен сос, тофи сос или пък готов - Дулсе де лече, Сгущьонка.
Може да се направи в бурканчета, в чашки, в тавичка.
Моят вариант на този изкусителен десерт ще ви представя след малко, но преди това искам да ви кажа, че същият този чийзкейк може да направите и с яйца и брашно, вместо желатин, но да го изпечете във фурната след това. / Примерно за тази смес ще са необходими около 2-3 яйца и 2-3 с.л. брашно.





Продукти:
за малка форма с диаметър около 18 см.

1 пакетче и половина бисквити Роден край какао / общо 200 гр/
100 гр краве масло меко

*1 ч.ч. пюре от тиква
1 к.ч. кокосово мляко от консерва
200 гр крема сирене / 1 1/2 пакетче/
5-6 с.л. пудра захар
1 1/2 ч.л. желатин + 2 с.л. вода

1 ч.ч. Сгущьонка
100 гр натурален шоколад
80 мл течна сметана





Приготвяне:
* Пюре от тиква може да си приготвите като пасирате печена или варена на пара тиква.

Поставете нарязаното на парченца масло и натрошените бисквити в блендер. Смелете ги да се получат маслени трохи.
Изсипете ги в тавичката, заравнете повърхността и притиснете към дъното.
Приберете в хладилник, докато приготвите плънката.
Разбъркайте добре консервата с кокосовото мляко.
Пасирайте до гладкост в купа пюрето от тиква, крема сиренето, пудрата захар и кокосовото мляко.
Разтворете желатина във водата и го оставете да набъбне. По принцип може да използвате и повече желатин, но сместа ще се желира много, а аз харесвам леко кремести плънки. След като сместа набъбне я сложете на водна баня да се втечни. Може и в микровълновата, съвсем за кратко, сместа не трябва да завира!
Изсипете желатина в тиквената смес и отново пасирайте за кратко, колкото сместа да поеме равномерно желатина.
Изсипете плънката върху бисквитеният блат и приберете в хладилник докато се желира.

* Добре е да знаете, че върху желатиновата основа малко трудно се задържа каквото и да било, така, че ако желаете може да поднесете чийзкейка без да поливате с глазурите, а тях да сервирате отделно в някакви канички. Или пък да работите във форма с падащ борд, или тава, в която да оставите сладкиша докато стегне и с карамела и с шоколада.

Ако имате подходяща форма, то продължете нататък: Изсипете върху стегнатия желиран слой Сгущьонка, заравнете и приберете в хладилник.
Загрейте сметаната в тенджерка на котлон, до кипване. Отстранете от котлона, добавете шоколада, натрошен на парчета и разбъркайте до хомогенност. Оставете я да се охлади и полейте равномерно сладкиша с глазурата. Приберете в хладилник да стегне за няколко часа.




10 коментара:

  1. Прекрасен е, Кате! Вземам си две парченца за десерт за празника довечера- едно за мен и едно за В., че само ме изкушаваш с тия торти последно време.
    Сърдечни поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Сладост! Тиква и шоколад!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам тиквен чийзкейк, обожавам и снимките ти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Не може да ме спре това, че не е имало слънце да се възхитя и на сладкиша и на снимките ти, Кате, прекрасен чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен е чийзкейка, Кате!
    Ароматен и много изкушаващ!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен чийзкейк!
    Кате, отново съм впечатлена :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Катенце, отново ме очарова! Каква прелест, а сигурна съм и вкус! И аз много обичам тиквен чиизкейк, но все нещо ми липсва и винаги съм в търсен на идеалния такъв! Трябва да опитам и твоя :) Слънчеви почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, прекрасен чийзкейк. Толкова е сочен. Направо идва ми да си дръпна парченцето, тъкмо с кафето да си хапна!

    ОтговорИзтриване