Страници

Бонбони "Кокосов орех" / Кокосови топки /Coconut Balls


Тези кокосови топки ме впечатлиха с визията си, а като прочетох съставките ме грабнаха още повече. Сушени плодове и ядки, обвити в любима трюфелова смес от бисквити, завършена с нежна кокосова обвивка, едновременно впечатляващи с визия и вкус. Харесвам десерти, в които освен захар и брашно има и доста полезни съставки, така, че нещата някак си се балансират.



Направих 1/2 доза от оригиналната рецепта, като естествено намалих продуктите наполовина. Предполагам, че в оригиналната рецепта смокините са по-големи, защото с тази доза аз напълних 8 смокини, а по рецепта с цяла доза се пълнят 10. Но това няма значение, все пак добре е да имаме няколко допълнително. Друго, което се случи при мен е, че бялата смес така и не стегна достатъчно, което отдавам на едрите кокосови стърготини, които използвам и които явно не успяха да се смесят добре, за да се получи някаква добра консистенция. Следващият път ще използвам по-ситни или пък ще мина сместа през пасатор. Възможно е и вида на сухото мляко да има значение. Но мисля да намаля и водата, за да съм сигурна, че сместа ми ще бъде по-гъста. Това обаче съвсем не повлия на вкуса и тези снежни топки станаха изключително вкусни и пак бяха красиви. Указвам продуктите, както са в оригиналната рецепта, като единствено съм намалила дозата на 1/2. Използвам пълнозърнести бисквити и вместо маргарин използвам масло. От дозата получих 8 бр кръгли топки( 32 разреза), но както казах зависи от големината на смокините. Разбира се може да се ръководите по оригиналната рецепта, а тази записвам най-вече за мое удобство:).
Бих искала да вмъкна едно перфектно и прецизно изпълнение на тези кокосови топки, което открих при Инчето, (естествено!), така че може да се ръководите и по нейната рецепта.
Вариант на сладките е да се пропусне бялата смес, а външна обвивка да е бял шоколад или просто кокосови стърготини. Може да погледнете в линка.


Кокосови топки със сушени смокини и орехи

Източник

Продукти:
8 бр сушени смокини(средна големина)
ядки от 8 ореха (около 100 гр)
100 гр кокосови стърготини

бяла смес:
80 гр захар
50 мл вода
60 гр краве масло
50 гр кокосови сърготини
80 гр сухо мляко

Кафява смес:
80 гр захар
50 мл вода
60 гр краве масло
125 гр пълнозърнести бисквити
2 с.л. какао


Приготвяне:
Бяла смес:
Водата и захарта се поставят в тенджерка на котлон. Когато кипне, към тях се добавя маслото, вари се няколко минути, отстранява се от котлона, добавят се кокосовите стърготини и млякото на прах и всичко се разбива до хомогеност с миксер( аз ще го направя следващият път с пасатор). Оставя се да се охлади първоначално в стаята, след това в хладилник.

Кафява смес:
Водата и захарта се поставят в тенджерка на котлон. Когато кипне, към тях се добавя маслото, вари се няколко минути, отстранява се от котлона, към тях се добавят смлените бисквити на прах и какаото. Сместа се разбърква добре и се охлажда първоначално в стаята, след това в хладилник.

Смокините се потапят за няколко минути в топла вода, да омекнат. Отцеждат се добре, разтварят се внимателно( аз правя това като пробивам малка дупчица в долният край) и се пълнят с орехови ядки.


Охладената кафява смес се разделя на 8 еднакви части и всяка от тях се увива около всяка смокиня. Сместа е леко лепкава и е удобно да се работи с ръкавица. Всяка топка се завива в стреч фолио и се оформя добре. Топките се прибират заедно със стреч фолиото в камера за 30 минути.
Изваждат се, стреч фолиото се отстранява и около кафявата смес се увива бяла (отново може да се използват ръкавици и стреч фолио). Всички топки се овалват в кокос и се прибират във фризер за 1 час. Изваждат се и разрязват на 4.



5 коментара:

  1. Кате,
    наистина страхотна визия на тези чудесни кокосови топки.Ще ги направя за празниците.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разрезът им е много красив, а вкусът също. Единствено където белият слой ме поизпоти:), но вече споделих за това. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Хей, Снежи, каква изненада, приятно ми е да те видя тук. Поздрави!

      Изтриване
  3. Много са ефектни! Но...трябва да са поне 30 - тина:)

    ОтговорИзтриване