Страници

Коледeн пост - ден 4: Зеленчукови бургери


Обядът пристига топъл – топъл:). Като ги гледам тези бургери си плачат за едно млечно сосче с чесън и копър… Ама засега ще ги преглътна и така:) и без друго са достатъчно вкусни.
Зеленчуковите бургери се правят от зеленчуци, естествено:), обаче има нещо важно, което трябва да се съобрази. Ако не се използват яйца за спойка, някой от зеленчуците трябва да изиграе тази роля. Според мен това могат да са картофи или ориз – сварени. Останалите зеленчуци са въпрос на избор. Колкото по-цветно, толкова по-красиво:). Бургерите могат да се приготвят чрез печене във фурна, или на тиган.

Продукти:
6-7 средни картофа / използвам лилави и класически
1 голям морков
грах, от консерва
1 глава лук, нарязан на дребно
1 чушка, нарязана на дребно / използвам по 1/3 от 3 цветни чушки
магданоз, нарязан на дребно

за паниране:
картофено или натурално нишесте
царевично брашно

зехтин


Приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете. Пасирайте ги с ръчна преса и ги посолете.
Сварете и моркова. Нарежете го на кубчета.
Разбъркайте в купа всички продукти.


С влажни ръце оформете бургери или малки кюфтенца, като притискате добре.
Разтворете в купа картофеното / натурално нишесте с малко вода – да се получи течност с гъстотата на айрян.
Потопете бургерите първо в тази смес, след това веднага в царевичното брашно.


Запечете ги от двете страни на тефлонов тиган, намазан с малко зехтин. Ако предпочитате пък може да ги изпечете във фурната, в тава, застлана с хартия за печене. Тъй като продуктите за зеленчуковите бургери са предварително сварени, не е необходимо дълго печене, а просто да получат златист загар.

15 коментара:

  1. ммммм тези бургери мнооого ми харесаха Кате :) А снимките са толкова изкушаващи, вземам си поне два от тях!! Усмивки от мен!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни! Възхищавам се на постоянството и ентусиазма ти, Кате! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастични са тези бургери, Кате!
    И аз като Ева винаги ти се радвам :)
    Сякаш нямаш умора да ни радваш с вкусотии!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотни са бургерите. Отивам да видя и назад какви вкусотии си сътворила вълшебнице. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Изобщо не им личи, че са постни, изглеждат сочни отвътре, а коричката отвън е перфектна! Прекрасни са кюфтенцата, Кате!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Много примамливи и ще ги предпочета пред тези с кайма!
    Страхотни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина са чудни, хич няма да ми пречи липсата на месо. :)
    Поздрави, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни зеленчукови бургери! Възхитена съм и от красивите снимки! Хиляди благодарности за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусни бургери, Кате. И толкова добре оформени!
    Много апетитни снимки! :)
    Нахут и боб също могат да се използват за спойка.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са,Кате! Но ако не сложа мръвка, ще ме изселят от къщи:)

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошни са и бургерите и снимките, Кате! Много топлина и финес, лъхат от екрана.... Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусени са при теб постите, Кате и красиви!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно изглеждат тези бургери, Кате! Представям си аромата им, докато са още топли! Опаковай ми едно за вкъщи, пращам адреса ;) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Аууу ... разкош .... обожавам ги!
    Прегръдка за теб Бонбон :)

    ОтговорИзтриване