Страници

Английски пай с месо


Отдавна съм хвърлила око на Овчарският пай, но може би по Великденските празници ще го направя и него.
Овчарският пай е ястие, с произход от Обединеното кралство. Традиционно се прави с остатъци от агнешко месо, но в последствие рецептата се изменя и се прави с агнешка кайма. Разбира се може агнешкото месо да се замени с друго, а сос Уорчестър с друг сос, но тогава ястието няма да е овчарски пай, а друг вид пай. Точно по тази причина нарекох моят пай просто пай:).




Ястието всъщност представлява два слоя - слой с месо и слой с картофено пюре.
След като импровизирах с рецептата, мога да споделя и препоръките си, така, че външният вид при вас да се получи много по-добре:).
Най-добре се отделят пластовете, ако след като каймата се изсипе в тавата се остави да се охлади и тогава се изсипе картофеното пюре, но аз не го изчаках и двата слоя изсипах топли. Хубаво е с вилица да се оформи пюрето, за да може при печенето да образуват красиви зачервени връхчета. Хубаво е също тавата да е по- малка, за да стане по-висок и да се различават слоевете още по-добре.
В каймата се добавят зеленчуци, като най-широко разпространени са морковите и пащърнака. Лично на мен ми допада и с наличието на грах, така, че добавих, както е и в доста рецепти. Подправките, които се използват са черен пипер и сол, но може и други по желание, аз добавих чесън.

  

И така ето го и моят:

Английски пай с месо


600 гр. кайма смес телешко със свинско
1 с.л. доматено пюре
1 глава лук
1 морков
100 гр грах от консерва
1 ч.л. соев сос
сол
черен пипер
1 ч.ч. зеленчуков бульон

1 кг картофи
100 мл готварска сметана
1 с.л. краве масло
сол
черен пипер




Приготвяне:
Нарежете лукът и морковът на дребно и ги сложете да се задушават в тиган със загрято олио или зехтин.
Когато омекнат добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, каймата и я оставете да се задушава на средна температура, като разбърквате с дървена шпатула, докато промени цвета си. Добавете доматеното пюре, черният пипер и солта, разбъркайте и налейте бульонът и соевият сос. Оставете сместа да ври около 10 мин. Добавете грахът.

Обелете картофите, нарежете ги на едро и ги поставете в тенджера Цептер, добавете 50 мл вода и затворете капака.
Поставете тенджерата на котлон на висока степен и когато индикаторът отиде в зеленото поле, намалете котлона на минимална степен. Варенето на картофите зависи от вида им:), така, че след около 15 минути проверете дали са готови. Ако отваряте капака по време на варенето може да добавите и малко вода, ако е необходимо.
За други тенджери и т.н. сварете картофите без да ги белите, за да не поемат вода. Когато се сварят ги обелете.

Готовите топли сварени картофи пасирайте и добавете към тях студената сметана и краве масло. Овкусете с черен пипер и сол.
Изсипете сместа с каймата в тава за печене, разпределете зеленчуците равномерно, загладете и изсипете отгоре картофеното пюре, разнесете навсякъде и декорирайте с вилица. Направете "връхчета".
Изпечете във фурна на 180 градуса, до зачервяване.


2 коментара:

  1. Чудесен е паят ти, Кате!
    Няма значение дали е овчарски с агнешко :)
    Важното е,че е много вкусен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, паят е чуден!
    Толкова апетитен и сочен изглежда. Това ще го приготвя, задължително!
    А ккви снимки, прекрасни. Обожавам да ти идвам на гости!
    Поздрави мила и прегръдки!

    ОтговорИзтриване