Страници

Банички "Елхички"


Идеята за оформлението е по начинът на сгъване на салфетки във формата на елха, познат още от детството ни:). За да се направят с кори за баница обаче е нужно те да са еластични и наистина хубави. По време на работа трябва да се покриват с влажна кърпа. Моите позасъхнаха докато правех снимките от процеса на работа, но пък това, което всъщност исках да покажа се вижда много добре. Хрумна ми да ги направя със сирене, за да могат да се използват и като банички с късмети за Коледа или Нова година, но всъщност могат да бъдат празнична закуска в тези дни. Източникът и моето вдъхновение е Дарето! В блогът ѝ “Вкусен ден”, може да ги видите като Щрудели с ябълки и тиква, които пък са много подходящи за трапезата на Бъдни вечер. Даре, благодаря!





Банички “Елхички”

Необходимите продукти за направа на тези Банички елхички са по избор:). Но основно:

кори за баница
сирене
яйце
краве масло



За да се приготвят първо се прави пълнежа, като сиренето се разбърква с яйцето, на гъста смес.
Корите се разстилат и от тях се изрязва малка част, така, че останалата голяма да прилича на квадрат. Както Дарето е написала, може да наложите една разгъната салфетка, за по-прецизна работа. Всяка квадратна кора се намазва с разтопено масло, сгъва се първо през средата на две, а след това се прегъва още веднъж, да се получи квадрат, наподобяващ сгъната салфетка. От там нататък обяснението ще е трудно и може би объркващо, за това направих и снимките. Може да потърсите и някакви видеа как се сгъва елха от салфетка. Плънката може да се постави някъде по средата на процеса на сгъването, в момента, показан на снимката, или както Дарето е показала, чак след като са оформени елхичките. Баничките елхички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се намазват с разтопено масло. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути( до готовност). Изваждат се, оставят се да се охладят и се поднасят индивидуално в чинии и както казах, към тях могат да се прикрепят празнични късметчета.

3 коментара:

  1. Чудесно ти е предложението! Индивидуални банички с късмети. Супер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бях си заделила тази рецепта за тиквеника, но после...забравих и ме беше яд. Но пък мога да ползвам за новогодишната баница! Ако пак не забравя:)

    ОтговорИзтриване