Страници

Коледен пост ден 15: Фалафели, Мутабал и Авокадо хумус


Предложение 15 е с главен герой нахута:). Кюфтенцата, известни като фалафели; хумус, но с авокадо и вариант на Баба гануш, наречен Мутабал.
Все класики.
Рецептата за фалафели e от блога.
Авокадо хумус е по рецепта за хумус, но с добавено авокадо/ в интернет има много такива идеи/.
Мутабал е вариант на Баба гануш, но без да се използват други зеленчуци, т.е. само патладжан.





Авокадо Хумус

Продукти:
300 гр сварен нахут
100 гр сусамов тахан
3 с.л. зехтин
сок от един лимон
2 скилидки чесън
50 мл студена вода
1/2 Авокадо


Приготвяне:
Сложете всички продукти в блендер и и пасирайте, докато се получи хомогенна смес.
Добавете сол на вкус и изсипете в чиния да е равно, с лъжица направете вдлъбнатинка, отгоре посипете с червен пипер и зехтин.


Фалафели

Продукти:
250 гр суров сух нахут
1 литър вода
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън, пресовани
връзка ситно нарязан магданоз
1 с.л. смлян кимион
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
3-4 с.л. царевично брашно

олио за пържене, колкото да покрие фалафелите.

Приготвяне:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Отцедете добре и го смелете в кухненски робот.
В купа поставете смления нахут и останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес. Оставете ги да престоят 30 минути.
Изпържете ги в сгорещената мазнина.
Съветът ми е да сложите първо 1 бр. , за да видите как се пържи. Не го пипайте докато отдолу не стане златисто,защото може да се разпадне:) Изпържете кюфтенцата от двете страни, но не слагайте повече от 3-4 бр. наведнъж в тигана. Изцедете ги върху хартия. В някои рецепти се пекат на фурна - в тава ги нареждат и пекат на 200 градуса за 15 минутки, пак до златисто :)


Мутабал (вариант на Баба Гануш )
Мутабал е разядка/дип с тахан и чесън. Макар често да се бъркат с Баба Гануш, разядките са различни. И двете се състоят основно от печен / опушен патладжан, но Баба Гануш не съдържа тахан, а към патладжана се добавят меласа от нар (редукция на сок от нар и захар), домати, магданоз и понякога орехи.

Продукти:
1 патладжан 200 гр
2 с.л. Тахини / сусамов тахан
1 с.л. сок от лимон
1 скилидка чесън, пресован
сол, на вкус
1 ч.л. зехтин
магданоз, нарязан


Приготвяне:
Поставете целият патладжан в тавичка и го изпечете във фурната на 200 градуса за около 20-40 минути, докато омекне. Зависи от големината на патладжана. Този тежеше 200 гр и се изпече за 20 минути. Оставете го да се охлади.
Обелете патладжана и го поставете в блендер, добавете към него останалите продукти. Пасирайте до хомогенност.
Поднесете със зехтин и червен пипер.

13 коментара:

  1. Огладнях само като прочетох заглавието, а снимките ме "довършиха", Кате! Отивам да хапна нещо и на сит корем ще се върна да те прочета. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Божествени ястия, Кате!
    Много ги харесвам!
    И снимките ти са толкова подканящи....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаваш ти...:)Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Отново жестоко, не мога да не се оближа с леко мммм! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. И сития човек ще накараш отново да огладнее! Вторият кадър ми е любим! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Еее Кате, нечовешки вкусно! Това е направо изтезание за храносмилателния ми тракт. Добре, че не съм бременна. Щях да пометна. Слагай по един знак отпред "Препоръчително е да се чете само, ако предварително сте преяли". Отивам да си намажа една филийка пълнозърнесто хлебче с хумус и ще слюноотделям при мисълта за фалафелите и патладжанената жестокост ;)
    С най-добри мисли и чувства ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Я, колко лесно е да се оставя на провокациите - така и така не бях решила какво ще готвя утре. За втори път тази вечер попадам на арабска кухня и за първи път не съжалявам. Тези страхотни снимки, тези позлатени фалафелчета... карат ме да отивам да накисвам нахута, Кате. Голяма подстрекателка си, ей!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей тази постнотия ми е по вкуса, преди часове си хапнах фалафелче, ама навън, аз никога не съм приготвяла, май е време...само да се снабдя с нахут.

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, Кате, пак ми засили апетита! Фалафелчета още не съм правила, но другите вкуснотийки са си класика. Страхотно настроение за постещи еима при теб!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, Кате голямо пиршество си спретнала! Уникално предложение за пости! Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Значи днес е нахутен ден! Много апетитни предложения. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, правих фалафелите одеве и се получиха много вкусни кюфтенца! Мисля, че малко прекалих с кимиона, та не докарах особено вкуса на фалафел, но пак са си добре. И друго. Нахутът ми вече беше сварен, а ти казваш, че има опасност от разпадане, та реших да ги изпека. И след всички приказки - благодаря за поредната вкусна рецепта!
    Прегръдки, мила Кате!

    ОтговорИзтриване