Страници
Коледен пост ден 15: Фалафели, Мутабал и Авокадо хумус
Предложение 15 е с главен герой нахута:). Кюфтенцата, известни като фалафели; хумус, но с авокадо и вариант на Баба гануш, наречен Мутабал.
Все класики.
Рецептата за фалафели e от блога.
Авокадо хумус е по рецепта за хумус, но с добавено авокадо/ в интернет има много такива идеи/.
Мутабал е вариант на Баба гануш, но без да се използват други зеленчуци, т.е. само патладжан.
Авокадо Хумус
Продукти:
300 гр сварен нахут
100 гр сусамов тахан
3 с.л. зехтин
сок от един лимон
2 скилидки чесън
50 мл студена вода
1/2 Авокадо
Приготвяне:
Сложете всички продукти в блендер и и пасирайте, докато се получи хомогенна смес.
Добавете сол на вкус и изсипете в чиния да е равно, с лъжица направете вдлъбнатинка, отгоре посипете с червен пипер и зехтин.
Фалафели
Продукти:
250 гр суров сух нахут
1 литър вода
1 глава лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън, пресовани
връзка ситно нарязан магданоз
1 с.л. смлян кимион
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
3-4 с.л. царевично брашно
олио за пържене, колкото да покрие фалафелите.
Приготвяне:
Накиснете нахута във водата за 12 часа. Отцедете добре и го смелете в кухненски робот.
В купа поставете смления нахут и останалите продукти. Смесете ги добре и оставете сместа да си почине около 30-40 минути.
Оформете кюфтенца - да не са големи - от около 1 с. л. смес. Оставете ги да престоят 30 минути.
Изпържете ги в сгорещената мазнина.
Съветът ми е да сложите първо 1 бр. , за да видите как се пържи. Не го пипайте докато отдолу не стане златисто,защото може да се разпадне:) Изпържете кюфтенцата от двете страни, но не слагайте повече от 3-4 бр. наведнъж в тигана. Изцедете ги върху хартия. В някои рецепти се пекат на фурна - в тава ги нареждат и пекат на 200 градуса за 15 минутки, пак до златисто :)
Мутабал (вариант на Баба Гануш )
Мутабал е разядка/дип с тахан и чесън. Макар често да се бъркат с Баба Гануш, разядките са различни. И двете се състоят основно от печен / опушен патладжан, но Баба Гануш не съдържа тахан, а към патладжана се добавят меласа от нар (редукция на сок от нар и захар), домати, магданоз и понякога орехи.
Продукти:
1 патладжан 200 гр
2 с.л. Тахини / сусамов тахан
1 с.л. сок от лимон
1 скилидка чесън, пресован
сол, на вкус
1 ч.л. зехтин
магданоз, нарязан
Приготвяне:
Поставете целият патладжан в тавичка и го изпечете във фурната на 200 градуса за около 20-40 минути, докато омекне. Зависи от големината на патладжана. Този тежеше 200 гр и се изпече за 20 минути. Оставете го да се охлади.
Обелете патладжана и го поставете в блендер, добавете към него останалите продукти. Пасирайте до хомогенност.
Поднесете със зехтин и червен пипер.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Огладнях само като прочетох заглавието, а снимките ме "довършиха", Кате! Отивам да хапна нещо и на сит корем ще се върна да те прочета. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБожествени ястия, Кате!
ОтговорИзтриванеМного ги харесвам!
И снимките ти са толкова подканящи....
Прегръдки!
Много изкушаваш ти...:)Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеОтново жестоко, не мога да не се оближа с леко мммм! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИ сития човек ще накараш отново да огладнее! Вторият кадър ми е любим! :)
ОтговорИзтриванеЕее Кате, нечовешки вкусно! Това е направо изтезание за храносмилателния ми тракт. Добре, че не съм бременна. Щях да пометна. Слагай по един знак отпред "Препоръчително е да се чете само, ако предварително сте преяли". Отивам да си намажа една филийка пълнозърнесто хлебче с хумус и ще слюноотделям при мисълта за фалафелите и патладжанената жестокост ;)
ОтговорИзтриванеС най-добри мисли и чувства ;)
Я, колко лесно е да се оставя на провокациите - така и така не бях решила какво ще готвя утре. За втори път тази вечер попадам на арабска кухня и за първи път не съжалявам. Тези страхотни снимки, тези позлатени фалафелчета... карат ме да отивам да накисвам нахута, Кате. Голяма подстрекателка си, ей!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ей тази постнотия ми е по вкуса, преди часове си хапнах фалафелче, ама навън, аз никога не съм приготвяла, май е време...само да се снабдя с нахут.
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, пак ми засили апетита! Фалафелчета още не съм правила, но другите вкуснотийки са си класика. Страхотно настроение за постещи еима при теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Всичко е страхотно, Кате :)
ОтговорИзтриванеЕх, Кате голямо пиршество си спретнала! Уникално предложение за пости! Прегръдки и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗначи днес е нахутен ден! Много апетитни предложения. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеКате, правих фалафелите одеве и се получиха много вкусни кюфтенца! Мисля, че малко прекалих с кимиона, та не докарах особено вкуса на фалафел, но пак са си добре. И друго. Нахутът ми вече беше сварен, а ти казваш, че има опасност от разпадане, та реших да ги изпека. И след всички приказки - благодаря за поредната вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Кате!