Нямам представа дали има ден на моркова, но определено този ден у нас бе такъв:). Така, че го обявявам за морковен ден и ви поднасям една изкусителна красавица, която освен, че е доста ефектна е и много вкусна, а приготвянето ѝ с деца е истинско забавление.
Като всяка световноизвестна рецепта и тази е с оспорван произход, но най-ранните данни за нейният произход датират от 1827 г.
Най-старата известна рецепта за нея се появява през 1892 г. в Ка̀йзераугст в швейцарския кантон Ааргау.
Според кулинарното наследство на Швейцария, Морковената торта е една от най-популярните торти за детски рождени дни.
Технологията за направата ѝ е да се разбият/разбъркат сухите и мокрите съставки в отделни купи, след което да се обединят.
Основните съставки на морковената торта са: брашно, яйца, захар, моркови, ядки/орехи, бадеми, лешници/, бакпулвер. Може да се добавят и други плодове и аромати. Най-често се среща с глазура от пудра захар, понякога и в съчетание с крема сирене или маскарпоне. За декорация се правят малки морковчета от марципан, но може да се декорира и с орехови ядки или фигурки от истински моркови.
източник инфо: уикипедия
Като гледам в доста блогове я има, май само аз не съм я правила:). Навсякъде обаче е различна, с по нещичко, но е различна.
Базирайки се на основните продукти направих и аз една версия на тортата.
Ето тази световна класика и при мен:
Продукти:
160 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 равна с.л. микс подправки за меденки
200 гр измити и почистени моркови
50 гр едро счукани орехови ядки
щипка сол
200 гр захар
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
150 мл олио
глазура:
1 ч.ч. пудра захар
около 1-2 с.л. вода
декорация:
смлени на едро орехови ядки
бадемов марципан
сладкарска боя- оранжева
Приготвяне:
Разбийте в суха купа белтъците с щипката сол, на сняг.
Пресейте в друга купа брашното с бакпулвера и подправките.
В друга купа разбийте с миксер жълтъците със захарта. Отначало сместа е на трохи, но постепенно се превръща в крем. Добавете олиото и разбийте отново.
Постепенно добавете от сухата смес към тази с жълтъците, на няколко пъти, като разбърквате с миксер на най-ниска степен. Добавете морковите и орехите. Разбъркайте. Започнете да добавяте по малко от разбитите белтъци, като разбърквате по метода "загребване обръщане" със шпатула, като внимавате да не спадне обема.
Изсипете сместа в тава, застлана с хартия за печене. Моята тава е с диаметър 26 см, с падащ борд, но може да използвате и квадратна тава.
Ако използвате пък по-малка тава сместа ще бъде по-висока и съответно времето за печене, трябва да се регулира.
Изпечете блатът в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор. Проверявайте дали е готов на около 40 минута. При мен времето за печене беше 45 минути.
Извадете блатът и заедно с хартията го прехвърлете върху решетка да се охлади напълно.
Пригответе глазурата:
Разбъркайте в купа пресятата пудра захар с толкова вода, за да се получи течна глазура. При необходимост добавете още пудра захар или вода. Аз добавих и малко лимонов сок, но не е задължително.
Полейте тортата с глазурата.
Направете декорация от моркови от марципан, оцветен със сладкарски боички.
Поръсете със смлени орехи.
* Ако желаете може да направите два или три блата, съответно и сместа трябва да е двойна или тройна доза и да ги сглобите с крем. Може пък от тази смес да изпечете два по-тънки блата. Подходящ крем е с Маскарпоне и пудра захар или крема сирене и пудра захар.
Съхранявайте сладкиша в хладилник, хубаво е да престои няколко часа, за да се навлажни още по-добре.
Честит ден на моркова, Кате! :) да му щипнеш бузките на малкия сладур (нищо, че всички деца мразят това :)))
ОтговорИзтриванеИ аз не съм правила морковена торта :) Но след спаначената - дори няма да я усетят.
Поздрав най-сердечен!
Ще го нащипя, пък да се сърди:))) Никак няма да разберат за морковите - гарантирам.
ИзтриванеПък и ти си такава кулинарна вълшебница, че каквото и да поднесеш все ще е вкусно. Поздрави и от мен!
Прекрасна е, Кате! И... мисля, че заслугата е на Ицко, не се сърди. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Изцяло на Ицко е, никак не се сърдя! Само, дето той ми направи скандал ,че съм разбила белтъците, та едва се сдобрихме после:))) Ама и аз къде пипам:)) Прегръдки и от мен!
ИзтриванеКате, и аз не съм я правила, макар че все ѝ се каня!
ОтговорИзтриванеТвоята е разкошна, особено пък с такъв чаровен помощник !
Прегръдки!
Благодаря ти, Тили! И аз така на много рецепти съм се наканила, ама все нещо друго излезе и така:))) Прегръдки!
ИзтриванеКате разкошна е! Аз съм правила и много ни допада. Непременно ще пробвам и твоя вариант:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дианка! Ами то моят вариант не е кой знае колко различен от другите, горе долу класика.Подправките са интересни и ухаят много приятно, но не трябва да се прекалява с тях все пак:). Морковчетата са много готини и лесни за направа. Поздрави!
ИзтриванеКрасотаа! Обичам морковена торта- миналата година, долу- горе, по това време правих и аз. Чудесна е! А за декорацията да не говорим- невероятна е! Много добре поднесена отново, Кате! Поздрави и усмихната неделя!
ОтговорИзтриванеЯвно по това време ѝ е сезона с пресни вкусни морковчета:))) Радвам се, че ти допада нашата декорация, постарахме се:))) Прегръдки!
ИзтриванеСтрахотно изглежда! Много, много вкусно това последното парче, бе....:)...Ама аз искам малкия бонбон да ми помогне за украсата:)!
ОтговорИзтриванеЦелувка, Кате! Хубав неделен ден!
Хаха, ами ще ти помогне, Ив, ще трябва малко във вашето море да поплаваме:))) Всичките парчета са вкусни, ама щом държиш на това - твое е!:) Прегръдки!
ИзтриванеПрекрасна е тортичката, Кате!
ОтговорИзтриванеМаминия сладък пират изглежда видимо доста доволен от възможността да вземе участие в приготвянето на морковeната тортичка :), много е сладък!
Ще приготвя и аз някой ден такава вкусотия, за сега само ще си присламча онуй парченце с морковчето отгоре, ама как го направи като истинско бе Кате?!
Прегръдка!
Таничка:) много е доволен когато правим нещо заедно, като всички малки дечица се радват на внимание, на това, че успяват да са полезни. Да са ни живи и здрави дечицата:)! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеКате, откога и се каня на тази морковена торта, но все отлагам. Твоята торта и представяне обаче ме убеждават, че е крайно време да я опитам. Изглежда страхотно, а снимките са прелестни! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеНе мога да повярвам, че я нямаш в блога, точно при твоите шедьоври наистина! Много е вкусна, на децата много ѝ хареса. Благодаря ти, поздрави и от мен!
Изтриване